IDEE: Transport public GRATUIT pentru toți clujenii, cu PROFIT pentru bugetul local

Transportul public ar putea fi gratuit la Cluj, pentru cei care domiciliază în oraș, cu PROFIT pentru bugetul local. O demonstrează succesul unui experiment al Capitalei Estoniei. Primăria din Tallinn a oferit gratuitate pe transportul public pentru toți locuitorii capitalei și, în ciuda scepticilor, a făcut PROFIT.

Primăria capitalei Estoniei, Tallinn, a introdus gratuitate pe transportul în comun pentru toți locuitorii orașului, din dorința diminuării drastice a emisiilor de carbon. Străzile nu s-au aerisit, dar a avut loc un fenomen și mai surprinzător: bugetul local a crescut cu 10 milioane de euro, relatează Digi24.

Banii în plus au venit din taxe. În numai un an, 13.000 de locuitori s-au declarat rezidenţi pentru a beneficia de gratuitate, devenind astfel plătitori de taxe. 

În plus, s-au făcut economii prin tăierea unor costuri în regia de transport. Nu mai e nevoie de bilete, de vânzători, sau de controlori. Banii din vânzarea biletelor nu acopereau decât o treime din costuri regiei. În rest, se funcționa pe subvenţii.

Replicarea acestui model străin în Cluj-Napoca, oraș universitar, centru IT și economic al Transilvaniei, ar putea avea chiar un efect dublu: pe lângă îmbogățirea bugetului local, nu ar fi exclus să avem și surpriza relaxării traficului în oraș, fenomen care a eșuat în capitala Estoniei. Un sondaj la care au participat mai bine de 6.000 de români arată că aproape 70% dintre noi ar renunţa să conducă maşină personală dacă transportul în comun ar fi gratuit.

Liviu Neag: Nu mi se pare fezabil

”Știți cum e, am mai avut gratis și totul subvenționat în epoca trecută, nu cred că vrem să ne întoarcem acolo. Nu mi se pare fezabil. În plus, să ne uită la Europa de Vest, care e mult mai dezvoltată din toate punctele de vedere față de est, inclusiv în infrastructură, legislație, și alte probleme de administrație locală.

Apoi, Clujul deja e pe o direcție puternică de asistență socială. Oferim gratuitate în transportul public la 19.000 de elevi, și 15.000 de pensionari. Nu cred că se poate totul gratuit. Unde ajungem așa?”, a declarat Liviu Neag pentru BUZZNEWS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
27 mai, 2022
Profesorul Achimaș: Suntem departe de o lege care să impună sancțiuni celor care nu merg la medic pentru servicii de prevenție
26 mai, 2022
Cât de periculoasă este de fapt variola maimuței RĂSPUNSUL Profesorului Achimaș-Cadariu
18 mai, 2022
Încasezi bani din chirii? ANAF a realizat un ghid să te ajute cu plata impozitului apoi se apucă de controale
18 mai, 2022
Percheziții la Cluj: Vizat, un grup infracțional specializat în traficul de migranți și traficul de droguri
18 mai, 2022
DEZBATERE PUBLICĂ la Primărie: „Culoar mobilitate Nord – Podul Oașului-Răsăritului și străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – Pod Ira”

Fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, crede ...

Profesorul Achimaș: Suntem departe de o lege care să impună sancțiuni celor care nu merg la medic pentru servicii de prevenție

Cât de periculoasă este de fapt variola maimuței, boala importată din Africa? Epidemia de variolă ...

Cât de periculoasă este de fapt variola maimuței RĂSPUNSUL Profesorului Achimaș-Cadariu

Spitalul Polaris Medical, preluat de Medicover la inceputul acestui an, isi schimba numele in Spitalul ...

Spitalul Polaris Medical a fost preluat de Medicover și se repozitioneaza ca spital chirurgical

Președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, Augustin Feneșan, care este și prim-vicepreședinte al Consiliului Național ...

PARADOX: Digitalizare cu zeci de mii de ANGAJĂRI LA STAT! Reacția lui Augustin Feneșan, președintele APM Cluj

În contextul în care sectorul agroalimentar a fost semnificativ afectat de criza economică generată de ...

CALENDAR: Când vor putea fi contractate microgranturile și granturile pentru capital de lucru destinate sectorului agroalimentar
Ai început să călătorești din nou? Gândește-te de două ori înainte să îți faci bagajul pentru că de data asta totul va fi diferit!

„Un început de zi activ în Kolozsvár”, asta a scris noul președinte al Ungariei, Novák ...

Președintele Ungariei aleargă în Parcul Central din Cluj! Poate-i inspiră și pe politicienii locali

Firmele de curierat vor avea obligația de a raporta la ANAF datele persoanelor care plătesc ...

Curierii, obligați să-i raporteze la ANAF pe clienții care plătesc cash! Ținta: evazioniștii
Success message!
Warning message!
Error message!