Gura Portiței, ultimul paradis de la Marea Neagră

Dacă sunteți dezamăgiți de modul în care s-a transformat Vama Veche și căutați mai multă liniște în vacanță, la mare, fără a avea pretenții la un prea mare confort, poate locul care vi se potrivește cel mai mult este Gura Portiței. 

altera
Plaja prietenoasa la Gura Portitei
 

Gura Portiței este de fapt o fâșie îngustă de nisip, între Marea Neagră și Lacul Golovița, din Delta Dunării. Acolo se poate ajunge doar cu vaporașul, din comuna Jurilovca, după o călătorie tihnită, de aproximativ o oră și jumătate. Cei grăbiți sau fără răbdare pot reduce timpul de deplasare daca vor plăti în loc de 60 de lei, dus întors, cât costă un bilet cu vaporașul, 250 de lei pentru o șalupă care transportă șase persoane.

Odată ajunși în micul port, veți fi fermecați de clădirile pitorești, vopsite în alb și acoperite cu stuf, de elementele arhaice de pe ponton, cum ar fi o veche barcă pescărească sau un car cu flori viu colorate.

E frapant, de asemenea, numărul mic de turiști din micul sat de vacanță. Nu veți mai avea sentimentul de claustrofobie din celelalte stațiuni românești și nici nu veți fi agasați de băștinași dorinici să vă vândă la suprapreț chilipiruri sau mâncare, la colț de stradă. Deja sejurul merită parcă toți banii, nu? Nisipul de pe cele două plaje nu e cel mai fin, din cauza scoicilor, însă zona este bine întreținută și curată.

Plajele sunt prietenoase pentru cei care vor să se ferească de soarele nemilos de peste zi, datorită umbrelelor fixe, cu acoperiș din stuf, care dau un aer exotic micului sat de vacanță. Demn de remarcat: pe plajă nu se aude niciun fel de muzică.

Într-unul dintre cele două golfuri artificiale, străjuite de stabilopozi, nu s-a prea făcut baie la final de august, din cauza plantelor intrate în putrefacție pe fundul apei și care au fost răscolite de valuri la țărm. A rămas disponibil cel de-al doilea golf, unde, pe fundul apei, este nisip fin. Cazarea la Gura Portiței nu e foarte ieftină, dar la mare la noi în general prețurile sunt piperate.

Turiștii se pot caza fie la vile, pe o insulă aflată pe Lacul Golovița, cazare ideală pentru pescari pentru că există camere cu terase de pe care se poate pescui, sau la vile și căsuțe aflate pe plajă (Vedeti preturile AICI). Căsuțele de lemn cu câte două paturi sunt deservite de două grupuri sanitare comune, avand fiecare dusuri cu apa calda si rece curentă. Condițiile nu sunt rele, dar la capitolul curățenie ar mai fi de lucru.

Complexul are un singur patron, așa că prețurile la restaurant sunt fără concurență. De la Gura Portiței, vă recomand borșul pescăresc și șalăul la grătar. În mod paradoxal, preparatele din pește sunt cam scumpe în zona Deltei și la mare, în general, deși prețul la care se face aprovizionarea este modic.

Ca o paranteză, „rebelii” care se cazează la cort, în afara satului de vacanță, au parte de prețuri prohibitive, dacă vor să folosească grupurile sanitare din complex. Faptul că apa de la robinet nu este dintre cele mai bune pentru consum pare să fi fost speculat la restaurant, unde pentru un flacon de 0.5 trebuie să scoateți din buzunar 5 lei. 7 lei costă un pahar de bere.

Din acest motiv, mulți turiști se văd nevoiți să transporte în bagaje cantități mari de apă și bere. Pe plajă există și o piscină, la 20 de lei accesul pe zi. Dacă nu vă mulțumiți să stați doar la plajă, puteți închiria bărci și hidrobiciclete sau puteți face mișcare pe terenul de tenis si volei.

De la Gura Portiței se organizează excursii cu salupa sau vaporul in Delta Dunării – 2 ore până la colonia de pelicani costă 60 de lei/persoană, iar o excursie de 4 ore până pe canalele deltei, 100 de lei de persoană. Aveți, însă, posibilitatea să negociați cu barcagii din Jurilovca și să obțineți un preț mai bun – de exemplu 80 de lei de persoană până pe canale.

Barca cu motor trece de pe lacul Golovița, cu apă în curs de desalinizare, după ce gura prin care comunica cu Marea Neagră a fost închisă în anii 70, pe Lacul Razim și de acolo intră pe minunatele canalele din Delta Dunării. Ca și concluzie, Gura Portiței rămâne un loc magic, rupt de lume, unde vă veți putea bucura de liniște și peisaje unice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 mai, 2022
HiSky, zboruri spre București, de la Cluj
4 mai, 2022
Serviciul Pașapoarte, mai puțin solicitat: ce program va avea
19 aprilie, 2022
Zboruri de vacanță de pe Aeroportul Internațional din Cluj
19 martie, 2021
Unde zburăm în premieră în vacanță de la Cluj PLUS Centru de testare la aeroport INVITAT Via Cluj TV, David Ciceo
1 iulie, 2020
Aeroportul Cluj: se reiau charterele turistice către Grecia, Egipt, Tunisia, Turcia și Constanța

„Un început de zi activ în Kolozsvár”, asta a scris noul președinte al Ungariei, Novák ...

Președintele Ungariei aleargă în Parcul Central din Cluj! Poate-i inspiră și pe politicienii locali

Firmele de curierat vor avea obligația de a raporta la ANAF datele persoanelor care plătesc ...

Curierii, obligați să-i raporteze la ANAF pe clienții care plătesc cash! Ținta: evazioniștii

Mulți clujeni încasează venituri frumușele din chirii însă nu toți își plătesc impozitele la Fisc. ...

Încasezi bani din chirii? ANAF a realizat un ghid să te ajute cu plata impozitului apoi se apucă de controale

Oamenii legii au făcut miercuri dimineață 37 percheziții domiciliare, pe raza județelor Arad, Timiș, Cluj, ...

Percheziții la Cluj: Vizat, un grup infracțional specializat în traficul de migranți și traficul de droguri

Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) organizează o nouă dezbatere publică miercuri, 25 mai ...

DEZBATERE PUBLICĂ la Primărie: „Culoar mobilitate Nord – Podul Oașului-Răsăritului și străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – Pod Ira”

Muzeul Etnografic al Transilvaniei îi invită pe clujeni la o degustare de vinuri și produse ...

Degustare de vinuri și produse tradiționale italiene, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Motocicliștii nu vor mai fi obligați să dețină extinctor, triunghiuri reflectorizantă, trusă medicală și vestă. ...

Proiect de lege: motocicliștii nu vor mai fi obligați să dețină extinctor, triunghiuri reflectorizante și trusă medicală

Avocatul Radu Mititean a prezentat în emisiunea Pastila Juridică detalii esențiale pentru cei care se ...

Conduci ilegal aceste mopede și trotinete? Ce riști
Success message!
Warning message!
Error message!