MDM Group a oferit detalii despre actul normativ care prevede acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial sâmbătă, 14 martie 2020. Legea nr. 19/2020 urmează să intre în vigoare la 3 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial și anume la data de 17 martie 2020.
Noile prevederi se aplică tuturor angajaţilor din mediul public şi privat.
Cine primește zile libere?
Unul dintre părinţi va primi zile libere pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.
Condițiile cumulative pentru acordarea zilelor libere sunt următoarele:
a) părinții au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau au copii cu dizabilităţi cu vârstă de până la 18 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ;
b) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
De aceleași prevederi va beneficia și persoana singură din familia monoparentală, astfel cum este definită de Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv reprezentantul legal al copilului, precum şi persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de copil.
Părinții care îndeplinesc condițiile de mai sus au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autorităţile competente decid închiderea respectivelor unităţi de învăţământ.
Cum se acordă zilele libere?
Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în perioada închiderii unităților școlare.
Cererea prevăzută va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi.
Următoarele categorii de angajați vor avea nevoie de acordul angajatorului pentru a primi zilele libere: angajaţii din unităţile sistemului energetic naţional, din unităţile operative de la sectoarele nucleare, din unităţile cu foc continuu, din unităţile sanitare şi de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unităţile care asigură transportul în comun şi salubritatea localităţilor, precum şi aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă.
Care este cuantumul indemnizației?
Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Prin derogare de la prevederile Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările ulterioare, sumele pentru plata indemnizaţiei menționată mai sus se decontează din acest fond numai pe perioada în care autorităţile competente decid închiderea unităţilor de învăţământ.
Până la închiderea anului fiscal, sumele decontate vor fi înapoiate Fondului de garantare din bugetul de stat, potrivit unei proceduri stabilite ulterior prin hotărâre a Guvernului.
De asemenea, numărul de zile libere acordat se stabileşte de către Guvern, prin hotărâre, pentru fiecare situaţie dintre cele prevăzute la art. 1 alin. (1) din lege. se aplică tuturor angajaţilor din mediul public şi privat.
Cadru legal: Legea nr. 19 din 14 martie 2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ publicată în Monitorul Oficial cu numărul 209 din data de 14 martie 2020