Hipertensiunea arterială este denumită și „ucigașul tăcut” pentru că de regulă nu prezintă simptome. Dacă aveți tensiune arterială mare, forța care o exercită sângele pe pereții arterelor este în mod constant prea mare. Despre hipertensiunea arterială a vorbit la ReporterMedical dr. Camelia Năndrean, medic primar cardiolog la Spitalul Ares Cluj-Napoca.
Vă invităm să urmăriți emisiunea.
Valori și semnale de alarmă
O tensiune arterială optimă este sub 120/80 mmHg, cea ideală între 120-130 mmHg (sistolică) și 80-85 mmHg (diastolică).
Între 130-140mmHg/85-90 mmHg vorbim de o tensiune arterială normală dar înaltă. În acest caz, pacienții trebuie să își monitorizeze tensiunea mai des.
Când valorile tensiunii arteriale sunt peste 140 cu 90 vorbim despre hipertensiune arterială.
La pacienții hipertensivi valorile la care trebuie adusă tensiunea arterială sunt puțin diferite, în funcție de vârstă.
Astfel, la cei sub 65 ani trebuie să ajungem la 120-130/70-80 la cei peste 65 de ani sunt acceptate limite ușor mai ridicate, între 130-140/70-80mmHg.
De ce apare hipertensiunea arterială
Tensiunea arterială este menținută în anumiți parametri prin anumite sisteme – rinichi, sistem nervos, hormoni. Dereglarea oricăruia din aceste mecanisme duce la dereglarea tensiunii arteriale.
Stresul, somnul deficitar, alimentația nesănătoasă, fumatul, obezitatea, consumul excesiv de alcool pot fi, alături de vârstă factori care favorizează apariția hipertensiunii arteriale.
Hipertensiunea arterială poate să fie favorizată de boli precum cele de rinichi, de anumite dereglări hormonale sau poate fi consecința administrării anumitor medicamente.
Medicamentele care cresc tensiunea arterială pot să fie antiinflamatoarele nesteroidiene, decongestionantele nazale, consumul de corticosteroizi sau hormonii estrogeni.
Simptomele hipertensiunii arteriale
Hipertensiunea arterială nu doare iar semnele instalării ei lipsesc uneori la debut.
Simptomele care pot să apară sunt dureri la nivelul cefei, amețeli, senzația de “cap greu”, durerea în piept la efort, starea de slăbiciune sau umflarea picioarelor.
Complicațiile hipertensiunii arteriale
Complicațiile care apar în cazul pacienților cu hipertensiune arterială sunt la nivelul inimii, creierului, rinichilor și a vaselor de sânge.
O hipertensiune arterială veche, netratată duce la îngroșarea vaselor de sânge, inima este afectată. Din această cauză apar afecțiuni precum insuficiența cardiacă, fibrilația atrială, boala coronariană, infarctul miocardic, boala renală cronică, sunt afectate vasele de sângele din întregul organism.
La nivelul creierului, hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral ischemic sau hemoragic.
Din cauza acestor complicații, hipertensiunea arterială este principala cauză de mortalitate la nivel global.