Gura Portiței, ultimul paradis de la Marea Neagră

Dacă sunteți dezamăgiți de modul în care s-a transformat Vama Veche și căutați mai multă liniște în vacanță, la mare, fără a avea pretenții la un prea mare confort, poate locul care vi se potrivește cel mai mult este Gura Portiței. 

altera
Plaja prietenoasa la Gura Portitei
 

Gura Portiței este de fapt o fâșie îngustă de nisip, între Marea Neagră și Lacul Golovița, din Delta Dunării. Acolo se poate ajunge doar cu vaporașul, din comuna Jurilovca, după o călătorie tihnită, de aproximativ o oră și jumătate. Cei grăbiți sau fără răbdare pot reduce timpul de deplasare daca vor plăti în loc de 60 de lei, dus întors, cât costă un bilet cu vaporașul, 250 de lei pentru o șalupă care transportă șase persoane.

Odată ajunși în micul port, veți fi fermecați de clădirile pitorești, vopsite în alb și acoperite cu stuf, de elementele arhaice de pe ponton, cum ar fi o veche barcă pescărească sau un car cu flori viu colorate.

E frapant, de asemenea, numărul mic de turiști din micul sat de vacanță. Nu veți mai avea sentimentul de claustrofobie din celelalte stațiuni românești și nici nu veți fi agasați de băștinași dorinici să vă vândă la suprapreț chilipiruri sau mâncare, la colț de stradă. Deja sejurul merită parcă toți banii, nu? Nisipul de pe cele două plaje nu e cel mai fin, din cauza scoicilor, însă zona este bine întreținută și curată.

Plajele sunt prietenoase pentru cei care vor să se ferească de soarele nemilos de peste zi, datorită umbrelelor fixe, cu acoperiș din stuf, care dau un aer exotic micului sat de vacanță. Demn de remarcat: pe plajă nu se aude niciun fel de muzică.

Într-unul dintre cele două golfuri artificiale, străjuite de stabilopozi, nu s-a prea făcut baie la final de august, din cauza plantelor intrate în putrefacție pe fundul apei și care au fost răscolite de valuri la țărm. A rămas disponibil cel de-al doilea golf, unde, pe fundul apei, este nisip fin. Cazarea la Gura Portiței nu e foarte ieftină, dar la mare la noi în general prețurile sunt piperate.

Turiștii se pot caza fie la vile, pe o insulă aflată pe Lacul Golovița, cazare ideală pentru pescari pentru că există camere cu terase de pe care se poate pescui, sau la vile și căsuțe aflate pe plajă (Vedeti preturile AICI). Căsuțele de lemn cu câte două paturi sunt deservite de două grupuri sanitare comune, avand fiecare dusuri cu apa calda si rece curentă. Condițiile nu sunt rele, dar la capitolul curățenie ar mai fi de lucru.

Complexul are un singur patron, așa că prețurile la restaurant sunt fără concurență. De la Gura Portiței, vă recomand borșul pescăresc și șalăul la grătar. În mod paradoxal, preparatele din pește sunt cam scumpe în zona Deltei și la mare, în general, deși prețul la care se face aprovizionarea este modic.

Ca o paranteză, „rebelii” care se cazează la cort, în afara satului de vacanță, au parte de prețuri prohibitive, dacă vor să folosească grupurile sanitare din complex. Faptul că apa de la robinet nu este dintre cele mai bune pentru consum pare să fi fost speculat la restaurant, unde pentru un flacon de 0.5 trebuie să scoateți din buzunar 5 lei. 7 lei costă un pahar de bere.

Din acest motiv, mulți turiști se văd nevoiți să transporte în bagaje cantități mari de apă și bere. Pe plajă există și o piscină, la 20 de lei accesul pe zi. Dacă nu vă mulțumiți să stați doar la plajă, puteți închiria bărci și hidrobiciclete sau puteți face mișcare pe terenul de tenis si volei.

De la Gura Portiței se organizează excursii cu salupa sau vaporul in Delta Dunării – 2 ore până la colonia de pelicani costă 60 de lei/persoană, iar o excursie de 4 ore până pe canalele deltei, 100 de lei de persoană. Aveți, însă, posibilitatea să negociați cu barcagii din Jurilovca și să obțineți un preț mai bun – de exemplu 80 de lei de persoană până pe canale.

Barca cu motor trece de pe lacul Golovița, cu apă în curs de desalinizare, după ce gura prin care comunica cu Marea Neagră a fost închisă în anii 70, pe Lacul Razim și de acolo intră pe minunatele canalele din Delta Dunării. Ca și concluzie, Gura Portiței rămâne un loc magic, rupt de lume, unde vă veți putea bucura de liniște și peisaje unice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
28 iunie, 2022
Vacanță la mare: Aeroportul Cluj anunță reluarea zborurilor regulate spre Malta și Constanța
20 iunie, 2022
Aeroportul Cluj anunţă reluarea zborurilor spre Malta
20 iunie, 2022
Aeroportul Cluj anunţă reluarea zborurilor spre Constanţa
10 iunie, 2022
Vom avea cel mai aglomerat weekend de Rusalii din ultimii doi ani, deși vacanțele sunt cu 40% mai scumpe
30 mai, 2022
Destinatii turistice: Zboruri de pe Aeroportul Cluj începând cu iunie 2022

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a sărbătorit marți pasagerul cu numărul 1.000.000 înregistrat în anul ...

Aeroportul Internaţional din Cluj recuperează rapid pierderile din pandemie: a sărbătorit deja pasagerul cu numărul 1 milion

Echipa salvatorilor clujeni se mărește! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj ...

ISU Cluj face angajări

I-am întrebat pe câțiva membri ai Clusterului Mobilier Transilvan cum fac față IMM-urile dificultăților cauzate ...

Triplă lovitură pentru IMM-urile din Cluj: După pandemie, război și prețuri explozive la energie

Telefoanele mobile au un rol foarte important în viața noastră de zi cu zi. Putem ...

Descoperă care sunt cele mai îndrăgite și practice accesorii pentru telefoanele mobile în anul 2022

Aeroportul Internațional Cluj anunță reluarea zborurilor regulate spre Malta și Constanța. Zborurile spre Malta sunt ...

Vacanță la mare: Aeroportul Cluj anunță reluarea zborurilor regulate spre Malta și Constanța

Peste 260 de copii vor avea locuri la grădință și la creșă în comuna Baciu ...

Comuna Baciu va avea peste 260 de locuri noi pentru copiii de grădință și creșă

Clusterul Mobilier Transilvan marchează 10 ani de activitate iar cu această ocazie la Centrul Regional ...

Clusterul Mobilier Transilvan marchează 10 ani de activitate: provocări și planuri de dezvoltare

Primăria Baciu se apropie de momentul finalizării a două proiecte de canalizare vitale pentru comună. ...

Primăria Baciu se apropie de momentul finalizării a două proiecte de canalizare vitale pentru comună
Success message!
Warning message!
Error message!