• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • Guvernanța datelor…O cerință sau o idee năstrușnică?

Guvernanța datelor…O cerință sau o idee năstrușnică?

Publicat: 27 ianuarie, 2016 14:25
Actualizat: 23 martie, 2022 05:19

În ultimii ani, cu toți am fost martorii fenomenului de automatizare a operațiunilor critice ale afacerii și a modului în care departamentele IT depun eforturi în gestionarea volumelor semnificative de date din cadrul companiei, date care sunt adesea stocate în sisteme IT disparate, “moștenite”, care s-au dezvoltat în timp. Situația descrisă mai sus nu este nici ficțiune, nici necunoscută, și declansează o problemă discretă în multe organizații, și anume “datele”, simptomele acestei situații fiind deja recognoscibile: colaborare limitată, informație redundantă, probleme legate de disponibilitatea și integritatea datelor, reconcilierea manuală a datelor, discuții interminabile privind “sursa adevărului” și “datele cărui departament  sunt cele corecte”. 

altera
O asemenea situație este punctată și de către consultanții Gartner, potrivit cărora “Calitatea redusă a datelor este principalul motiv pentru care 40% din inițiativele de business esuează în a-și atinge beneficiile dorite.” Există soluții pentru această problemă? Cu siguranță sunt câteva, însă una dintre ele vizeazăguvernanța datelor.          

Conceptul și știința guvernanței datelor combină câteva arii de intervenție precum calitatea datelor, gestiunea datelor, politici și proceduri, securitate, gestiunea proceselor de business și gestiunea riscului într-o metodologie care asigurăun management corespunzător al datelor în cadrul întregii organizații. Această disciplină a devenit mai vizibilă și de o importanță crescută, din ce în ce mai multe organizații utilizând inițiativele de guvernanță a datelor pentru a îmbunătății operațiunile, a se conforma cerințelor legale, a crește veniturile, și de ce nu, pentru a «anticipa» viitorul. 

Dar dacă guvernanța datelor este disponibilă și de asemenea văzută ca un beneficiu, de ce eșuează organizațiile în a iniția și adopta cadrele corespunzătoare? Detaliile privind implementarea cadrului de guvernanță a datelor sunt bine documentate, însă înainte de a demara implementarea, companiile ar trebui să pregătească terenul prin stabilirea unei culturi organizaționale corespunzătoare, țintind să devină o organizație de tip “data-driven” și “data-asset”, săidentifice ferestra de timp ideală pentru lansarea inițiativei, săasigure sponsorul potrivit, precum și definirea modalităților de măsurare a succesului. Care sunt principalele dificultăți întâmpinate de companii și cear trebui făcut pentru a le soluționa? 

Unul dintre obstacolele întâlnite vizeazăperimetrul guvernanței datelor. Ideal, o asemenea inițiativă ar trebui să includătoate problemele legate de date, însă experiențele trecute demonstrează că beneficiile sunt obținute mai degrabă dacă o zona specifică a organizației este aleasă. Prin concentrarea pe o zonă specifică, se poate lucra cu structura organizațională de bază pentru a asigura responsabilizarea. Arhitectura informațională este clarificată prin inventarul activelor de date, sunt determinate datele cheie și elementele critice ale acestora și sunt dezvoltate politici adiționale privind informațiile. Reducerea numărului depărți implicate faciliteazăatingerea mai rapidă a unui consens și simplifică coordonarea dintre aceștia. 

Pentru a defini și a pastra pe mai departe elementele datelor cheie, organizațiile trebuie să determine cine ce face cu acestea, săseteze roluri, responsabilități și reguli pentru personalul care lucrează cu informațiile. Personalul din business analizează impactul datelor necorespunzătoare și sugerează reguli care sunt, după aceea, transmise profesioniștilor IT astfel încât tehnologia să poată fi utilizată pentru defini reguli de “curățare” a datelor, pentru a asigura integritatea datelor, pentru a defininorme de standardizare a datelor. Rolurile clare și cooperarea dintre diverșii actori business-IT reprezintă factori critici de succes, având în vedere că fiecare dintre actori contribuie la asigurarea integrității datelor. 

După ce regulile și responsabilitățile sunt setate, accentul ar trebui să cadă pe îmbunătățirea continuă a datelor. Imbunătățirea este un efort constant, pe termen lung, dar progresul poate fi asigurat prin profilarea datelor (analiza datelor în raport cu parametrii de calitate stabiliți), standardizare (validarea și corectarea atributelor standard din cadrul datelor), îmbogățire (adăugarea unor date relevante suplimentar celor deja existente în sisteme) și monitorizarea (identificareaariilor în care calitatea datelor poate fi îmbunătățită). 

Chiar dacă reușim să abordăm problemele privind resursele, procesele și tehnologia, cel mai dificil pas îl reprezintăschimbarea culturii organizației, transformare dintr-o organizație orientată pe tranzacții în una orientată pe date. Majoritatea organizațiilor de astăzi sunt de fapt orientate pe tranzacții,ceea ce limitează utilizarea potențialul datelor disponibile ca și instrument în procesul decizional și de susținere a proceselor de afaceri.  

Organizațiile care nu au la bazăo “cultură bazată pe date”, în care datele nu sunt percepute și gestionate ca active strategice, în care departamentele funcționale consideră datele a fi mai degrabă o responsabilitate a departamentului IT și nu una comună, ar trebui să definească mai întâi un plan de tranziție care să permită migrarea de la abordarea tradițională(orientată către aplicații IT) către o abordare orientată către business. Planul de tranziție implică maparea situației existentea datelor, obținerea suportului managementului, identificarea nevoilor de date ale organizației (în termeni de definiții, utilizare și gestiune), definirea perimetrului și cartei proiectului de guvernanțăa datelor, crearea planului de implementare, asigurarea suportului în gestiunea proiectului, stabilirea echipei proiectului și definirea și comunicarea beneficiilor vizate pentru organizație.     

Guvernanța datelor este necesară în mediul de afaceri dinamic din prezent, întru-cât conectează obiectivele de business cu inițiativele tehnologice și politicile privind informațiile, contribuind la reducerea riscului și la setarea bazelor pentru livrarea unor date precise și în timp util, utilizate în procesele decizionale din cadrul organizației. Nu putem spune că asemenea inițiative sunt mult mai extensive într-o industrie particulară, însă într-adevăr zonele puternic reglementate precum sănătatea, serviciile financiare, petrol și gaze sunt cele care stabilesc tendințele. În România, proiectele privind guvernanța datelor urmează celor deja derulate de companiile-mamă. Întreprinderile mici și mijlocii locale sunt încă în stadiile incipiente ale adoptării guvernanței datelor, însă cu toate acestea,companiile încep să fie mai conștiente de importanța și beneficiile unor astfel de proiecte.

AUTOR: Mirela Popescu, Manager, Ensight Management Consulting 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 iunie, 2024
Salariul minim crește din 1 iulie
1 aprilie, 2024
Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”
27 martie, 2024
Ministerul de Finanțe amână momentul în care se va aplica OUG privind microîntreprinderile legate
12 martie, 2024
Miruna Dragoman, PwC România: ”Ordonanța trenuleț” a adus majorări substanțiale ale amenzilor
12 martie, 2024
OUG pentru aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS

Investiția în confortul casei tale nu este doar o chestiune de lux, ci de îmbunătățire ...

7 lucruri în care merită să investești pentru a te bucura la maximum de confortul casei tale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, lansează ...

UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024. Între 26 ...

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă ...

Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

Circulația pe Valea Oltului se va închide de luni 8 iulie, până pe 9 august, ...

Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport ...

Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu

Bucureștiul, capitala României, este un oraș plin de surprize și contraste, unde istoria se îmbină ...

Descoperă farmecul Bucureștiului – TOP destinații de neratat pentru un weekend perfect
Success message!
Warning message!
Error message!