Departamentul pentru Energie a publicat pentru dezbatere publică Strategia energetică a României. Documentul prezintă detalii despre exploatările de țiței și gaze naturale din România.
Potrivit Strategiei energetice a României, industria petrolieră este un sector strategic al economiei românești și un suport al dezvoltării pentru celelalte sectoare ale economiei.
România are o experienţă de peste 150 ani în industria de țiței şi de peste 100 ani în industria gazelor naturale, producțiile anuale maxime fiind atinse în anul 1977 (14,65 milioane tone țiței), respectiv în 1986 (36,3 miliarde metri cubi de gaze naturale).
Din cauza declinului natural al zăcămintelor de ţiţei şi gaze naturale, în principal, dar și reducerii volumului lucrărilor de explorare și a investiţiilor, producţia anuală de ţiţei şi gaze naturale a scăzut ajungând în anul 2013 la 4,19 milioane tone de ţiţei, respectiv 11,03 miliarde metri cubi de gaze naturale.
În prezent, în România, sunt exploatate 447 de zăcăminte de țiței și gaze naturale. Dintre acestea, 255 sunt zăcăminte comerciale de țiței și gaze naturale cu aproximativ 9.445 de sonde de țiței și 828 de sonde de gaze naturale, pentru care acordurile petroliere sunt deţinute de o singură companie, un producător de țiței și gaze naturale.
Apoi, sunt 153 de zăcăminte comerciale cu aproximativ 3.200 de sonde de gaze naturale, pentru care acordurile petroliere sunt deţinute de o singură companie care desfăşoară activităţi în sectorul gaze naturale. La acestea se adaugă alte 39 de zăcăminte pentru care au fost încheiate acorduri petroliere de dezvoltare-exploatare și exploatare petrolieră, având ca titulari diverse companii.
Majoritatea acestor zăcăminte sunt mature, având o durată de exploatare de peste 25-30 ani.
Pentru descoperirea unor noi zăcăminte de ţiţei şi gaze în România, se desfăşoară operaţiuni de explorare în 36 de perimetre, din care Petrom deține dreptul de concesiune pentru 15 perimetre de explorare, dezvoltare și producție onshore, respectiv două offshore.
Romgaz desfășoară operațiuni petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare în opt perimetre concesionate, în calitate de unic concesionar şi este concesionar asociat cu alte companii în 20 acorduri petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare din care două offshore.
Alte companii desfășoară operațiuni petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare în 11 perimetre de explorare, dezvoltare şi exploatare, se mai arată în documentul citat.