• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • IMM Invest PLUS continuã și în 2023, cu un plafon de garanții mai mare cu 14% decât cel din 2022

IMM Invest PLUS continuã și în 2023, cu un plafon de garanții mai mare cu 14% decât cel din 2022

Publicat: 15 decembrie, 2022 15:37
Actualizat: 15 decembrie, 2022 15:37

Ministerul Finanțelor a anunțat că prelungește aplicarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS pânã la 31 decembrie 2023. Totodatã, plafonul total al garanțiilor crește la 20,25 miliarde lei, de la 17,75 miliarde, cât a fost în 2022.

FOTO: Unsplash

“Parteneriatul nostru cu mediul privat este unul real, iar adresarea promptã a nevoii de finanțare pe care micile companii o au în acest context marcat de incertitudini reprezintã una din prioritãțile mandatului meu. Încurajez antreprenorii sã aplice, programul fiind cel mai accesat program guvernamental dedicat mediului antreprenorial. În mod firesc, am adaptat actul normativ în baza cãruia funcționeazã acest program cu o serie de ajustãri primite chiar de la beneficiari. Lucrãm în echipã și vom traversa 2023 tot în echipã”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Programele se deruleazã prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Bugetul schemei de ajutor de stat se va majora de la 1,930 miliarde de lei la peste 2,881 miliarde de lei, iar numãrul maxim de beneficiari estimați crește astfel de la 24.786 la 26.708.

Ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi și granturi ce vor acoperi comisionul de risc, precum și comisionul de administrare pe toatã durata de valabilitate a garanției acordate, iar dobânzile aferente creditelor vor fi subvenționate pe o perioadã de pânã la 12 luni.

Pentru informații suplimentare asupra modificãrilor propuse prin proiectul de act normativ puteți consulta site-ul la rubrica Transparențã decizionalã.

Programul IMM INVEST PLUS

Componenta IMM INVEST ROMÂNIA faciliteazã accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piațã medie, inclusiv profesioniștii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de pãrți sociale și acțiuni.

Componenta AGRO IMM INVEST este dedicatã întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piațã medie, inclusiv profesioniștii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.
Componenta IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichiditãților și finanțarea investițiilor de cãtre IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activeazã în sectoare productive.

Componenta GARANT CONSTRUCT are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunãtãțirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediu implementate de:

1. IMM-uri și întreprinderi mici cu capitalizare de piațã medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitecturã

2. Unitãți Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).

Componenta RURAL INVEST are ca obiectiv acordarea de facilitãți de garantare de cãtre stat în mod transparent și nediscriminatoriu pentru creditele de investiții și creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, întreprinderilor mici și mijlocii, precum și întreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Componenta INNOVATION are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru companiile românești inovative și/sau care își promoveazã produsele și serviciile destinate exportului.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
1 aprilie, 2024
Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”
27 martie, 2024
Ministerul de Finanțe amână momentul în care se va aplica OUG privind microîntreprinderile legate
12 martie, 2024
Miruna Dragoman, PwC România: ”Ordonanța trenuleț” a adus majorări substanțiale ale amenzilor
12 martie, 2024
OUG pentru aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS
6 martie, 2024
Ministerul de finanțe lanseazã varianta simplificatã a aplicației e-Factura

Cosmin Maier, viceprimarul comunei Baciu (PNL) candidează la funcția de primar. El a vorbit în ...

Ce proiecte are Cosmin Maier, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Baciu

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut recent o performanță remarcabilă la nivel mondial în ...

UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice

122783141712727090 ...

122783141712727090

Fumatul este un viciu deprins de un număr mare de oameni, în jur de 22% ...

3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului

Daniel Metz este unul dintre puținii antreprenori care au renunțat la business pentru a urma ...

Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”

România a intrat în Schengen aerian și maritim duminică, 31 martie iar evenimentul a fost ...

Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj

Aurelia Cristea, cea care a promovat legea prin care s-a interzis fumatul in spatiile publice ...

Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, candiata PSD la Primăria Cluj-Napoca

Șeful Serviciului de Prognoză de la Centrul Meteo Transilvania Nord, Narcis Maier, a explicat de ...

Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!