• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • HRIBUL lui SATANA, Buretele VIPEREI și alte 3 CIUPERCI mortale de care să te ferești

HRIBUL lui SATANA, Buretele VIPEREI și alte 3 CIUPERCI mortale de care să te ferești

Publicat: 29 septembrie, 2014 12:34
Actualizat: 23 martie, 2022 05:36

HRIBUL lui SATANA, Buretele VIPEREI sunt printre cele mai otrăvitoare ciuperci de la noi. În Europa se întâlnesc peste 140 de specii de ciuperci otrăvitoare, iar în ţara noastră peste 50. Unele au toxicitate mai redusă, însă există şi ciuperci otrăvitoare mortale pentru om cum ar fi buretele viperei şi buretele otrăvitor.

Principalele ciuperci otrăvitoare care se întâlnesc în flora spontană de la noi sunt:

Hribul ţigănesc, muscariţa, buretele pestriţ, ciuperca albă, buretele otrăvitor, buretele viperei, ciuperca de bălegar, buretele de cerneală, pălăria şarpelui, buretele puturos, buretele pipărat.

Hribul ţigănesc

Hribul ţigănesc(Boletus satanas), face parte din familia Boletaceae, se întâlneşte numai în pădurile de foioase, are un picior gros şi bombat de culoare roşie la bază şi galbenă spre partea superioară. Pălăria este destul de mare de culoare alb-cenuşie, carnea este albă sau galben deschis iar atunci când se taie se albăstreşte imediat în contact cu aerul.

Dacă este consumată, ea produce tulburări gastrointestinale cu dureri mari ce pot dura chiar şi o săptămână.

În caz de intoxicaţie cu ciuperci otrăvitoare apelaţi de urgenţă la medic.

Muscariţa

Muscariţa(Amanita muscaria), creşte atât în pădurile de foioase cât şi în cele de răşinoase din ţara noastră.Are un picior gros, cilindric, bulbos în pertea inferioară, de culoare albă, , pălăria destul de mare cuprinsă între 10-20 cm de culoare roşie aprins, lamele albe, dese uneori cu nuanţe de galben. Carnea este albă, uneori în partea superioară de culoare portocalie.

Conţine acid ibotenic care este o toxină foarte periculoasă. După consumul de muscariţă simptomele ce apar sunt: somnolenţa, agitaţia, halucinaţiile, stări de vomă. În caz de intoxicaţie cu ciuperci otrăvitoare apelaţi de urgenţă la medic.

Buretele pestriţ

Buretele pestriţ(Amanita pantherina), creşte de la câmpie până la munte în păduri de foioase dar şi de răşinoase. Apare la sfârşitul verii şi începutul toamnei. Piciorul este gros înalt de 10 cm, cilindric, îngroşat la bază şi înfipt într-o volvă albă. În partea superioară are un inel de culoare albă, carnea este moale, fără miros, cu gust dulce.

Pălăria are la început formă de clopot, lamelele albe, dese şi libere. Simtomele intoxicaţiei sunt: greţuri, vărsături, halucinaţii, delir, convulsii, comă. În caz de intoxicaţie cu ciuperci otrăvitoare apelaţi de urgenţă la medic.

Ciuperca albă

Ciuperca albă (Agaricus xanthodermus), are un picior subţire cu înălţimea de 5-10 cm, la bază are un bulb de culoare albă care dacă este secţionat se colorează în galben, creşte în păduri, păşuni, pajişti are un miros şi un gust neplăcut.

Pălăria are 5-10 cm, la maturitate este plană, are marginile ondulate, este de culoare albă.Creşte în grupuri, de multe ori dispuse în formă de cercuri. Simtomele sunt: transpiraţie abundentă, pupile mărite, stare de agitaţie, dureri abdominale, respiraţie grea, tremurături, halucinaţii. În caz de intoxicaţie cu ciuperci apelaţi de urgenţă la medic.

Buretele viperei

Buretele viperei(Amanita phalloides), este ciuperca cea mai otrăvitoare din ţara noastră, anual zeci de oameni mor în urma consumului acestei ciuperci. Ciuperca are un picior de 5-12 cm, cilindric, bulbos la bază, încadrat într-o volvă mare de culoare albă.

Inelul ce înconjoară piciorul este alb şi are tendinţa de a coborâ spre baza piciorului. Lamelele sunt albe, dese, cu reflexe verzui, pălăria de 5-15 cm de culoare măslinie dar poate fi şi albă, gălbuie, cafenie, verde. Creşte cu precădere în regiunile de deal în pădurile de foioase, dar sporadic se poate întâlni şi în cele de răşinoase.

Toxina din burete se numeşte amatoxină aceasta atacă în primul rând ficatul şi rinichii pe care îi distruge complet în 3-4 zile. În caz de urgenţă apelaţi de urgenţă la medic.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 aprilie, 2023
Nu îți place să gătești? Iată 5 alternative pe care trebuie să le încerci!
28 martie, 2023
Pălării feminine în perioada La Belle Epoque – frumuseţe şi reprezentare
26 martie, 2023
Iată 5 motive pentru care merită să optezi pentru o asigurare de viață
22 martie, 2023
Carucioare sport: aliatul parintilor activi in mentinerea unui stil de viata sanatos
7 martie, 2023
Egalitatea între femei şi bărbaţi, peste 300 de ani

Profesorul și deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș-Cadariu a comentat într-o emisiune la BuzzNews.ro intenția ...

Ce crede profesorul Achimaș despre greva anunțată de Sanitas: „Aș vedea logică o reorganizare a sistemului sanitar”

Augustin Feneșan, prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a denunțat ...

Augustin Feneșan de la Consiliul Național al IMM-urilor despre formarea profesională: legiuitorul vrea să favorizeze universitățile în dauna furnizorilor privați

Bogdan Petrovai, Chief Commercial Officer BLITZ, a vorbit în emisiunea Antreprenoriada despre modul în care ...

Cum se construiește o echipă performantă de vânzări? Invitat Bogdan Petrovai de la BLITZ

Profesorul Achimaș a explicat într-o emisiune la BuzzNews.ro de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care ...

Profesorul Achimaș explică de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: “E o chestie de umefistan”

Asociația Pro Infrastructură a făcut o analiză pe tema provocărilor cu care se vor confrunta ...

Asociația Pro Infrastructură despre metroul de la Cluj: „Se poate transforma într-un fiasco”

Probabil cea mai utilizată și expusă la pericole arie din tot corpul este cavitatea bucală. ...

Cele mai bune practici în ceea ce privește igiena orală

În data de 3 iunie asociația Go4fun organizează Parada Micului Biciclist, powered by Itsy Bitsy ...

Parada Micului Biciclist, în 3 iunie la Cluj

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe ...

Se lucrează la drumul județean DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila
Success message!
Warning message!
Error message!