• Acasă
  • /
  • Interviu
  • /
  • În spatele multor ANTREPRENORI DE SUCCES se află un „GHID” în DEZVOLTARE PERSONALĂ. INTERVIU cu Cristina Varo, coach și trainer în relații interumane

În spatele multor ANTREPRENORI DE SUCCES se află un „GHID” în DEZVOLTARE PERSONALĂ. INTERVIU cu Cristina Varo, coach și trainer în relații interumane

Publicat: 30 aprilie, 2014 07:30
Actualizat: 23 martie, 2022 05:46

Cristina Varo are 36 de ani. Este coach și trainer în relații interumane. Spune despre sine că are talentul  să îi însoțeasca pe alții să-și descopere încrederea de sine, echilibrul personal și bucuria de a trăi.

Sunt în măsură să confirm această afirmație.  O urmăresc pe Cristina cu atenție în utimii doi ani la seminarii și cursuri de NLP Rezonanz. Am ajuns să ne cunoaștem bine, motiv pentru care i-am solicitat acest interviu.

 

În piața „ghizilor în dezvoltare personala”, Cristina este o pată de culoare. Aduce pentru public nu doar cărțile pe care le-a citit sau cursurile și formările pe care le-a urmat, ci și o experiență personală și profesională densă.

Recunosc că am pornit discuția de la un citat care în mintea mea era în heavy rotation: „atunci cand discipolul este pregătit, apare și maestrul”.  Subiectivismul meu (al coach-ului în formare) nădăjduiesc că cititorul îl va contrabalansa prin observație și analiză atentă.

Florin Șomodi: Cistina, prima întrebare este dacă consideri că ceea ce faci tu (coaching) este antreprenoriat sau nu?

Cristina Varo: Da. Din timp ce-mi câștig singură existența?!…

Florin Șomodi: Cum îți trăiești tu antreprenoriatul?

Cristina Varo: Cu libertate, creativitate, responsabilitate, pasiune și respect. Cu o viziune care mă atrage și o claritate interioară care mă ghidează.

Florin Șomodi: De câți ani ești pe picioarele tale? Ce anume te-a făcut să treci de la statutul de angajat la cel de antreprenor? Ce ți-ai spus atunci?

Cristina Varo: Pe cont propriu sunt din 2008. Trecerea a fost spontană, chiar dacă în spate au fost de fapt ani de pregătire interioară (atât profesional, cât și personal). Știam că aveam nevoie de libertate de mișcare pentru că astfel funcționez excelent și mai aveam încredere în talentul și pregătirea mea profesională.Astea mi-au fost primele repere.

Ce este coachingul

Florin Șomodi: Care este parcursul tău profesional? Cum ai ajuns coach? De ce practici coachingul? Ce este un coach și ce anume face el? Cum ai defini coachingul?

Cristina Varo: Am un parcurs de care mă simt onorată pentru că am fost binecuvantată cu multe provocări. În perioada facultății îmi doream sa cunosc mare parte din categoriile sociale (am absolvit Asistența Socială) pentru a ști unde excelez. Așadar, am avut ocazia să lucrez cu practicantele prostituției de stradă, cu copii ai străzii, cu tineri provenind din familii defavorizate, cu adulți și vârstnici dependenți de domiciliu sau aflați în ultima fază a vieții, cu persoane deținute, cu cei din domeniul business, iar acum, ultimii 4 ani m-am dedicat omului, lipsit de etichete sociale.

Am ajuns coach pentru că am avut oportunitatea de a mă forma devreme, în 2005-2006, cu Institutul Kutschera din Austria https://www.kutschera.org/  care m-a dezvoltat enorm, personal și profesional. În formarea mea alături de ei am acumulat 7 ani consistenți de muncă interioară.

Coaching-ul creează cadrul unui proces de transformare și dezvoltare pentru a ajunge din starea prezentă la starea dorită. Coach-ul este cel care te antrenează să îți explorezi resursele, să ți le asumi conștient și să acționezi în virtutea talentelor proprii, cu mare responsabilitate personală și față de mediul în care trăiești pentru că fiecare schimbare prin care treci ca și client va avea un răspuns și în exterior, în mediul în care trăiești.

Am ales coaching-ul ca răspuns la drumul meu profesional, alături de training, pentru că e un spațiu care îmi oferă foarte multe satisfacții. Să văd cum oamenii înfloresc și își îmbunătățesc considerabil viața este o satisfacție greu de egalat cu altceva.

Florin Șomodi: Ce fel de coaching practici astăzi? Ce înseamnă Metoda Resonanz? Valori care te ghidează?

Cristina Varo: Cum îți spuneam, m-am format cu Institutul Kutschera, iar Gundl Kutschera este creatoarea metodei Resonanz®. Așadar, coaching-ul practicat de mine este coaching resonanz®. Este o metodă structurată și profundă în care se creează noi punți între resursele, talentele, convingerile, valorile și comportamentele individuale pentru ca viața fiecăruia să fie pusă în valoare, fie că e vorba de contextul profesional/ business sau viață personală.

Valorile care mă ghidează sunt multe. Am să-ți spun câteva dintre ele: credința că fiecare om are capacitatea de a se transforma și dispune de resursele necesare, naturalețea în transformare, ecologia în relații și în mediu, bucuria de a trăi și puterea interioară care are nevoie să fie exprimată autentic și, din nou, ecologic. Și mai sunt și alte valori….

Căutând sursa motivației

Florin Șomodi: Cine sunt clientii tai?

Cristina Varo: Clienții sunt din cele mai diverse domenii: antreprenori și angajați deopotrivă, cu situații financiare stabile ori puternice ori persoane aflate în căutare de noi orizonturi, femei și bărbați, pe scurt, adulți, pentru că ei sunt cei cu care mă întâlnesc acum în spatiul profesional.

Florin Șomodi: De ce ar apela un tânăr antreprenor la un coach? Câte ședințe sunt necesare pentru a vedea rezultate?

Cristina Varo: Un tânăr antreprenor ar apela la un coach din motive diferite și am să-ți spun doar câteva din cele întâlnite: nevoia de adaptare la noi provocări, pentru a se motiva, pentru a-și crea ori clarifica traseul spre destinația dorită, pentru a-și finaliza proiectele. Temele sunt și ele din cele mai antrenante. țin de strategia de succes, de amânare, de autosabotare în realizarea propriilor planuri. Și exemplele ar putea continua.

Sesiunile de coaching necesare variază și ele în funcție de ritmul și experiența participanților. Pentru a realiza o transformare recomand minim 5 sesiuni individuale de coaching. Sunt necesare câteva etape de parcurs ce țin de colectarea de informații, realizarea de intervenții și finalizarea procesului de coaching. Asta pe scurt, ca structură a procesului.

Dincolo de limbajul verbal

Florin Șomodi: Cum îți alegi coach-ul? La ce mă uit eu ca și client?

Cristina Varo: După rezonanță, mi-e cel mai la îndemână răspuns.Totodată, e și cel mai natural întrucât un om te convinge prin prezența sa ori nu. Așadar, după ce ne folosim filtrele proprii de evaluare, chiar dacă nu sunt conștiente, noi decidem pe baza a ceea ce ne spun simțurile de percepție cu cine mergem la drum.

Ca și client îți recomand să te uiți la tine mai întâi și să îți răspunzi: cum și prin ce mă convinge acest om, acest coach? O stare de echilibru interior, experiența ori deschiderea coach-ului, maturitatea ori inteligența lui ori toate la un loc ori altceva… Așadar, un răspuns simplu nu pot oferi pentru că nu pot acoperi diversitatea filtrelor umane.

Iar eu ca și coach îți spun că la rândul meu îmi aleg clienții. Cum s-ar spune: ”dragostea să fie reciprocă”!

Florin Șomodi: Ce nu este coachingul? (mulți fac confuzii între coach și mentor). Ai putea da un exemplu de client care de fapt nu venea spre coaching? Sau ce alte situații “bizare” ai mai trăit?

Cristina Varo: Se poate scrie un articol doar despre acest aspect. Pe scurt, coaching-ul nu e consultanță, nu e mentorat, nu e terapie. Dar decât să-ți spun ce nu e mai bine educăm publicul și mai răspund într-o altă formă ce e, totuși, coaching-ul?

Este călătoria pe care clientul o parcurge de la starea prezentă la starea dorită, de la momentul unde se află în prezent, la momentul de atingere a rezultatului dorit. În coaching-ul resonanz accentul se pune pe starea interioară, întrucât ea este cea care face diferența între mine, cel lipsit de motivație, de încredere etc. și eu cel plin de curaj, putere și încredere în capacitatea mea de a găsi soluții, de a atinge performanțe. Și, culmea, sunt tot eu, în ambele variante!

Florin Șomodi: Într-o listă de oameni suport pentru tineri antreprenori se află și coach-ul, pe ce loc?

Cristina Varo: Nu mi-au plăcut niciodată clasamentele, așadar, aș răspunde că mai util îmi pare crearea unei rețele de suport pentru tineri antreprenori, o rețea în care aceștia să beneficieze de maturitatea și expertiza mai multor surse care pot contribui la dezvoltarea lor (coach, trainer, mentori, consultanți, organizații de profil).

Florin Șomodi: Ce le-ai spune celor care au reticențe în a veni la coaching?

Cristina Varo: Oamenilor cu care mă întâlnesc îmi place să le vorbesc din experiență proprie, e reală și consistentă. Pe mine mă ajută metafora cu care merg prin viață pentru că îmi place ”să-mi las ferestrele deschise”.

Florin Șomodi: Există o piață reală pentru coaching în Cluj? Cum arată ea?

Cristina Varo: Pentru mine există această piață, altfel, cum aș putea justifica ultimii mei ani de muncă? Ca orice piață are și diversitate, iar diversitatea pentru mine aduce valoare, diferențiere prin calitate, și în final mă stimulează să mă dezvolt continuu.

Florin Șomodi: Câți colegi de breaslă din Cluj ai putea recomanda cu mâna pe inimă?

Cristina Varo: Sunt destui oameni foarte buni și talentați. Iar asta mă inspiră și mă încântă în același timp pentru că am câteva grupe pe care le-am format ca și coach resonanz. Cred că nu numărul e important aici, ci mai degrabă calitatea umană și profesională a celui care practică coaching-ul.

Relațiile interpersonale și succesul în afaceri 

Florin Șomodi: Ce proiecte ai acum?

Cristina Varo: Proiectul mare în care sunt antrenată vizează grupele de formare în Practitioner, Master și Coaching NLP Resonanz® pe care le-am derulat continuu în ultimii patru ani.

Apoi, ocazional, susțin seminarii de constelații familiale și de sănătate, programe de dezvoltare personală pentru femei și supraponderali. În acest timp, am onorat și contractele din domeniul business unde ofer servicii pentru dezvoltarea personală și a echipelor, cu accent pe calitatea relațiilor interumane. Cred că nivelul de dezvoltare al omului și calitatea interacțiunilor la locul de muncă influențează puternic performanțele profesionale și profitul care poate fi adus unui business.

Florin Șomodi: Cum îți alegi ideile de proiect?

Cristina Varo: Ideile de proiect îmi vin în mod natural, spontan, ca observator și actor al realității cotidiene. Uneori, devine provocator să aleg următorul proiect pentru că mă atrag multe dintre ele. În final, oricum, mă dedic doar celor care mă inspiră, care îmi permit să creez și mă însuflețesc.

Florin Șomodi: Ce planuri de viitor ai? Care proiect iți este cel mai drag?

Cristina Varo: Sunt destule proiecte care mă așteaptă să le dau viață. Evident. voi continua cu noi grupe de formare în NLP Resonanz® în Cluj-Napoca și București pe care le voi începe în această toamnă. Apoi, voi susține cel puțin un seminar de constelații familiale/de sănătate vara aceasta și un program destinat cuplurilor alături de un colaborator de-al meu. Mai este programul destinat supraponderalilor gândit ca un program de grup în care sunt incluse servicii de coaching, nutriție și sport și sesiunile individuale de coaching.

Să știi că nu pot spune care proiect mi-este mai drag pentru că fiecare mă inspiră și mă însuflețește să dau tot ce știu și am mai bun. Dealtfel, acesta e un criteriu important în selectarea proiectelor în care mă implic. Și un alt argument pentru care nu pot face o ierarhie e faptul că destinația fiecărui proiect este clară: o stare de bine, zâmbetul omului și succesul de care acesta se bucură.

Am văzut atât de multe vieți transformate în bine, în mod profund, încât aceasta e cea mai mare satisfacție a mea. În plus, fiecare proiect devine parte din mine, așa că mai pot spune atunci care parte e mai valoroasă?

Florin Șomodi: Dacă ai scrie o carte despre ce ar fi? Cum ar suna titlul?

Cristina Varo: Cartea mă așteaptă deja de prin 2011. Titlul nu îl spun pentru că momentan e doar al meu, cartea e doar în mine, așadar încă simt nevoia să o păstrez doar aici.

Florin Șomodi: Un mesaj cu ceva ce poate nu ai spus până acum și care ar putea fi de folos unor persoane aflate la început de drum în afaceri.

Cristina Varo: Acolo unde îți îndrepți atenția se află întreaga ta putere pentru că îți folosești toată energia!

Florin Șomodi: Gânduri bune, cu drag, mulțumesc de interviu!

Cristina Varo: Multumesc si eu!

Dacă doriți să ne urmăriți pe Facebook, fiți prietenii noștri cu un click AICI.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 ianuarie, 2022
Profesorul Achimaș, părintele Planului Național de Combatere a Cancerului: „Vom avea din ce în ce mai multe cancere de tratat”
8 noiembrie, 2021
Lupta cu cancerul de sân, o privire în culisele Institutului Oncologic din Cluj – INTERVIU cu profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu
27 septembrie, 2021
Povestea Ie de Maramu
30 octombrie, 2020
Fondatorul companiei UTILBEN, Ruben Marian: De ce trebuie eradicată corupția fără întârziere
4 iunie, 2020
OPORTUNITĂȚI de investiții în pandemie INTERVIU cu Dan Mureșan, vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță debutul unor noi zboruri regulate directe spre Bucureşti, în ...

Aeroportul Cluj anunţă zboruri spre Bucureşti operate de compania aeriană Animawings

L-am întrebat în cadrul emisiunii Punctul Critic pe fostul ministru al Apărării, senatorul Vasile Dâncu, ...

Fostul ministru al Apărării Vasile Dâncu: Despre armata obligatorie și riscul ca România să fie atacată de Rusia

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu cere lansarea de urgență a unei campanii de informare despre importanța vaccinării ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu cere campanie de informare pe tema vaccinării anti HPV: Suntem primii în UE la numărul cancerelor de col uterin

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu: Urmează cele mai importante alegeri din istoria Europei, în plin proces de schimbare a configurației geostrategice a lumii

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu vrea să plece administrația Boc: Clujenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul intenționează să majoreze poate chiar din iulie salariul ...

Salariul minim, o nouă majorare din iulie? Ce spune Augustin Feneșan, prim vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor

Află din acest articol impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ...

Impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ANAF cu venituri pe care nu le poți justifica

Fondatorul Blitz, Catalin Priscornita, și bunul său prieten Albert Deak au acceptat invitația la podcastul ...

PODCAST: Cătălin Priscorniță și Albert Deak, piloți de raliu și filantropi în Africa
Success message!
Warning message!
Error message!