Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat miercuri, despre o interzicere a Tik Tok pentru instituţii din România, precum Senatul, pe modelul implementat în Europa, că este un lucru pe care îl evaluează în aceste zile cu toate instituţiile implicate, potrivit News.ro.
”Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituţiile implicate. E un lucru foarte bun şi un exemplu foarte bun pe care ni-l daţi, pentru că dacă nu am avea legea securităţii cibernetice, dacă ea nu va fi operaţionalizată, va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri.”, a spus ministrul Burduja.
El a precizat că legea care a trecut de CCR realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole.
”Noi am interzis prin lege antivirusul rusesc şi o serie de soluţii, am emis un ordin de ministru cred că săptămâna trecută prin care toate instituţiile din România au o listă de furnizori de soluţii software care nu sunt agreaţi şi acum au un termen de o lună de zile, două luni în care trebuie să îşi facă acest inventar şi să înlocuiască soluţiile care au fost identificate drept vulnerabile”, a spus Burduja.
Exista un risc
Despre faptul că Senatul are cont de Tik Tok, şi mulţi parlamentari apar pe această platformă de socializare, putând exista un risc în ţara noastră, ministrul Sebastian Burduja a răspuns: ”Este o analiză care trebuie făcută cu maximă responsabilitate”.
Sebastian Burduja a precizat că România a fost printre primele state europene care au interzis prin lege autorităţilor să cumpere astfel de soluţii. ”Şi aici trebuie să analizăm şi odată ce vom avea o analiză finală, vom emite o dispoziţie în acest sens”. ”Nu vrem să generăm o reacţie adversă, dacă nu este cazul”, a spus el.
Consiliul pentru gestiunea corporativă din cadrul Comisiei Europene a decis să suspende utilizarea aplicaţiei TikTok pe dispozitivele de serviciu, pentru a spori securitatea cibernetică la nivelul instituţiei.
TikTok interzis la Parlamentul European
Parlamentul European (PE) şi-a informat personalul că interzice reţeaua chineză TikTok pe aparate de serviciu, invocând îngrijorări în domeniul securităţii datelor, după ce Comisia Europeană (CE) a făcut acelaşi lucru joi, instituţiile europene urmând astfel exemplul Statelor Unite, iar Consiliul European ar urma să adopte o măsură asemănătoare joi, relatează AFP.
Preşedinta PE Roberta Metsola şi ecretarul general al PE Alessandro Chiocchetti au decis că aplicaţia TikTok nu mai poate fi folosită pe aparatele de serviciu – computere, telefoane mobile sau tablete – începând de la 20 martie.
”La această dată, accesul la Internet pe reţeaua de socializare de pe computerele Parlamentului va fi blocat”, precizează Direcţia Generală a Inovaţiei şi Suportului Tehnologic (DG ITEC) a PE într-un e-mail adresat celor aproximativ 8.000 de funcționari şi agenţi ai instituţiei.
Ea le recomandă ”puternic” membrilor şi personalului PE să şteargă TikTok de pe aparatele personale.
Comisia Europeană (CE) anunţa săptămâna trecută că personalul său are termen – până la 15 martie – să dezinstaleze aplicaţia de pe aparatele de serviciu.
O măsură asemnănătoare urmează să fie adoptată de către Consiliul European – instanţa care reprezintă cele 27 de state membre UE.
Aceste interdicţii intervin în contextul în care TikTok, a căreui firmă-mamă este chinezească, este tot mai supravegheată în Occident, din cauza unor temeri potrivit cărora Beijingul ar putea accesa datele utilizatorilor din întreaga lume.
Bruxellesul urmează exemplul Washingtonului
În Stratele Unite, o lege promulgată de către preşedintele Joe Biden la începutul lui ianuarie interzice descărcarea şi folosirea TikTok pe aparatele funcţionarilor statului federal american.
Aproximativ 20 de state americane au luat această măsură în privinţa propriilor angajaţi.
În Congres se dezbate un proiect de lege care putea conduce la interzicerea totală a TikTok în Statele Unite.
În UE, ByteDance este anchetată de către autoritatea irlandeză de protecţia vieţii private, care o suspectează de încălcarea legislaţiei europene privind protecţia datelor (RGPD) în domeniul procesării datelor personale ale copiilor şi de transferuri de date către China.
TikTok a recunoscut în noiembrie că unii angajaţi din China ar putea accesa datele utilizatorilor europeni şi a recunoscut, în decembrie, că angajaţi au folosit aceste date pentru a spiona jurnalişti.
Însă grupul neagă aprig orice control sau acces al Guvernului chinez la datele sale.