• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Imnul așa-zisului Ținut Secuiesc ar fi fost cântat de naționalele de hochei ale României și Ungariei! Csoma Botond: „Și călătorii cântă ce vor în tren”

Imnul așa-zisului Ținut Secuiesc ar fi fost cântat de naționalele de hochei ale României și Ungariei! Csoma Botond: „Și călătorii cântă ce vor în tren”

Publicat: 10 mai, 2022 17:29

Actualizat: 11 august, 2022 14:00

Membrii maghiari ai echipei de hochei a României (majoritari) sunt acuzați că, alături de cei ai echipei Ungariei și suporteri, ar fi cântat imnul așa-zisului Ținut Secuiesc la Campionatul Mondial din Slovenia. Jucătorii români, trei la număr, ar fi stat deoparte. În plus, ministrul Tanczos Barna a fost acuzat că a preferat să se alăture galeriei adversarilor. Momentul a fost aspru criticat în țară. Președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, deputat, bagatelizează gestul jucătorilor și spune că nu pot fi trași la răspundere după cum „nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă într-un tren”. De cealaltă parte, politicieni români cer sancționarea jucătorilor.

Echipa de hochei a Romaniei FOTO captura Youtube

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a apreciat că gestul jucătorilor de etnie maghiară ar fi un „afront” și o ”lipsă nerușinată de respect față de România”. Sunt și voci mai rezervate, cum ar fi aceea a jurnalistului TVR Emil Hossu-Longin, prezent la meci. El a spus pentru GSP.ro că nu i-a văzut pe jucători cântând imnul respectiv. „Ei doar au stat în fața galeriei când se fredona acel cântec, e o tradiție a lor, nu ceva provocator”, a spus Emil Hossu-Longin.

Grindeanu: Un afront

Sorin Grindeanu a fost foarte critic: „Ca timișorean, înțeleg perfect ce înseamnă să trăiești într-o comunitate multiculturală și multietnică, în care toată lumea este respectată. Nu pot însă să înțeleg și să tolerez gestul infam al hocheiștilor din naționala României care au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc. Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România, față de români și față de tricolor.

Și sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cer Federației Române de Hochei, Ministerului Sportului și tuturor celorlalți factori responsabili să ia măsuri urgente pentru a aplica cele mai dure sancțiuni după acest gest incalificabil. Cine nu respectă România nu are ce căuta în roșu, galben și albastru! Pentru noi aceste culori înseamnă totul! PS: Respect celor trei jucători români care s-au dat la o parte și nu au participat la această mascaradă!”, a scris Grindeau pe contul său de Facebook.

Deputatul Tanasă despre Tanczos Barna: „Să-l dea afară!”

Iar deputatul AUR, Dan Tanasă a scris pe Facebook că actualul ministru Tanczos Barna „stă drepți în galeria Ungariei la un meci cu naționala României”. „Cât tupeu!!! Iar PSD și PNL o dau cotită îl loc să-l dea afară din guvern!!!”, a scris Dan Tanasă.

Reacția lui Tanczos Barna

„În legătură cu informațiile care au apărut în presă, conform cărora am vizionat meciul din tribuna maghiară, trebuie să vă spun că inclusiv suporterii români au stat în această parte a patinoarului.

La un moment dat, la câțiva metri de mine stătea o familie, ai cărei membri erau îmbrăcați în tricoul echipei naționale.
Și, for the record, am purtat tricoul de campioană a României a echipei mele de suflet, Sport Club Miercurea Ciuc”, a scris Tanczos Barna pe Facebook.

Csoma Botond crede că jucătorii se reprezentau doar pe ei, ca-n tren

Președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, nu crede că jucătorii care au cântat imnul așa-zisului Ținut Secuiesc au greșit și crede că ei pot cânta orice la o competiție mondială, la fel ca și călătorii în tren.

„În această dimineață, în Parlament, m-am exprimat clar că îmi este de neconceput ca astăzi, când în vecinătate este un război și România este în plină criză economică, liderii țării sunt preocupați dacă la un meci de hochei s-a cântat un cântec al unei minorități naționale la un meci din cadrul Campionatului Mondial de Hochei desfășurat la Ljubljana (Slovenia).

Mi se pare îngrijorător faptul că unii lideri politici se concentrează pe această temă falsă, în timp ce solicită reacții și sancțiuni din partea Ministerului Sportului, respectiv a Federației Române de Hochei, pentru că jucătorii au cântat, spontan, imnul Ținutului Secuiesc.

Jucătorii nu pot fi trași la răspundere nici de federație, nici de minister pentru că au cântat un cântec care nu este împotriva României, sau a comunității majoritare, dar este o valoare locală a lor. La fel, nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă într-un tren”, a scris Csoma Botond.

Fererația analizează

Federația Română de Hochei pe Gheață a transmis că a luat act de ceea ce s-a întâmplat la Campionatul Mondial din Slovenia, mai exact la finalul meciului dintre reprezentativa României și cea a Ungariei.

„Federația Română de Hochei pe Gheață crede cu tărie că rolul său este nu numai acela de a asigura reprezentarea țării nostre la competițiile internaționale de hochei pe gheață, ci și acela de a promova cu mândrie imaginea României în lume și este fermă în poziția sa de a susține respectarea legilor țării noastre și a reglementărilor specifice acestui sport.

În final vă asigurăm că Federația Română de Hochei pe Gheață va folosi toate instrumentele legale aflate la dispoziția sa pentru ca intervenția oricăror momente ce ar putea fi ofensatoare pentru imaginea țării noastre să nu mai fie posibilă.

Apreciem că este momentul să reamintim politicienilor, Guvernului României și, deci, implicit Miniștrilor acestuia, problemele legate de infrastructură și tot ceea ce derivă din acestea. Vom reveni cu comunicat după ședința Biroului Federal”, a transmis Federația.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
18 martie, 2023
Scandalul Euroins: Milioane de români se întreabă ce se întâmplă cu asigurările lor + Sfaturi utile
18 martie, 2023
Turcia şi Ungaria cer parlamentelor să ratifice aderarea la NATO a Finlandei
18 martie, 2023
Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin
18 martie, 2023
Iulia Timoşenko despre Putin: Nu e nebun, ştie ce rău provoacă. Pentru el există sclavi sau duşmani
18 martie, 2023
Procurorul șef al CPI: Putin poartă răspunderea penală a deportării forţate a copiilor ucraineni în Rusia

Asiguraţii Euroins România Asigurare Reasigurare au dreptul de a denunţa contractele de asigurare încheiate, precum ...

Scandalul Euroins: Milioane de români se întreabă ce se întâmplă cu asigurările lor + Sfaturi utile

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat vineri undă verde aderării Finlandei la NATO, supunând ...

Turcia şi Ungaria cer parlamentelor să ratifice aderarea la NATO a Finlandei

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir ...

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko spune că Vladimir Putin este perfect raţional şi ştie foarte ...

Iulia Timoşenko despre Putin: Nu e nebun, ştie ce rău provoacă. Pentru el există sclavi sau duşmani

Procuror-şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI) – care a emis un mandat de arestare pe ...

Procurorul șef al CPI: Putin poartă răspunderea penală a deportării forţate a copiilor ucraineni în Rusia

Drona militară care s-a prăbuşit săptămâna aceasta s-ar putea să nu fie singurul lucru care ...

Dronă SUA doborâtă de ruși în Marea Neagră: Ce spun analiștii despre România

Tehnicianul echipei Rapid, Adrian Mutu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că formaţia sa ...

Ce spune Adrian Mutu înaintea meciului Rapid-CFR Cluj

Dr. CORINA LUCACI, medic primar medicină internă, șef Secție Ambulator Adulți și șef Secție Clinică ...

Cele mai frecvente probleme medicale cu care merg clujenii la Camera de Gardă Adulți din Spitalul Regina Maria Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!