Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal.
In uleiul incins pui 2-3 cepe, 2-3 morcovi, niste telina radacina, usturoi cat de mult, daca-ti place, un ardei gras sau pasta de ardei, iar dupa ce se calesc adaugi carne de porc si de vita. Cand se albeste carnea o tzara, adaugi o lingura de boia, amesteci rapid si torni apa sa nu se amareasca.
Pe urma bei si tu o bere si nu uiti sa mentii focul la flacara mica. Am zis de sare? Pune sare, piper, boia de ardei iute sau bucati de ardei iute sa te piste un pic, sa stingi cu palinca. Cand carnea de vita e fiarta (aia de porc sigur e), adaugi cartofii la fiert. Pui cati ai chef, iti spune tie bunul simt cati.
Cu galuste, e si mai buna mancarea asta. Daca vrei, pui doua oua intr-un bol, le bati, adaugi progresiv faina alba pana obtii un aluat de consistenta smantanii. Adaugi in gulas cate un varf de lingura din acest aluat si ai si galustele, nu-i mare filozofie. Le lasi sa mai fiarba 10 minute maxim si gata mancarea. Daca-ti pica bine, pune patrunjel si/sau leustean. Mai bea o palinca inainte de masa. Ca doar esti in Ardeal. Pofta Mare!