Cum poți lua ȚEAPĂ de la firmele care OFERĂ CREDITE? Simplu. Tu plătești rate în avans, dar ei nu îți oferă împrumutul și dispar cu banii. Poliţiştii de investigare a fraudelor economico-financiare au depistat la Cluj o astfel de societate care a păgubit 35 de persoane, cu suma totală de circa 12.000 lei. În urma verificărilor efectuate, organele abilitate au închis definitiv activitatea societăţii, iar administratorii sunt cercetaţi penal.
IPJ Cluj a explicat cum funcționează mecanismul: „Toţi ne dorim credite în condiţii avantajoase, cu dobânzi mici şi uşor accesibile, însă nu trebuie să uităm că şi escrocii caută victime sigure. Dorim să atragem atenția cetăţenilor asupra unei modalități elaborate de înșelăciune, în care escrocii folosesc pentru a da un iz legal ”afacerii” chiar și contracte care dacă nu sunt studiate cu atenție te pot transforma cu ușurință în victimă sigură.
Mai concret, cum creditele sunt tot mai greu de obţinut, în ţară au apărut firme care promit împrumuturi cu dobânzi minime, uşor de accesat de persoane cu venituri reduse sau care figurează pe lista de rău platnici.
Împrumuturile se aprobă rapid, fără verificări de bonitate şi cu termene de returnare de 10 – 20 de ani.
Prin reclame sau verbal, sunt atrase persoane care nu sesizează clauzele ascunse din contracte şi nu realizează că achită, în avans, diverse taxe sau rate lunare, fără să fi primit efectiv creditul. Mai mult, nici nu se stabileşte când vor primi banii de care au nevoie.
Clienții sunt sfătuiți să dea în avans cât mai multe „rate” pentru a avea prioritate şi pentru a primi cât mai repede creditul. Însă, în contractul pe care l-au semnat se precizează, în termeni alambicaţi, că pot primi acest credit la finele contractului, spre exemplu la finele celor 20 de ani, dar nu este obligatoriu să îl şi primească. Victimele, când realizează că au fost păcălite, nu pot solicita ratele plătite, decât la finalul perioadei pentru care au luat creditul.
Societatea nu se obligă să vireze sumele promise, iar între timp se şi poate dizolva, fără să restituie ratele pe care le-a încasat. Firma dispare din spaţiul închiriat unde avea sediul, cu tot cu cartele preplătibile de pe care îşi contactează clienţii.
Mecanismul pus la cale de escroci este de tip piramidal. Se colectează astfel de la doritorii de credite rate lunare fixe, care constituie de fapt venitul societăţii. Din acesta, lunar, prin tragere la sorţi, poate ajunge la unul dintre cei care a solicitat împrumut.
Atragem atenţia cetăţenilor care doresc credite avantajoase să citească cu atenţie documentele pe care urmează să le semneze şi să ia în considerare factorul aleatoriu ce influenţează data la care vor primi banii.
De asemenea, le recomandăm să acceseze împrumuturi de la instituţiile financiare autorizate de Banca Naţională a României”, încheie IPJ Cluj.