• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • IMOBILIARELE, povestea de succes a Clujului, după IT: Mulți clujeni cumpără locuințe pentru a le închiria

IMOBILIARELE, povestea de succes a Clujului, după IT: Mulți clujeni cumpără locuințe pentru a le închiria

Publicat: 3 august, 2016 06:35

Actualizat: 23 martie, 2022 05:16

Cererea de locuințe închiriate în Cluj este atât de mare, iar piața este atât de profitabilă încât mulți locuitori din Cluj-Napoca au început să cumpere o a doua locuință pentru a o închiria, de regulă în Florești. Orașul găzduiește aproximativ 80.000 de studenți. 

Cluj-Napoca este unul dintre cele șapte orașe de rang secundar, desemnat ca pol de creștere în România. În comparație cu alți poli de creștere, municipiul Cluj-Napoca este singurul care a înregistrat o creștere stabilă a populației în ultimii ani. 

Un studiu recent privind tranzacțiile imobiliare (care a inclus 3324 tranzacții imobiliare din Cluj-Napoca, din mai până în decembrie 2013, din care 2455 au fost blocuri de apartamente și restul, loturi de teren) a constatat că prețul mediu al apartamentelor în Cluj-Napoca (locuințe în clădiri multifamiliale) este de 821 euro/m2. Prețul variază de la cartier la cartier, dar jumătate dintre acestea au prețuri medii între 800-900 euro/m2, în timp ce cele mai multe din apartamentele din restul cartierelor se încadrează în grupa de 700-800 euro/m2.

Cele mai multe construcții noi se înregistrează în sud (zone precum Borhanci sau Bună Ziua), care sporesc presiunea pe autoritățile locale pentru a furniza utilitățile. Mobilitatea reprezintă, de asemenea, o provocare semnificativă, deoarece transportul public nu este adecvat sau eficient în unele din aceste zone și este posibil să rămână astfel până când densitatea – și cererea de bază pentru tranzit – crește. Între timp, mai mulți locuitori utilizează automobile proprii, cauzând ambuteiaje semnificative în timpul orelor de vârf.

Prețurile caselor din comuna Florești sunt aproape la jumătate față de cele din Cluj-Napoca, scăzând la sub 400 euro/m2. În ceea ce privește distanța, drumul de la Florești la Cluj-Napoca durează aproximativ 15-20 minute cu mașina în condiții normale. Aceasta, împreună cu disponibilitatea locuințelor relativ mai ieftine, transformă Florești într-o alternativă atractivă și multe persoane s-au relocat în Florești. Totuși, aceasta a rezultat în congestionări majore ale traficului pe drumul cu o singură bandă pe sens care leagă Florești de Cluj-Napoca și timpul alocat navetei a crescut foarte mult.

Structura tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca (mai-decembrie 2013)

Pe piața de apartamente, vârful cererii este pentru unități de 35-55 m2, totalizând 1.006 tranzacții, urmat de 667 pentru grupa următoare de spațiu de 55-75 m2, reflectând mișcarea limitată pe piață pentru apartamentele cu 1 și 2 camere din oraș, cum este cazul și în București, și în alte orașe din România.

Numărul tranzacțiilor și prețul mediu pe m2 pentru locuințe cu diferite dimensiuni

Locuințele unifamiliale care au apărut în aceste tranzacții, în general construite după 1990, au fost cu 45% mai mari decât apartamentele care au fost predominant construite înainte de 1990. În timp ce 79% dintre tranzacții au fost autofinanțate, suprafața construită medie a tranzacțiilor finanțate de bancă a fost în general mai mare decât în cazul tranzacțiilor private.

Pe de altă parte, prețurile din Cluj-Napoca sunt comparabile cu cele din București, relativ mai mari într-o oarecare măsură având în vedere că nivelul salariului mediu din orașele de rang secundar este mai mic decât în capitală. Mai mulți factori au contribuit la această situaţie, unul important fiind subestimarea cererii de locuințe din aceste orașe de rang secundar, atât de sectorul privat, cât și de cel public. În plus, disponibilitatea terenului din Cluj este limitată: terenurile fără probleme legate de titlurile de proprietate sunt greu de găsit, iar orașul este înconjurat de dealuri care sunt predispuse la alunecări de teren, ceea ce crește costul construcției.

În schimb, în comuna Florești, este disponibil mult teren agricol la un preț foarte mic. Totuși, în absența planificării urbane unitare, noile centre rezidențiale sunt practic lipsite de servicii sociale publice, precum parcuri, facilități educaționale și medicale.

Piața de închiriere din Cluj-Napoca

Agenții imobiliari raportează o cerere semnificativă de locuințe închiriate din partea studenților. Raportul cerere/ofertă, în special la începutul anului universitar, este de obicei 10:1 (interviu cu Welt Imobiliare, 27.09.2014). Drept rezultat, este un lucru obișnuit ca mai mulți studenți să împartă un singur apartament, chiar și foarte mic, din cauza numărului existent limitat. Cele mai multe închirieri se realizează fără un contract de închiriere formal.

Cererea de locuințe închiriate în Cluj este atât de mare, iar piața este atât de profitabilă încât mulți locuitori din Cluj-Napoca au început să cumpere o a doua locuință pentru a o închiria. Aceasta se realizează de obicei de exemplu prin vânzarea apartamentului din Cluj cu aproximativ 60.000-65.000 euro și cumpărarea unui apartament cu trei camere în Florești pentru 30.000 euro, rămânându-le suficienți bani pentru a investi într-o a doua casă, fie pentru închiriat, fie pentru copii.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 iulie, 2024
UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market
10 iulie, 2024
Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate
4 iulie, 2024
Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu
2 iulie, 2024
Au început lucrările la pista de biciclete din Baciu
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți

Investiția în confortul casei tale nu este doar o chestiune de lux, ci de îmbunătățire ...

7 lucruri în care merită să investești pentru a te bucura la maximum de confortul casei tale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, lansează ...

UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024. Între 26 ...

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă ...

Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

Circulația pe Valea Oltului se va închide de luni 8 iulie, până pe 9 august, ...

Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport ...

Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu

Bucureștiul, capitala României, este un oraș plin de surprize și contraste, unde istoria se îmbină ...

Descoperă farmecul Bucureștiului – TOP destinații de neratat pentru un weekend perfect
Success message!
Warning message!
Error message!