Cand vine vorba de banii lui, premierul e mai ceva ca Hagi Tudose, cel care a taiat coada pisicii sa nu intre frigul in casa. Nu-si tine leafa pe card sa nu-i ia banca 2 bani comision cand retrage bani de la ATM, dar nu clipeste cand Guvernul PSD imprumuta miliarde de la banci, cu dobanzi consistente, pentru a intretine un aparat de stat supradimensionat, pentru a achita pensii speciale si pentru a majora salariile bugetarilor fara nicio analiza a utilitatii si eficientei muncii acestora.
Aversiunea aproape proletara a domnului Tudose fata de bancile „straine” care raporteaza pierderi este penibila si pentru ca istoria relativ recenta ne-a demonstrat ca majoritatea bancilor romanesti au fost devalizate si puse pe butuci cu concursul politicienilor si, de multe ori, in beneficiul acestora. Suntem la cheremul strainilor pentru ca tovarasi ai domnului Tudose din tot spectrul politic si-au dat concursul sa fim slabi, vulnerabili si dependenti de capitalul strain.
Banca Transilvania din Cluj a rezistat cu greu acestui asalt. Au fost scandaluri uriase in anii 90 la CreditBank, Bankcoop, Banca Populara Romana, Dacia Felix, Banca Albina, FNI etc., unde s-au acordat pe spatele deponentilor naivi credite neperformante cu duiumul, unele afaceri fiind garantate de banci cu capital majoritar de stat. Bineinteles, procurorii erau tinuti la usa de cei care au instituit legea junglei in Romania si pusi multa vreme in imposibilitatea de a-i trimite in judecata pe haiducii lui sapte cai. Intreb in fata acestei realitati istorice recente: cat de gaunos e nationalismul PSD si al lui Tudose?
N-am fost capabili sa consolidam propriile banci si atunci am deschis piata ofertelor externe, iar noii bancheri au adus proceduri si reguli clare in jungla romaneasca. Daca n-ar fi aceste banci, cine ar acoperi prin imprumuturi deficitul bugetar, cine ar finanta populismul guvernamental desantat, promisiunile fara acoperire ale socialistilor cu mana larga? De unde ar fi bani de pensii speciale si salarii la stat? De unde ar fi bani pentru lucrari publice? Are premierul Tudose vreo alternativa miraculoasa?
In privinta profitului, in Romania bancile nu se situeaza in afara regulilor jocului. Domnul Tudose ar trebui mai degraba sa se rafuiasca cu clasa politica care a creeat, in mod interesat sau din ignoranta/incompetenta) bresele legislative speculate de banci. Daca o banca nu declara timp de 10 ani profit, inseamna ca legile sunt laxe. Nu in ultimul rand, exista si portite legale greu de inchis. Un exemplu de optimizare fiscala oferit de curand de ministrul de Finante: bancile se imprumuta la banca-mama, la dobanzi de 19% si ulterior plaseaza credite pe piata romaneasca la o dobanda mult mai mica si astfel ies in pierdere. Cum poti determina o banca sa faca imprumuturi in afara la dobanzi mai mici? Poate cei de la BNR au raspunsul.
Sa revenim. Numai Guvernul Grindeanu a imprumutat in primele trei luni și jumătate de mandat aproximativ 4,697 miliarde euro. Domnul Tudose e traumatizat ca pierde 2 bani sub forma de comision cand retrage salariul cu cardul dar nu-i provoaca insomnii sumele uriase imprumutate de catre un guvern populist. De ce gireaza domnul premier acest dezmat bugetar? Stiti bine, e un caz simptomatic pentru clasa politica: sunt atenti la banii lor pana la ultimul cent insa sunt gata sa risipeasca oricat din banii nostri cand e in joc interesul haitei. Salarii majorate pentru bugetari, indiferent de performante, bani acordati judetelor pe criterii politice, pensii majorate sau tentativa de a lua bani de la bogati pentru a-i imparti saracilor, celor care, desi sunt apti de munca, nu vor sa munceasca pentru ca e mai dulce alocatia de la tatucul stat. Deci imprumuturile pentru lucrurile astea nu sunt dureroase, dar aia doi bani platiti pe un serviciu real il umple de durere si frustrare pe premier. Cu alte cuvinte, avem aici, in toata „splendoarea” lui, un Hagi Tudose cu finantele proprii, un Robin Hood cu banii tarii.