Poliţiştii clujeni au efectuat percheziţii în Penitenciarul Botoşani, la bărbaţi bănuiţi că ar fi înşelat mai multe persoane prin metoda „Accidentul”. Printre cei vizați de infractori se numără și clujeni.
Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Judeţean Cluj au efectuat percheziţii în cadrul Penitenciarului Botoşani pentru documentarea activităţii infracţionale a doi bărbaţi, bănuiţi că ar fi înşelat mai multe persoane prin metoda „Accidentul”.
Cei doi, în perioada iunie –iulie a.c., ar fi încercat să inducă în eroare diferite persoane în scopul obţinerii ilegale de sume de bani, utilizând telefoane mobile şi cartele SIM, pe care le deţineau fără drept în celulele în care erau încarceraţi. Totodată, aceştia au confecţionat încărcătoare artizanale pentru alimentarea cu energie electrică a telefoanelor utilizate.
În fapt, bărbaţii au contactat şase persoane, din municipiul Cluj-Napoca, cărora li s-au prezentat ca fiind membrii de familie, iar ulterior ca avocaţi. Aceştia expuneau diverse accidente rutiere în care susţineau că erau implicaţi membrii ai familiilor părţilor vătămate.
În acest context, cei doi bărbaţi, de 31 de ani, din judeţul Galaţi, respectiv de 22 de ani, din judeţul Suceava, ar fi solicitat 5.000 de lei, invocând că aceşti bani vor reveni victimelor presupuselor accidente pentru a nu depune plângere penală.
În urma percheziţiilor efectuate în Penitenciarul Botoşani, au fost identificate trei telefoane mobile asupra cărora planează suspiciunea că au fost utilizate în vederea obţinerii foloaselor materiale injuste.
Activitatea desfăşurată de poliţiştii clujeni a beneficiat de sprijinul de specialitate a poliţiştilor din cadrul Serviciului de Operaţiuni Speciale Cluj şi Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Botoşani. Totodată, activitatea a beneficiat şi de suportul Penitenciarului Botoşani.
Poliţiştii continuă cercetările faţă de cei doi pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea unităţii de parchet competente, pentru comiterea a şase tentative la infracţiunea de „înşelăciune”, faptă prevăzută de Codul penal.
În prezent, bărbaţii se află în stare de deţinere, fiind condamnaţi la executarea pedespsei închisorii într-o altă cauză.
Precauții pentru a nu fi victima infractorilor
• Verificaţi dacă ruda respectivă este cu adevărat rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo.
• Pentru a împiedica „documentarea” hoţilor cu privire la familia dumneavoastră, Poliţia recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, aparent întâmplător.
• Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.
• nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Totodată, evitaţi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax
• nu ezitaţi să sunaţi la 112 pentru a semnala astfel de fapte