• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Ilan Şor a fost condamnat la 15 ani închisoare pentru „furtul miliardului”

Ilan Şor a fost condamnat la 15 ani închisoare pentru „furtul miliardului”

Publicat: 14 aprilie, 2023 09:05

Actualizat: 18 aprilie, 2023 09:26

Curtea de Apel Chişinău a dat joi verdictul în dosarul „Frauda Bancară” în care este vizat oligarhul Ilan Şor. Deputatul prorus, care a fugit din ţară şi este dat în urmărire internaţională, a fost condamnat la 15 ani de închisoare – pedeapsă dublă faţă de cea pronunţată în primă instanţă – şi, totodată, i s-a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Evenimentul a provocat în Republica Moldova un val de reacţii în mediul online, scrie News.ro.

Majoritatea cetăţenilor au salutat hotărârea justiţiei, considerând că aceasta face dreptate societăţii moldoveneşti. Cu toate acestea, au fost şi din cei care au reacţionat mai puţin pozitiv, şi nu din cauza veridictului, ci pentru că justiţiei „nu i s-a atribuit niciun merit” pentru tragerea la răspundere a liderului Partidului „ŞOR”, relatează NewsMaker.

Sustragerea, între 2014 şi 2015, de la trei dintre cele mai mari bănci Republica Moldova a unui miliard de lei s-a făcut printr-o schemă complicată şi prin complicităţi ale puterii. Valoarea banilor pierduţi s-a ridicat la acel moment la echivalentul unei optimi din producţia naţională anuală. Moldova i-a încarcerat deja pe fostul premier Vlad Filat şi pe omul de afaceri Veaceslav Platon în legătură cu scandalul, în care banii au fost sifonaţi ani de zile peste hotare prin împrumuturi dubioase, schimburi de active şi tranzacţii cu acţionari.

Ilan Şor a fost asociat cu cel considerat „creierul” acestui furt, Vlad Plahotniuc, care a exercitat o influenţă politică şi financiară uriaşă în calitate de lider al Partidului Democrat. În 2020, procurorii moldoveni l-au acuzat pe Plahotniuc de constituire a unui grup infracţional organizat, extorcare şi fraudă în legătură cu furtul. Plahotniuc, ai cărui avocaţi neagă că ar fi fost implicat, a fugit, ca şi Ilan Şor, din ţară.

Preşedinta Maia Sandu, aleasă în 2020 pe baza promisiunii de a eradica corupţia, a declarat că sentinţa de joi este vitală ca demonstraţie publică a faptului că se face dreptate. „Acest lucru a fost cerut de noi pentru a se face dreptate poporului. Acest lucru a fost cerut de cetăţeni – ca cei care fură să întoarcă banii, iar legea să fie pusă în capul mesei. Doar aşa justiţia îşi poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoţii şi fac dreptate” – a scris Maia Sandu pe Facebook.

„Sistemul de justiţie a triumfat în sfârşit în ţara noastră”, a scris şi Olesea Stamate, parlamentar din partidul de guvernământ PAS.

Fostul premier Natalia Gavriliţa, în prezent vicepreşedinte al PAS, a declarat că decizia instaţei de judecată în privinţa lui Ilan Şor aduce multă dreptate în societate. „Am obţinut finalitate în cauza fugarului Ilan Şor, care nu doar a sărăcit oamenii, dar care continuă să utilizeze banii furaţi pentru a pune la bătaie viitorul european al copiilor noştri. Decizia Curţii de Apel Chişinău, prin care Şor a fost condamnat la 15 ani de închisoare şi la restituirea a 5,3 miliarde de lei, aduce mai multă dreptate în societatea noastră. Este meritul tuturor cetăţenilor care au rezistat în perioada statului capturat, au luptat pentru schimbare, şi au avut încredere că binele va prevala. Reforma justiţiei este un proces lent, dar este singura cale spre dreptate şi prosperitate”, a spus Gavriliţa.

REACŢIA LUI ŞOR

Ilan Şor, al cărui partid deţine şase din cele 101 locuri din legislativul moldovean, a respins sentinţa de joi ca fiind ilegală. „Această hotărâre nu mă deranjează câtuşi de puţin şi nu o voi respecta”, a scris Şor pe Facebook. „Ea va fi anulată la două zile după ce actualul regim va fi înlocuit”, a profeţit deputatul.

„Prin sentinţa de astăzi, guvernarea s-a răzbunat pentru mişcarea protestatară, pentru faptul că eu şi echipa mea luptăm pentru un trai decent pentru cetăţeni”, a menţionat el.

REACŢIA SOCIETĂŢII CIVILE

Şi societatea civilă a salutat decizia. Coordonatoarea de programe a centrului de informaţie Genderdoc-M, Angelica Frolov, a comentat sentinţa în privinţa lui Ilan Şor printr-o glumă: „În sfârşit Ilan a dat şi la popor ceea ce a furat”, a scris aceasta pe pagina sa de Facebook.

Activista Anneta Dabija a salutat, la rândul ei, condamnarea liderului Partidului „ŞOR”. Totodată, aceasta a venit şi cu o întrebare: „15 ani. Minunat. Ceva vreodată se va întâmpla şi cu vreunul din cazurile de construcţii ilegale şi schemele cu terenuri din Chişinău pe care le-au făcut Şor&Co?”, s-a întrebat aceasta.

Alexandr Slusari, directorul organizaţiei Asociaţia Forţa Fermierilor, a mărturisit că este zi de sărbătoare pentru el. „Este o mare întârziere faţă de poporul Republicii Moldova. Consider că termenul de 15 ani tot este insuficient pentru Şor. Dar oricum a fost restabilită, fie tardiv şi parţial, echitatea. Din păcate, aceasta condamnare nu rezolvă problema recuperării miliardelor furate de gruparea Plahotniuc-Şor-Andronache. Cu aceeaşi nerăbdare aştept condamnarea complicilor lui Şor, atât a oligarhului Plahotniuc cu prietenul lui Andronache, cât şi a grupului foştilor demnitari de stat, care a pavat drumul pentru acest jaf. Cu toate rezervele şi dezamăgirile, azi ţara are motiv de bucurie”, a scris a acesta pe Facebook.

Fostul procuror general, Corneliu Gurin, şi-a exprimat speranţa că măcar cu această ocazie va fi apreciată munca procurorilor. „Recunosc că azi este sărbătoare pentru mine”, a spus el. În acelaşi timp, judecătoarea Victoria Sanduţa s-a arătat nemulţumită că multe persoane şi-au asumat meritele pentru condamnarea lui Şor, în timp ce aportul sistemului judiciar a fost trecut cu vederea.

CAZUL ŞOR

Instanţa de judecată l-a găsit vinovat pe Ilan Şor de escrocherie şi spălare de bani. Astfel, acesta a fost condamnat în apel la 15 ani de închisoare cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis. Potrivit deciziei, deputatul fugar urmează să restituie statului peste 5,3 miliarde de lei. Totodată, acesta este privat de dreptul de a ocupa funcţii în sistemul bancar pentru o perioadă de 5 ani. Termenul de închisoare se va calcula din momentul reţinerii, cu includerea perioadei aflării în arest.

Condamnatul poate contesta decizia Curţii de Apel la Curtea Supremă de Justiţie.

În primă instanţă, Ilan Şor a fost condamnat la 7 ani de închisoare, încă în 2017, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar moldovenesc, dar procesul în apel a trenat, după ce sentinţa a fost atacată. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de şedinţe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive.

Liderul Partidului „ŞOR” – partid prorus, considerat principalul organizator al protestelor antiguvernamentale de la Chişinău – a fost dat în căutare internaţională la 30 iulie 2019.

Ilan Şor, care ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a ieşit de la guvernare, a acuzat că justiţia este controlată de noua guvernare şi că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să fugă – cel mai probabil, el este în Israel – din cauza ameninţărilor la care ar fi fost supus atât el, cât şi familia şi echipa lui.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputaţii i-au ridicat lui Ilan Şor imunitatea parlamentară.

În data de 26 octombrie 2022, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunţat sancţiuni faţă de 21 de persoane şi entităţi cu legături în Republica Moldova. Pe lista de sancţiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupţie figurează, între alţii, Vladimir Plahotniuc, Ilan Şor şi Sara Şor.

Ulterior, la 9 decembrie, Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc au fost incluşi şi pe lista sancţiunilor Guvernului Marii Britanii. Potrivit deciziei autorităţilor de la Londra, toate bunurile deţinute de Plahotniuc sau Şor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Regatului Unit, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi îngheţate. Cetăţenilor britanici li se va interzice orice tranzacţie economică cu oricare dintre persoanele sancţionate, cărora li se va interzice de acum înainte intrarea în Regatul Unit.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 septembrie, 2023
Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat
12 septembrie, 2023
Șefa ISJ Cluj despre consumul de droguri din școli: Pliculețe introduse prin gard, poliția nu poate percheziționa dealeri fără mandat
8 septembrie, 2023
S-a dat startul lucrărilor la drumul expres care va lega DN1 din zona Tureni de Autostrada Transilvania

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
Success message!
Warning message!
Error message!