Doi suspecți, printre care se numără și clujeanul Robert B., acuzați că făceau parte dintr-o grupare infracţională specializată în furturi din buzunare în puncte de atracţie turistică din Paris, au fost arestați în România. Prejudiciul depășește 570.000 de euro.
Procurorii DIICOT Cluj, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Iaşi şi Cluj au efectuat patru percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane care fac parte dintr-o grupare infracţională organizată, specializată în furturi din buzunare, și care ar fi acţionat în zonele turistice ale capitalei Franței, Paris. Prejudiciul cauzat este în valoare de peste 570.000 de euro.
Membrii grupării, structurată pe mai multe paliere, îşi desfăşurau activitatea infracţională zilnic, într-un mod foarte bine organizat, o singură persoană reuşind să obţină sume de până la 21.500 de euro în doar 15 zile.
Pe lângă perchezițiile domiciliare efectuate în data de 13 mai 2014, la două adrese din municipiul Iași, una din Cluj și una din localitatea Tarnița, au fost puse în executare și două mandate europene de arestare.
Operațiunile au fost efectuate ca urmare a solicitării autorităților judiciare franceze, în cadrul executării unei comisii rogatorii internaţionale.
Autorităţile judiciare franceze desfăşoară o investigaţie cu privire la un grup infracţional organizat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, tăinuire și ultraj contra persoanelor însărcinate cu efectuarea de misiuni de interes public, toate în formă continuată, infracţiuni prevăzute de Codul penal francez.
Din materialul probatoriu administrat de autorităţile judiciare franceze rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada august 2012 – decembrie 2013, membrii grupării, acţionând în diferite zone turistice ale Parisului au săvârşit peste 200 de infracţiuni de furt, profitând de neatenţia victimelor, în special turişti.
După comiterea furturilor bunurile şi valorile sustrase erau colectate de liderii grupării şi trimise în România.
La executarea activităților solicitate au participat și reprezentanți ai autorităților judiciare din Franța.
Ținta: Muzeul Luvru
Curtea de Apel Cluj a informat miecruri că a admis o cerere formulată de autorităţile judiciare competente din Franţa cu privire la executarea Mandatului european de arestare emis la data de 13 mai 2014 de către judecătorul de instrucţie de la Tribunalul de primă instanţă din Paris, referitoare la persoana solicitată Baciu Robert-Vasile şi, ca o consecinţă, a dispus predarea acestuia către autorităţile judiciare din Franţa, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul de mare instanţă din Paris în vederea efectuării urmăririi penale.
Din cuprinsul Mandatului european a rezultat în esenţă, că, în perioada august 2012 şi 1 decembrie 2013, la Muzeul Luvru din Paris s-a constat o creştere majoră a numărului de furturi în prejudiciul turiştilor şi a agresiunilor la adresa personalului de supraveghere.
Primele elemente de anchetă au permis observarea unui sistem organizat, în echipă, cu un mod de lucru bine pus la punct. Supravegherile puse în mişcare în diferite locuri turistice din capitala Franţei precum ascultările telefonice, demonstrează o activitate zilnică şi deosebit de lucrativă.
În urma investigaţiilor s-au identificat şi dezmembrat 2 echipe infracţionale, una dintre ele gravitând în jurul cuplului Sandra Baciu, născută Hamidovic şi Baciu Robert-Vasile. Întrucât Baciu Robert nu a putu fi reţinut cu ocazia operaţiunilor desfăşurate în luna decembrie 2013 deoarece acesta părăsise Franţa anterior efectuării reţinerilor, s-a emis Mandatul de arestare supus analizei astăzi la Curtea de Apel Cluj.