Rectorul UBB, prof. Daniel David, a dezvăluit în emisiunea Punctul Critic în ce condiții ar candida la funcția de președinte al României. Psiholog și autor al unor studii dedicate profilului socio-cultural al poporului român, Daniel David a facut o radiografie a motivelor care au dus la poate cea mai profundă criza politică din România postdecembristă.
„Mă adresez celor care reprezintă establishment-ul politic și care, în timp ce discutăm noi, probabil se află la masă și negociază: Dați-ne un guvern care să dea optimismul oamenilor, un guvern care să fie serios.
Adică când vezi că stau la masă și tu vrei să faci un guvern pe patru ani, nu-i serios. Noi trebuie să avem un guvern care să-și asume ca misiune principală, și să spună oamenilor lucrul ăsta, o stabilitate responsabilă până la alegerile prezidențiale, pe care o să le facem repede.
Și în condiții în care controlăm sau încercăm să controlăm cât mai bine ingerințele externe, oamenii asta așteaptă. Pentru că noi știm că nu suntem un stat parlamentar. Președintele contează.
Nu poți să te așezi și să faci un guvern cu un președinte interimar.
Dacă i-ați înțeles pe oameni, dați-le ce așteaptă. Și după ce o să avem un președinte, ne așezăm atunci și vedem ce guvern bun facem pentru următorii 3-4 ani.
Asta m-aș bucura să văd. Dacă văd asta, o să fiu optimist. Dacă nu văd asta, nu o să fiu foarte optimist pentru o opțiune euroatlantică într-o democrație clasică”, a spus profesorul Daniel David.
E a subliniat că orice candidat la funcția de președinte trebuie să îndeplinească două condiții:
„Trebuie să fie o interacțiune de jos în sus și una de sus în jos, altfel spus. Sigur că e foarte important ca oamenii care sunt propuși, candidații, să fie asumați, să fie îmbrățișați de partide, fiindcă pe infrastructura partidelor practic îți faci după aceea campania electorală și șansele sunt mai mari, dar în același timp ar trebui ca în paralel oamenii aceștia să fie testați în populație, ca să vezi ce vor oamenii, fiindcă oamenii au avut o voce foarte puternică în timpul alegerilor prezidențiale, așteptări foarte diferite de cele pe care le-au gândit politicienii.
Și din această interacțiune pot să iasă candidați credibili, cu șansă.
Dacă m-ați întrebat pe mine, sigur, numele meu a fost pomenit dintre cei patru președinți care oarecum se proiectează ca fiind platforma pro-europeană de către domnul Kelemen Hunor. Ceilalți trei președinți nu m-au întrebat, adică n-am avut discuție cu niciunul dintre ei. Oameni din nivelul 2, ca să spun așa, poate miniștri, parlamentari, ei mai tatonau, mă întrebau, unii mă felicitau, deși eu nu m-am angajat la nimic și nu m-am autopropus.
Dar, repet, nu cred că asta este calea. Un sondaj de opinie împreună cu o analiză politică, că s-ar putea să iasă în sondaj de opinie cineva, dar dacă nu are și susținere politică, iarăși nu-i bine. Trebuie să meargă la pachet cele două”, a subliniat Daniel David.