Din 1 iulie se deschid finantarile europene pentru afacerile in pomicultura si alte domenii PNDR, a anuntat luni Ministerul Agriculturii.
„La 1 iulie se deschid noi măsuri pentru beneficiarii fondurilor europene pentru agricultură, care au reprezentat principala sursă de finanțare a sectorului.
Astfel, de la 1 iulie, vor putea fi depuse proiecte, prin noul PNDR 2014-2020, în cadrul Subprogramului pomicol, care dispune în acest an de o alocare de peste 75 de milioane de euro, Submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole (143 de milioane de euro), Submăsura 4.3 – Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, prin care pot fi accesate 435 de milioane de euro, inclusiv pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații, Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale (44 milioane de euro), Submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici (peste 72 de milioane de euro), Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole (57 de milioane de euro)”, a aratat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Totodată, ministrul Daniel Constantin a trecut în revistă o parte dintre elementele de noutate și de simplificare ale PNDR 2014-2020. Printre acestea se numără depunerea online a proiectelor, fapt care va contribui la reducerea timpului necesar depunerii acestora și implicit, a costurilor pe care le suportă beneficiarii, ca urmare a faptului că nu trebuie să se mai deplaseze la sediile județene ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). De asemenea, proiectele vor fi depuse în cadrul unor sesiuni continue, cu evaluare lunară.
În plus, beneficiarii nu mai sunt nevoiți să obțină la fel de multe documente, ca în anii precedenți, întrucât a fost diminuat numărul avizelor și a acordurilor necesare demarării proiectelor cu fonduri europene nerambursabile. De asemenea, MADR a demarat procedurile astfel încât beneficiarii PNDR să poată primi o serie de avize și acorduri la nivelul AFIR, fără a mai fi necesară deplasarea acestora la sediile unor instituții publice abilitate să emită astfel de documente.
„Un element important, gândit în sprijinul fermierilor mici și mijlocii, îl constituie proiectele-tip, disponibile pe pagina de internet a MADR, precum și pe cea a AFIR. Astfel, dorim să contribuim la reducerea costurilor aferente serviciilor de consultanță”, a mai precizat ministrul Daniel Constantin.
Mai mult decât atât, în vederea asigurării cofinanțării, beneficiarii pot depune și scrisori de conformitate eliberate de instituțiile financiare nebancare (IFN), iar cei care trebuie să facă achiziții pot consulta baza de date cu prețuri de referință creată de AFIR și publicată pe pagina de internet a agenției.
La rândul său, secretarul de stat George Turtoi a declarat că baza de date cu prețuri de referință va fi extinsă pentru zona de servicii.
„Pentru bunurile sau serviciile care nu se regăsesc în baza de date, pe site-ul AFIR este disponibilă o procedură simplificată, un fel de SEAP pentru beneficiari. Vor fi elaborate și modele standard de achiziții și intenționăm, pe viitor, să lansăm pachete de accesare pentru anumite categorii de beneficiari. Spre exemplu, dacă un beneficiar dorește să acceseze măsura pentru tineri fermieri, dar și pe cea de investiții, să poată depune o singură cerere de finanțare”, a explicat secretarul de stat George Turtoi.