Tot mai mulți români din marile orașe se laudă că în România se trăiește mai bine decât în diaspora. Impresia e că toată lumea își poate umple coșul la supermarket și că traiul de zi cu zi nu mai este problematic. Mulți conaționali etalează autoturisme scumpe și există chiar sentimentul că așa ceva nu își permit nici măcar cei care lucrează de ani buni prin Germania, Italia sau Spania. Aceasta pare a fi însă o imagine distorsionată a realității. Da, există români care o duc bine dar Banca Mondială atrage atenția că o treime din populația României este expusă riscului de sărăcie sau excluziune.
Vicepreședintele IMM România, Dan Mureșan, a analizat în emisiunea Antreprenoriada cel mai recent raport al Băncii Mondiale care relevă faptul că România este cea mai săracă țară din Uniunea Europeană.
Potrivit raporrtului, în 2023, aproximativ 13,6% din populație s-a confruntat cu dificultăți în a plăti facturile de utilități. Veniturile românilor ar trebui să se dubleze pentru a atinge standardul considerat minim de prosperitate, de 25 de dolari pe zi.
Economistul Dan Mureșan consideră că Ordonanța Trenuleț adâncește atât problemele românilor cu venituri reduse cât și a întreprinzătorilor. Din acest motiv, spune el, ordonanța ar trebui să fie denumită Ordonanța sărăcirii românilor.
Este posibilă eradicarea sărăciei în România? Avem sau nu o clasă de mijloc?Vezi cum răspunde Dan Mureșan.