Imnul așa-zisului Ținut Secuiesc ar fi fost cântat de naționalele de hochei ale României și Ungariei! Csoma Botond: „Și călătorii cântă ce vor în tren”

10 mai, 2022 17:29

Membrii maghiari ai echipei de hochei a României (majoritari) sunt acuzați că, alături de cei ai echipei Ungariei și suporteri, ar fi cântat imnul așa-zisului Ținut Secuiesc la Campionatul Mondial din Slovenia. Jucătorii români, trei la număr, ar fi stat deoparte. În plus, ministrul Tanczos Barna a fost acuzat că a preferat să se alăture galeriei adversarilor. Momentul a fost aspru criticat în țară. Președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, deputat, bagatelizează gestul jucătorilor și spune că nu pot fi trași la răspundere după cum „nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă într-un tren”. De cealaltă parte, politicieni români cer sancționarea jucătorilor.

Echipa de hochei a Romaniei FOTO captura Youtube

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a apreciat că gestul jucătorilor de etnie maghiară ar fi un „afront” și o ”lipsă nerușinată de respect față de România”. Sunt și voci mai rezervate, cum ar fi aceea a jurnalistului TVR Emil Hossu-Longin, prezent la meci. El a spus pentru GSP.ro că nu i-a văzut pe jucători cântând imnul respectiv. „Ei doar au stat în fața galeriei când se fredona acel cântec, e o tradiție a lor, nu ceva provocator”, a spus Emil Hossu-Longin.

Grindeanu: Un afront

Sorin Grindeanu a fost foarte critic: „Ca timișorean, înțeleg perfect ce înseamnă să trăiești într-o comunitate multiculturală și multietnică, în care toată lumea este respectată. Nu pot însă să înțeleg și să tolerez gestul infam al hocheiștilor din naționala României care au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc. Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România, față de români și față de tricolor.

Și sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cer Federației Române de Hochei, Ministerului Sportului și tuturor celorlalți factori responsabili să ia măsuri urgente pentru a aplica cele mai dure sancțiuni după acest gest incalificabil. Cine nu respectă România nu are ce căuta în roșu, galben și albastru! Pentru noi aceste culori înseamnă totul! PS: Respect celor trei jucători români care s-au dat la o parte și nu au participat la această mascaradă!”, a scris Grindeau pe contul său de Facebook.

Deputatul Tanasă despre Tanczos Barna: „Să-l dea afară!”

Iar deputatul AUR, Dan Tanasă a scris pe Facebook că actualul ministru Tanczos Barna „stă drepți în galeria Ungariei la un meci cu naționala României”. „Cât tupeu!!! Iar PSD și PNL o dau cotită îl loc să-l dea afară din guvern!!!”, a scris Dan Tanasă.

Reacția lui Tanczos Barna

„În legătură cu informațiile care au apărut în presă, conform cărora am vizionat meciul din tribuna maghiară, trebuie să vă spun că inclusiv suporterii români au stat în această parte a patinoarului.

La un moment dat, la câțiva metri de mine stătea o familie, ai cărei membri erau îmbrăcați în tricoul echipei naționale.
Și, for the record, am purtat tricoul de campioană a României a echipei mele de suflet, Sport Club Miercurea Ciuc”, a scris Tanczos Barna pe Facebook.

Csoma Botond crede că jucătorii se reprezentau doar pe ei, ca-n tren

Președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, nu crede că jucătorii care au cântat imnul așa-zisului Ținut Secuiesc au greșit și crede că ei pot cânta orice la o competiție mondială, la fel ca și călătorii în tren.

„În această dimineață, în Parlament, m-am exprimat clar că îmi este de neconceput ca astăzi, când în vecinătate este un război și România este în plină criză economică, liderii țării sunt preocupați dacă la un meci de hochei s-a cântat un cântec al unei minorități naționale la un meci din cadrul Campionatului Mondial de Hochei desfășurat la Ljubljana (Slovenia).

Mi se pare îngrijorător faptul că unii lideri politici se concentrează pe această temă falsă, în timp ce solicită reacții și sancțiuni din partea Ministerului Sportului, respectiv a Federației Române de Hochei, pentru că jucătorii au cântat, spontan, imnul Ținutului Secuiesc.

Jucătorii nu pot fi trași la răspundere nici de federație, nici de minister pentru că au cântat un cântec care nu este împotriva României, sau a comunității majoritare, dar este o valoare locală a lor. La fel, nici ministrul Transporturilor nu poate fi tras la răspundere dacă cineva cântă într-un tren”, a scris Csoma Botond.

Fererația analizează

Federația Română de Hochei pe Gheață a transmis că a luat act de ceea ce s-a întâmplat la Campionatul Mondial din Slovenia, mai exact la finalul meciului dintre reprezentativa României și cea a Ungariei.

„Federația Română de Hochei pe Gheață crede cu tărie că rolul său este nu numai acela de a asigura reprezentarea țării nostre la competițiile internaționale de hochei pe gheață, ci și acela de a promova cu mândrie imaginea României în lume și este fermă în poziția sa de a susține respectarea legilor țării noastre și a reglementărilor specifice acestui sport.

În final vă asigurăm că Federația Română de Hochei pe Gheață va folosi toate instrumentele legale aflate la dispoziția sa pentru ca intervenția oricăror momente ce ar putea fi ofensatoare pentru imaginea țării noastre să nu mai fie posibilă.

Apreciem că este momentul să reamintim politicienilor, Guvernului României și, deci, implicit Miniștrilor acestuia, problemele legate de infrastructură și tot ceea ce derivă din acestea. Vom reveni cu comunicat după ședința Biroului Federal”, a transmis Federația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
24 mai, 2022
CALENDAR: Când vor putea fi contractate microgranturile și granturile pentru capital de lucru destinate sectorului agroalimentar
18 mai, 2022
Încasezi bani din chirii? ANAF a realizat un ghid să te ajute cu plata impozitului apoi se apucă de controale
18 mai, 2022
Percheziții la Cluj: Vizat, un grup infracțional specializat în traficul de migranți și traficul de droguri
18 mai, 2022
DEZBATERE PUBLICĂ la Primărie: „Culoar mobilitate Nord – Podul Oașului-Răsăritului și străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – Pod Ira”
18 mai, 2022
Degustare de vinuri și produse tradiționale italiene, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Spitalul Polaris Medical, preluat de Medicover la inceputul acestui an, isi schimba numele in Spitalul ...

Spitalul Polaris Medical a fost preluat de Medicover și se repozitioneaza ca spital chirurgical

Președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, Augustin Feneșan, care este și prim-vicepreședinte al Consiliului Național ...

PARADOX: Digitalizare cu zeci de mii de ANGAJĂRI LA STAT! Reacția lui Augustin Feneșan, președintele APM Cluj

În contextul în care sectorul agroalimentar a fost semnificativ afectat de criza economică generată de ...

CALENDAR: Când vor putea fi contractate microgranturile și granturile pentru capital de lucru destinate sectorului agroalimentar
Ai început să călătorești din nou? Gândește-te de două ori înainte să îți faci bagajul pentru că de data asta totul va fi diferit!

„Un început de zi activ în Kolozsvár”, asta a scris noul președinte al Ungariei, Novák ...

Președintele Ungariei aleargă în Parcul Central din Cluj! Poate-i inspiră și pe politicienii locali

Firmele de curierat vor avea obligația de a raporta la ANAF datele persoanelor care plătesc ...

Curierii, obligați să-i raporteze la ANAF pe clienții care plătesc cash! Ținta: evazioniștii

Mulți clujeni încasează venituri frumușele din chirii însă nu toți își plătesc impozitele la Fisc. ...

Încasezi bani din chirii? ANAF a realizat un ghid să te ajute cu plata impozitului apoi se apucă de controale

Oamenii legii au făcut miercuri dimineață 37 percheziții domiciliare, pe raza județelor Arad, Timiș, Cluj, ...

Percheziții la Cluj: Vizat, un grup infracțional specializat în traficul de migranți și traficul de droguri
Success message!
Warning message!
Error message!