• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • IMM Invest PLUS continuã și în 2023, cu un plafon de garanții mai mare cu 14% decât cel din 2022

IMM Invest PLUS continuã și în 2023, cu un plafon de garanții mai mare cu 14% decât cel din 2022

Publicat: 15 decembrie, 2022 15:37
Actualizat: 15 decembrie, 2022 15:37

Ministerul Finanțelor a anunțat că prelungește aplicarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS pânã la 31 decembrie 2023. Totodatã, plafonul total al garanțiilor crește la 20,25 miliarde lei, de la 17,75 miliarde, cât a fost în 2022.

FOTO: Unsplash

“Parteneriatul nostru cu mediul privat este unul real, iar adresarea promptã a nevoii de finanțare pe care micile companii o au în acest context marcat de incertitudini reprezintã una din prioritãțile mandatului meu. Încurajez antreprenorii sã aplice, programul fiind cel mai accesat program guvernamental dedicat mediului antreprenorial. În mod firesc, am adaptat actul normativ în baza cãruia funcționeazã acest program cu o serie de ajustãri primite chiar de la beneficiari. Lucrãm în echipã și vom traversa 2023 tot în echipã”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Programele se deruleazã prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Bugetul schemei de ajutor de stat se va majora de la 1,930 miliarde de lei la peste 2,881 miliarde de lei, iar numãrul maxim de beneficiari estimați crește astfel de la 24.786 la 26.708.

Ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi și granturi ce vor acoperi comisionul de risc, precum și comisionul de administrare pe toatã durata de valabilitate a garanției acordate, iar dobânzile aferente creditelor vor fi subvenționate pe o perioadã de pânã la 12 luni.

Pentru informații suplimentare asupra modificãrilor propuse prin proiectul de act normativ puteți consulta site-ul la rubrica Transparențã decizionalã.

Programul IMM INVEST PLUS

Componenta IMM INVEST ROMÂNIA faciliteazã accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piațã medie, inclusiv profesioniștii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de pãrți sociale și acțiuni.

Componenta AGRO IMM INVEST este dedicatã întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piațã medie, inclusiv profesioniștii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.
Componenta IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichiditãților și finanțarea investițiilor de cãtre IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activeazã în sectoare productive.

Componenta GARANT CONSTRUCT are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunãtãțirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediu implementate de:

1. IMM-uri și întreprinderi mici cu capitalizare de piațã medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitecturã

2. Unitãți Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).

Componenta RURAL INVEST are ca obiectiv acordarea de facilitãți de garantare de cãtre stat în mod transparent și nediscriminatoriu pentru creditele de investiții și creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, întreprinderilor mici și mijlocii, precum și întreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

Componenta INNOVATION are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru companiile românești inovative și/sau care își promoveazã produsele și serviciile destinate exportului.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 mai, 2023
IMOBILIARELE, ÎN CĂDERE LIBERĂ? Tranzacțiile imobiliare din Cluj, la cel mai scăzut nivel din ultimii 7 ani! CUM comentează experții?
2 mai, 2023
Trei tipuri de servicii de audit de mediu utile firmelor din Romania
28 aprilie, 2023
Anunț finalizare proiect
28 aprilie, 2023
Evoluția prețurilor la apartamente, case și terenuri în Florești în anul 2023
27 aprilie, 2023
Prim vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor crede că Daniel Cadariu nu mai are ce căuta în noul guvern

Profesorul și deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș-Cadariu a comentat într-o emisiune la BuzzNews.ro intenția ...

Ce crede profesorul Achimaș despre greva anunțată de Sanitas: „Aș vedea logică o reorganizare a sistemului sanitar”

Augustin Feneșan, prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a denunțat ...

Augustin Feneșan de la Consiliul Național al IMM-urilor despre formarea profesională: legiuitorul vrea să favorizeze universitățile în dauna furnizorilor privați

Bogdan Petrovai, Chief Commercial Officer BLITZ, a vorbit în emisiunea Antreprenoriada despre modul în care ...

Cum se construiește o echipă performantă de vânzări? Invitat Bogdan Petrovai de la BLITZ

Profesorul Achimaș a explicat într-o emisiune la BuzzNews.ro de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care ...

Profesorul Achimaș explică de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: “E o chestie de umefistan”

Asociația Pro Infrastructură a făcut o analiză pe tema provocărilor cu care se vor confrunta ...

Asociația Pro Infrastructură despre metroul de la Cluj: „Se poate transforma într-un fiasco”

Probabil cea mai utilizată și expusă la pericole arie din tot corpul este cavitatea bucală. ...

Cele mai bune practici în ceea ce privește igiena orală

În data de 3 iunie asociația Go4fun organizează Parada Micului Biciclist, powered by Itsy Bitsy ...

Parada Micului Biciclist, în 3 iunie la Cluj

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe ...

Se lucrează la drumul județean DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila
Success message!
Warning message!
Error message!