GUVERNUL pune tunurile pe bancile care nu au declarat profit in ultimii 5 ani. Pe site-ul Ministerului de Finante a fost publicat un proiect de ordonanta privind limitarea la 30 la suta a valorii deductibile a creanţelor înstrăinate de banci iar premierul Mihai Tudose iese la atac avertizand la Antena 3 ca si-ar putea asuma riscul de a le dezvalui romanilor „bancile care ne fura”.
Potrivit gandul.info, din datele Finanţelor, 31 din cele 46 de bănci din România au declarat că sunt în pierdere, neplătind impozit pe profit în ultimii cinci ani.
Premierul spune insa ca de fapt bancile o duc bine, au cladiri care arata „binisor” si salarii foarte bune. „Perioada romantica a trecut (…). Nu mai merge. Domnul ministru de Finante a avut o discutie cu ei, eu am spus si public ca mai suntem rabdatori un pic, dar a se intelege rabdatori la nivel de saptamana. Sa isi regandeasca strategia lor in Romania”, a declarat Mihai Tudose, potrivit hotnews.ro.
Guvernul intenţionează să limiteze la 30% valoarea deductibilă a creanţelor înstrăinate, potrivit unui proiect de ORDONANŢĂ pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
„În situația în care, din analizele efectuate asupra modalității de stabilire a impozitului pe profit s-au evidențiat efecte fiscale importante generate de înstrăinarea creanțelor, mai ales în sectorul bancar, se impune revizuirea regimului fiscal aplicabil acestor cheltuieli în sensul limitării valorii deductibile a acestora la stabilirea rezultatului fiscal.
În prezent, potrivit pct. 13 lit.i) din Normele metodologice date în aplicarea Titlului II din Codul fiscal, cheltuielile reprezentând valoarea creanţelor înstrăinate, potrivit legii, sunt integral deductibile la calculul rezultatului fiscal, indiferent de nivelul veniturilor înregistrate din înstrăinarea creanțelor respective.
Prin urmare, având în vedere amploarea fenomenului de cesionare a creanțelor, în special a celor din domeniul bancar, precum și faptul că acestea sunt înstrăinate pentru sume infime raportate la valoarea creanțelor/împrumuturilor, valoare considerată cheltuială deductibilă la calculul impozitului pe profit, în vederea diminuării impactului fiscal asupra bazei de impozitare, se impune limitarea deducerii acestor cheltuieli, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora”, se arata in nota de fundsamentare a proiectului care poate fi consultat aici.