Asociația Națională a Agențiilor din Turism și Federația Patronatelor din Turismul Românesc cer ca bacșișul să fie reglementat prin lege. Acesta ar urma să fie impozitat cu 16%, iar fondurile colectate să fie folosite pentru investiții în infrastructura turistică, scrie capital.ro
„Patronatele (ANAT ȘI FPTR) cer ca valoarea bacșișului să fie lăsată la latitudinea clientului, iar suma stabilită de acesta să fie introdusă pe nota de plată și impozitată cu 16%, urmând ca restaurantul să plătească această nouă taxă. Suma plătită de client pentru ce a consumat va urma regimul fiscal obișnuit, cu TVA etc.“, a spus recent Lucia Morariu, președintele ANAT.
Astfel, dacă nota de plată este 100 de lei, chelnerul îl va întreba pe client dacă și cât vrea să lase bacșiș, iar dacă valoarea este de 10 lei, acești bani vor fi incluși și ei pe nota de plată. Cei 100 de lei vor fi impozitați ca și până acum, în timp ce pentru bacșișul de 10 lei restaurantul va plăti impozitul de 16%.
Patronatele au transmis propunerea către autoritățile din turism, urmând ca acestea să o prezinte Guvernului. Astfel, spun reprezentanții acestor patronate, România se va alinia la directivele europene, cunoscut fiind faptul că foarte multe țări au adoptat deja o asemenea măsură. Rămâne de văzut care va fi procentul luat în calcul privind valoarea bacșișului.