• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Horea Uioreanu către locuitorii din Fizeșu Gherlii: DAȚI în JUDECATĂ KIAT

Horea Uioreanu către locuitorii din Fizeșu Gherlii: DAȚI în JUDECATĂ KIAT

Publicat: 21 mai, 2014 16:18
Actualizat: 23 martie, 2022 05:45

Kiat a dat o replică dură Consiliului Județean Cluj, care a decis unilateral rezilierea contractului pentru reabilitarea a 420 de km de drumuri județene: „de fapt, consiliul județean nu are bani”, pretind turcii de la Kiat. În Replică, președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a răspuns că lucrurile nu stau deloc așa cum le prezintă Kiat. Ba mai mult, i-a sfătuit pe locuitorii din Fizeșu Gherlii să ceară despăgubiri în justiție acestei firme, pe motiv că din cauza nefinalizării lucrărilor la drum, localnicii inspiră nori de praf ridicați în aer de mașinile care circulă prin zonă.

Consiliul Județean Cluj a trimis luni companiei Kiat o notificare privind rezilierea contractului pentru modernizarea a 423 de drumuri județene, pe motiv că nu a realizat obligațiile asumate. Au pus umărul și locuitorii din Fizeșul Gherlei, unde Kiat a pregătit doar drumul de asfaltare însă nu și-a dus acțiunea până la capăt, lăsând localinicii victime prafului. 

Kiat: CJ nu are bani

Kiat vine cu propria versiune cu privire la motivele rezilierii: ”Asocierea S.C. KIAT GROUP CONSTRUCT S.R.L. & S.C. TEHNIC ASIST S.R.L. & S.C. DAMAR CONSULT S.R.L. și-a respectat întotdeauna partenerii contractuali, având experiență în domeniul construcțiilor și reabilitării de drumuri.

Modul în care au reacționat reprezentanții Consiliului Județean Cluj este unul regretabil având în vedere faptul că asocierea a avut toată deschiderea pentru derularea cu succes și la termen a acestui contract.

Motivul real al încetării acestui acord îl reprezintă neplata lucrărilor executate, lucrări verificate și recepționate calitativ de reprezentanții Consiliului Județean Cluj precum și invocarea de către Consiliul Județean Cluj în toată această perioadă a inexistenței fondurilor alocate derulării acestor contracte.

În aceste condiții, considerăm regretabilă campania de dezinformare dusă împotriva asocierii și, deși înțelegem contextul electoral din această perioadă, respingem categoric orice neadevăr care ne-ar putea aduce prejudicii de imagine”, se arată într-un comunicat al Kiat.

Replica lui Uioreanu 

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, le-a răspuns imediat oficialilor firmei Kiat, arătând că afirmațiile acestora sunt lipsite de fundament: 

„Până în data de 28 februarie 2014 s-au plătit firmei Kiat 2.388.239,28 lei, din care 2.306.600,17 lei reprezentând plăţi pentru lucrări executate şi acceptate la plată, şi restul pentru lucrări de proiectare.

La această dată mai avem de plătit către Kiat 527.176,38 lei, tot pentru lucrări efectuate şi acceptate la plată!

Conform contractului, plata pentru lucrările efectuate şi acceptate la plată se face în termen de maximum 12 luni de la certificare. Cu alte cuvinte, suntem în grafic, noi nu avem nici un fel de întârziere faţă de firma Kiat. 

De altfel, pe parcursul celor trei ani de la încheierea contractului nu am făcut uz de această prevedere, lucrările efectuate şi acceptate la plată fiind achitate în mai puțin decât maximum de timp prevăzut de contractul semnat de Kiat cu fosta administraţie.

Motivele pentru care am reziliat contractul cu firma Kiat sunt arhicunoscute, în trei ani nu au fost capabili, sau nu au dorit, să termine nici un km de drum din contractul pe care l-a semnat cu fosta administrație. În nici un caz nu poate fi vorba despre inexistența fondurilor necesare derulării contractului”, a declarat Uioreanu.

S-a ales praful de drum la Fizeșu Gherlii 

Horea Uioreanu s-a referit și la situația de la Fizeșu Gherlii, localitate în care Kiat a început lucrările dar nu le-a încheiat: „În urmă cu câteva minute am fost informat de colegii mei care au făcut parte din comisia de situaţii de urgenţă şi care au fost astăzi la Fizeşu Gherlii că, după vizitarea lucrărilor părăsite de Kiat, concluzia specialiştilor de la Direcţia de Sănătate Publică şi a celor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului este că situația din teren este mult mai gravă decât și-o imaginau.

Procesul verbal semnat de membrii comisiei înființate prin ordin al prefectului recomandă Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să dispună luarea unor măsuri, respectiv încredințarea lucrărilor de construirea a drumului către un alt constructor, în procedură de urgență, deoarece sănătatea populației din zonă este grav afectată.

În acest context, consider că declarațiile oficialilor firmei Kiat, care susțin că am dus o campanie de dezinformare, campanie care are legătură cu procesul electoral europarlamentar, sunt cel puțin deplasate și că urmăresc să-și mascheze eșecul, aruncând vina pe administrația județeană”, a apreciat Horea Uioreanu. 

El a mai aratat că în cadrul acestui contract Consiliul Județean Cluj a fost un partener corect și extrem de răbdător. „Nu avem nimic a ne reproșa, Kiat beneficiind de înțelegere și de sprijin din partea noastră. Refuzul de a ieși la lucru nu ne este imputabil, după cum nu suntem vinovați nici de prevederile contractuale asumate de Kiat privind prețurile de execuție ale lucrărilor de modernizare a drumurilor județene”, a afirmat Horea Uioreanu. 

Sfatul lui Uioreanu pentru Fizeșu Gherlii

Consiliul Judeșean va solicita întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, organism care poate decide încredințarea și reluarea lucrărilor în regim de urgență, dată fiind situația din Fizeșu Gherllii.

Horea Uioreanu a sfatuit populația din zonă să se adreseze justiției și să ceară despăgubiri pentru că le-a fost afectată sănătatea și pentru restul neplăcerilor provocate de firma Kiat. 

„O culpă profesională gravă”

Licitația pentru drumurile județene a avut loc în 2011, Kiat fiind liderul unei asocieri din care mai fac parte Tehnic Asist și Damar Construct și care a câștigat un contract de 280 de milioane de lei, adică peste 62 de milioane de euro.

În notificarea de reziliere a contractului, Consiliul Județean arată că firma Kiat nu a respectat graficul de execuție a lucrărilor sau faptul că nu a luat măsuri pentru a proteja mediul.

Consiliul JUdețean arată în același document că firma Kiat a retras de pe amplasamentul lucrării toate utilajele, fără a înștiința achizitorul sau că nu a a acoperit imediat stratul de bază cu straturi de îmbrăcăminți bituminoase, nefiind lăsat neprotejat sub trafic. 

Consiliul Județean arată mai departe în aceeași notificare către Kiat: „Considerăm că vă aflați într-o culpă profesională gravă” motiv pentru care contractul este reziliat din 21 mai 2014.Notificarea este semnată de președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  1. auzi la el….sa se judece satenii cu firma…dar nu mai bine le dai banii datorati si sa se faca odata drumul ala..????? Am trecut pe acolo si oamenii aia chiar au facut treaba buna unde au lucrat..Nu vrei ca toata firmele sa te finainteze si sa iei tu laudele cate lucruri bune ai facut pentru judetul asta??????

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 aprilie, 2024
UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice
1 aprilie, 2024
Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj
1 aprilie, 2024
Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
28 martie, 2024
Noi zboruri spre Zurich de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj
27 martie, 2024
Federația Operatorilor Români de Transport se pregătește de proteste

Cosmin Maier, viceprimarul comunei Baciu (PNL) candidează la funcția de primar. El a vorbit în ...

Ce proiecte are Cosmin Maier, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Baciu

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut recent o performanță remarcabilă la nivel mondial în ...

UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice

122783141712727090 ...

122783141712727090

Fumatul este un viciu deprins de un număr mare de oameni, în jur de 22% ...

3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului

Daniel Metz este unul dintre puținii antreprenori care au renunțat la business pentru a urma ...

Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”

România a intrat în Schengen aerian și maritim duminică, 31 martie iar evenimentul a fost ...

Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj

Aurelia Cristea, cea care a promovat legea prin care s-a interzis fumatul in spatiile publice ...

Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, candiata PSD la Primăria Cluj-Napoca

Șeful Serviciului de Prognoză de la Centrul Meteo Transilvania Nord, Narcis Maier, a explicat de ...

Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!