Editorialiștii BuzzNews.ro Raul Chiș și Vlad Pintea au comentat într-un dialog pe Facebook beneficiile și dezavantajele aduse de sistemul homeschooling în raport cu sistemul public de învățământ plecând de la anunțul vedetei Hi-Q Dana Nălbaru care a decis să o retragă “de tot” de la școală pe fiica ei în vârstă de 9 ani.
Motivul Danei este ca „sistemul de învățămant actual este depășit pentru vremurile pe care le trăim”. Vedeta spune că fiica lor urmeaza sa invete fără constrângeri despre lucrurile care îi plac, fără competiții impuse, fără note sau calificative. Din postarea lor pe blog am inteles ca mama si tata vor incerca sa devina profesori.
„Vom descoperi alaturi de ea o gramada de lucruri, sunt sigura”, scrie Dana Nălbaru. „EA nu s-a adaptat sistemului clasic de invatamant intr-un mod armonios si ca alegerea noastra are de-a face cu felul in care sistemul a afectat in sens negativ copilul NOSTRU. Atat. Nu e mai mult”, a scris Dana Nălbaru.
Raul Chiș: Vlad, eu cred că decizia este cu doua taisuri: pe de o parte, e clar ca te poti focusa pe educația copilului, dupa o curricula mult mai atractiva, el nu se pierde intr-o clasa de 30 de elevi, unde dascalul nu are habar ce invata si care-i e vocatia. Pe de alta parte, faptul ca retragi un copil de la scoala si iti propui sa devii ca parinte profesorul lui ridica multe semne de intrebare: ai spirit/pregatire didactica si ai suficiente cunostinte pentru a-l invata ce trebuie sa stie? Esti consecvent, astfel incat 4-5 ore pe zi sa dedici timp pregatirii lui si inca cateva ore pentru a asimila cunostinte noi? Sau ai suficiente resurse financiare pentru a angaja preparatori pentru anumite discipline? Daca il tii acasa, sub un glob de sticla, nu va deveni mai tarziu un inadaptat? Cum ramane cu relatiile sociale de care ar putea fi privat un copil educat in sistem homeschooling? De-aceea cred ca homeschooling-ul nu e pentru oricine. O fi din anumite puncte de vedere contraperformanta scoala romaneasca, insa te pregateste pentru competitie, viata insasi e competitie, si iti da sansa dezvoltarii unei mai vaste vieti sociale.
Cat priveste teama pentru inadaptare, dupa mine sunt doua aspecte: 1. experienta altor state, unde cei educati in sistem homeschooling sunt mult mai performanti in universitati; 2. globul de sticla e o sperietoare falsa, pentru ca micutii ajung inevitabil la cursuri platite, ca cele amintite mai sus, ceea ce implica socializare cu adulti pregatiti si alti copii de aceeasi varsta, singura diferenta fiind formula restransa a cursului, de unde rezulta beneficii in asimilarea materiei.
Niciun parinte nu va putea sa-si educe singur copilul, ar insemna sa fie un spirit enciclopedic dublat de o hipereminenta cenusie care nici nu mai are grija zilei de maine, doar timp din belsug pentru copil.
Raul Chis: Da, in SUA, ca de altfel si in alte state occidentale, sistemul homeschooling inseamna un efort al mai multor familii (care locuiesc pe aceeasi strada, de exemplu) de a-si educa copiii printr-un efort comun si dupa o curricula agreata, insa cel mai des cu sprijinul unuia sau mai multor dascali profesionisti.
Vlad Pintea: Daca vorbim de avantaje as mai adauga ca, in plus, micutii sunt feriti de cateva mosteniri nefaste din sistemul public:
1. nu mai devine expert in injuraturi de la o varsta frageda
2. nu-si mai exerseaza spiritul de turma
3. nu mai e nevoit sa-si dezvolte si rafineze inclinatia spre minciuna (prin homeschooling totul e mult mai bine controlat in timp-real)
4. unii copii, posibile victime ale colegilor mai “bine-voitori”, scapa de agresivitate si situatii umilitoare, carora n-au cum sa li se sustraga in sistemul public
5. nu e introdus de timpuriu in diverse vicii si problematici daunatoare varstei, care nu fac decat sa le canalizeze energiile, timpul, atentia spre exact ce nu trebuie: fumat, sex, mai tarziu ”iarba” etc. Lista probabil poate fi extinsa. Cam astea imi vin acum in minte. cunosc inca prea putin despre sistemul ca atare. abia incepe si la noi miscarea. in tot cazul, daca-mi voi permite, e un gand serios si la noi aceasta metoda – inot, pian, mate, lecturi, engleza, germana, in grupe mult reduse.
In plus, cursurile au mereu alti colegi, mergi de la inot, la pian sau mate, cu colegi noi. Ceea ce presupune expunerea la caractere noi, atitudini noi, spirite competitive diferite. Nu 8 materii facute TOATE alaturi de aceeasi colegi, adica acelasi nivel intelectual/empatic etc. Turma.
Raul Chis: Nu stiu daca apartenta la acelasi grup aduce cu sine spiritul de turma de care spui, uniformizarea, as inclina sa cred ca nu se intampla totusi acest lucru in mod necesar. Aud insa tot mai des ca marea problema a invatamantului public este inadecvarea: si a metodelor de predare (este incurajat de exemplu tocitul, in detrimentul gandirii creative, a dezbaterii) iar unii profesorii isi aroga pozitia de depozitari ai adevarului absolut, elevul e mic, trebuie sa fie umil, si nu are dreptul la opinie) si a complexitatii materiilor (peste nivelul intelectual al elevilor) sau a inutilității lucrurilor învățate. Revin și spun, de cealaltă parte e important ca părinții care optează pentru homeschooling să își înțeleagă limitele, să nu se considere atotștiutori și să apeleze la dascăli specializați.
Vlad Pintea: Daca pretind asa ceva, calea spre ratare a odraslelor lor e aproape asigurata. Un mare ajutor sunt platformele gratuite de cursuri, cum e Khan Academy. Presupune sa ai un nivel de engleza mediu dar o data ce-l ai, ai la dispozitie zeci de cursuri si mii de ore de studiu din toate domeniile.
Practic, homeschooling e cumva pe modelul universitar de stat: studentii nu au O GRUPA/CLASA, ci isi aleg singuri cursurile la care vor sa participe urmand sa acumuleze creditele minime necesare promovarii deci isi dezvolta aptitudinile dorite.
Raul Chis: Din ceea ce stiu eu, programa este cam aceeasi, examenele la fel, prin urmare copiii din sistemul public de invatamant si cei care urmeaza sistemul homeschooling invata aceleasi lucrurii obligatorii, insa difera meteodele si optionalele.
Vlad Pintea: Da. In plus lipsesc timpii morti, cursurile inutile pentru a justifica unele catedre.
Raul Chis: Inteleg ca in Occident se practica si reducerea de taxe pentru parintii care isi educa copiii acasa, ceea ce e de inteles avand in vedere ca statul este scutit de la plata taxelor de scolarizare. Din pacate, mi se pare ca sistemul public nu a dezvoltat instrumentele necesare pentru a afla ce abilitati reale au copiii si pentru a investi in dezvoltarea acestora. E un malaxor in care sunt aruncati toti si apoi Dumnezeu cu mila.
Vlad Pintea: Ideea reducerii taxelor este foarte buna, la noi cred ca va mai trece ceva pana cand vei fi absolvit de plata unui serviciu de care nu te folosesti :))
Raul Chis: In plus, exista tot mai multe semnale din economie care spun ca scoala nu isi adapteaza curricula la realitatile economice. Rezultatul e ca Romania produce specialisti pentru trecut, nu pentru prezent si viitor.
Vlad Pintea: Semnalele sunt destul de vechi, chiar dinainate ca fostul presedinte sa militeze pentru reinfiintarea liceelor profesionale.
Raul Chis: A militat nu doar el ci si altii. Investitorii nemti, de exemplu. La Cluj, am aflat ca anumiti invesitori s-au plans primarului Emil Boc ca nu mai au de unde sa recruteze forta de munca calificata, in special muncitori, si se intrebau daca e in regula ca municipalitatea sa continue atragerea de noi investitii, data fiind aceasta penurie.
Vlad Pintea: Nici tinerii care reusesc sa termine facultatea nu-si mai gasesc locul in campul muncii sau gasesc foarte greu pentru ca avem o curricula complet depasita. Iar angajatorii trebuie sa suplineasca lipsusurile prin asigurarea de traininguri.
Raul Chis: Multumesc pentru discutie. Ii invitam si pe alti cititori mai bine documentati pe subiect sa isi exprime opinia cu privire la acest subiect. Intre timp, aflam ca Delia Nalbaru este pasibila de amenda pentru ca sistemul homeshooling nu e recunoscut legal in Romania decat daca parintii fac dovada înscrierii copilului la o şcoală-umbrelă care să-i poată elibera o diplomă recunoscută. Școlarizarea este obligatorie în România până în clasa a zecea iar cei care învață acasă trebuie monitorizați totuși pentru a preveni situațiile în care părinții îi retrag de la școală fără să le ofere posibilitatea de a învăța carte. Cred ca e o tema importanta pentru clasa politica sa ofere recunoastere legala pentru „scoala acasa”, insa cu examene periodice la stat, tocmai pentru a avea garantia ca acel copil are parte de educatie. In plus ar fi de dorit reducerea taxelor pentru familiile care isi educa acasa copiii.