• Acasă
  • /
  • BUZZ Video
  • /
  • INTERVIU: Vine sfâșitul pandemiei odată cu OMICRON? Ce sens are și cât de sigur este vaccinul ANTICOVID 19 pentru copiii de 5-11 ani?

INTERVIU: Vine sfâșitul pandemiei odată cu OMICRON? Ce sens are și cât de sigur este vaccinul ANTICOVID 19 pentru copiii de 5-11 ani?

Publicat: 19 ianuarie, 2022 06:27
Actualizat: 23 martie, 2022 01:53

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu răspunde într-un interviu acordat în exclusivitate BuzzNews.ro la două întrebări aflate pe buzele tuturor: Vine sfâșitul pandemiei odată cu OMICRON și ce sens mai are și cât de sigur este vaccinul ANTICOVID 19 pentru copiii de 5-11 ani?

Raul Chiș: Buna ziua, invitatul nostru este profesor universitar doctor Patriciu Achimaș-Cadariu, secretar al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, ministru al Sănătății în 2016. Bună ziua!

Prof. Patriciu Achimaș Cadariu: Bună ziua, domnule Chiș

Cât de mult îi va afecta OMICRON pe nevaccinați

Raul Chiș: Avem, domnule Patriciu Achimaș, foarte multe cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus iar unii epidemiologi estimează că vom ajunge curând la 20.000 de cazuri pe zi. Paradoxal, am putea spune, de data aceasta nu sunt la fel de multe persoane în secțiile ATI și nici măcar spitalizate. Cum vă explicați acest lucru?

Prof. Patriciu Achimaș Cadariu: În acest moment, numărăm îmbolnăvirile noului val dar mortalitatea și cei care sunt internați provin din valul anterior. Nu a trecut suficient timp de la îmbolnăvire până la agravarea cazurilor, pentru a vedea în mod real ce înseamnă numărul de internați, să sperăm că nu va fi foarte rău și că nu vom avea multe decese.

Raul Chiș: Există totuși observații făcute de medici din țările în care valul cinci ani a început mai devreme care indică acest lucru, că Omicron este o variantă mai blândă și că nu produce probleme la fel de mari.

Prof. Patriciu Achimaș Cadariu: Trebuie să fim realiști și să încercăm să facem o analiză cât se poate de riguroasă. Sunt țări care raportează acest lucru – Marea Britanie, Spania chiar zilele trecute a anunțat că are o propunere ca această infecție să fie tratată ca o gripă banală.

Aceste țări au o rată a vaccinării foarte mare, care merge către 90 la sută. Deci sunt țări care într-adevăr raportează un număr imens de îmbolnăviri, Franța de pildă, care are o acoperire vaccinală de 90. Și s-ar putea ca într-o populație vaccinată lucrurile să funcționeze diferit. Fiindcă haideți să o spunem încă o dată și încă o dată, cei vaccinați nu au murit sau au murit într-un număr extrem, extrem de redus.

Peste 95 la sută dintre decesele din valul anterior au fost în rândul celor nevaccinați. Deci trebuie să interpretăm fiecare vaccin în raport cu ceea ce poate produce. Cel mai bun lucru pe care l-a produs acest vaccin este că ne-a scăpat de moarte.

Doza 4 nu este susținută de prea mulți specialiști

Raul Chiș: Pe de altă, parte există imunologi care spun că vaccinul nu are  efectele scontate împotriva noii tulpini a coronavirusului și vedem și țări ca și Israelul care a ajuns la doza 4, de exemplu, ceea ce nu ar fi foarte ok din punctul de vedere al imunologilor pentru că creează un suprarăspuns în organism iar când s-a ajuns la doza a patra devii practic dependent de vaccin.

Prof. Patriciu Achimaș Cadariu: Pe de o parte extrapolăm ce știm din pandemii anterioare, pe de altă parte sigur că avem imunologie clasică și răspunsul la diverse tipuri de vaccin.

Se propun vaccinuri personalizate pentru noile tulpini. Apariția tulpinii cumva ne-o ia înainte în raport cu posibilitatea de a dezvolta un nou vaccin. Aplicăm sigur un rapel cu ceea ce avem.

Da, dacă o luăm așa, e o discuție pe care nici specialiștii nu o lămuresc prea ușor, dar până la urmă trebuie să folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție.

Deci, avem un vaccin care a funcționat la varianta Delta. Rămâne de văzut cum o să ne apere în acest moment față de noile tulpini care apar, dar nu o să avem degrabă un alt tip de vaccin, deci va mai dura câteva luni, s-ar putea ca acest val să și treacă.

Sigur că nu putem extrapola ce s-a întâmplat în valul anterior, rămân doar câteva recomandări generale, să avem grijă unii de alții, să folosim o igienă corectă, să folosim masca, o distanțare fizică corespunzătoare, cât se poate, să evităm aglomerările și să ne vaccinăm cu ceea ce avem până acum.

O a patra doză nu este în acest moment susținută de foarte multă lume dar a treia doză s-a dovedit a fi utilă în raport cu reducerea mortalității.

OMICRON semnalizează finalul pandemiei?

Raul Chiș: Omicron este mai transmisibil și mulți văd în asta sfârșitul pandemiei. Le împărtășiți optimismul?

Prof. Patriciu Achimaș Cadariu: Dacă mă raportez din nou la ce am învățat din epidemiile și pandemiile anterioare, așa se stinge orice epidemie. La un moment dat, agresivitatea se reduce. Sigur, transmisibilitatea este largă dar nu mai produce probleme majore, în sensul unor îmbolnăviri grave și a deceselor.

Vaccinarea la copiii de 5-11 ani

Raul Chiș: Multă lume se întreabă de ce ar fi relevant acum să se apuce de exemplu părinții să își vaccineze copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani pentru că vor veni în această lună vaccinuri și pentru ei.

Prof. Patriciu Achimaș Cadariu: Avem dovezi care ne spun că putem s-o facem sigur. Nu vorbim de seruri experimentale, vorbim de vaccinuri care au trecut deja, avem și o istorie cu ele, au trecut prin agențiile medicamentului din Statele Unite, din Europa de Vest, deci au parcurs toate etapele. Avem dovezi că acest lucru ne protejează și ăsta este sensul indicației.

Raul Chiș: Și am văzut de curând, imunologii spun că acest virus caută să se replice în organisme care nu sunt apărate prin vaccinare. Și ăsta este motivul pentru care numărul de îmbolnăviri în rândul copiilor a crescut foarte tare.

Prof. Patriciu Achimaș Cadariu: Nu sunt specialist în imunologie, nu mă erijează în așa ceva, dar ca medic sigur că acționez pe dovezi și dovezile sunt cele care susțin afirmațiile dumneavoastră, deci recomandarea evident că există.

Antivirale de pe net

Raul Chiș: Ce tratamente noi apar pe piață înțeleg că vor veni noi medicamente de tratament în cazul COVID 19.

Prof. Patriciu Achimaș Cadariu: În mod clasic, dacă vă aduceți aminte, pentru gripă apăruse un medicament, nu o să îi dau numele, un antiviral care era folosit cu succes.

Tot așa, și pentru COVID 19 s-au dezvoltat multiple antivirale, a existat o discuție largă în lunile acestea, inclusiv cu antivirale produse în țări care nu fac parte din comunitatea europeană și care erau aduse să zicem pe sub mână și utilizate așa cum obișnuim unii din păcate să utilizăm și antibioticele, fără a avea o prescripție și procurând unele și luându-le cumva după ureche.

Cred că nu greșesc prea mult cu expresia asta. Niciun medicament, sigur, sunt un medic alopat, și susțin tratamentul medicamentos, tratamentul chirurgical, unde se impune, dar niciun medicament nu vine fără o anumită doză de efecte secundare, mai mică uneori, poate atât de mică încât nici nu observăm ,sau importantă.

Raul Chiș: Puteți să explicați de ce antivirale pot să facă rău atunci când sunt administrate de către persoane fără prescripție medicală?

Prof. Patriciu Achimaș Cadariu: Fiindcă uneori le luăm fără să aibă indicație în sensul de a ne face un bine. De pildă, antiviralele, dacă nu sunt luate în anumite forme mai ușoare de îmbolnăvire și într-un anumit moment al îmbolnăvirii le luăm degeaba.

Raul Chiș: Adică trebuie luate în formele incipiente

Prof. Patriciu Achimaș Cadariu: Exact, dacă le luăm în orice alt moment nu obținem nimic bun dar putem să suferim din nou din cauza efectelor secundare.

Orice medicament are un pasaj prin diverse organe. Adică este metabolizat prin ficat sau este eliminat pe cale renală sau pe cale digestivă acuma nu vreau să fac o teorie în acest sens dar, de pildă, dacă un medicament are un pasaj prin ficat, evident că, dacă are un efect secundar, poate să facă rău la acest nivel și atunci te poți trezi cu o hepatită toxică, de pildă, altele pot să te afecteze la tubul digestiv.

Dacă luăm antibiotice fără noimă putem să ne trezim cu o disbioză astfel încât să ne facem praf toată microflora intestinală și așa mai departe.

Raul Chiș: Referindu ne la antivirale putem să spunem așa: ele trebuie luate cu recomandare medicală în primele zile de apariție a simptomelor.

Prof. Patriciu Achimaș Cadariu: Odată că trebuie alese. Sunt medicamente produse aiurea cărora li se face reclama de tipul “am luat, m-am simțit foarte bine, luați cu încredere, e totul ok, le-am rezolvat de pe un site care vinde de la animale și până la case, antibiotice, antivirale și monezi grecești.

E o situație care nu ar trebui să se întâmple. Odată, nu ar trebui să se întâmple. A aparține comunității europene înseamnă și o verificare a ceea ce luăm ca medicamente. Atâta vreme cât sunt trecute prin filtrele Agenției Europene a Medicamentului, considerăm că au parcurs niște etape de verificare.

Ei bine, cred că ar fi bine să ne orientăm către acest tip de medicamente, în timpul doi să vedem dacă avem indicația și cineva ne face această indicație, nu e ca și cum am lua o tabletă pentru durere în gât. Din nou, nu o să i dau numele, poate e produsă în Cluj și de foarte bună calitate.

Dar aici nu vorbim de o durere în gât. E un medicament care parcurge metabolismul, trece prin unele organe și poate să facă foarte mult rău. Sunt pacienți, sunt oameni care nu sunt diagnosticați de exemplu cu probleme la ficat pentru că e o evoluție lentă a acestor probleme și tocmai acel om ia un antiviral care îi va produce o afectare gravă hepatică care poate să îl ducă și în terapie intensivă.

Raul Chiș: Mulțumesc pentru informații.

Prof. Patriciu Achimaș Cadariu: Și eu vă mulțumesc foarte mult.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 ianuarie, 2022
LIVE de la Palatul Cotroceni: Chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu prezintă Planul National de Combatere a Cancerului
6 ianuarie, 2022
VIDEO: Grup de motocicliști opriți de un polițist de la Rutieră! FINALUL, total imprevizibil
19 martie, 2021
Mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park
22 iunie, 2020
Cel mai modern GARDEN CENTER din Transilvania: produse la superlativ, la pachet cu sfatul specialiștilor
7 decembrie, 2018
Klaus Iohannis: De facto, România nu are Prim-ministru iar PSD nu are abilitatea de aface politică

Cosmin Maier, viceprimarul comunei Baciu (PNL) candidează la funcția de primar. El a vorbit în ...

Ce proiecte are Cosmin Maier, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Baciu

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut recent o performanță remarcabilă la nivel mondial în ...

UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice

122783141712727090 ...

122783141712727090

Fumatul este un viciu deprins de un număr mare de oameni, în jur de 22% ...

3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului

Daniel Metz este unul dintre puținii antreprenori care au renunțat la business pentru a urma ...

Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”

România a intrat în Schengen aerian și maritim duminică, 31 martie iar evenimentul a fost ...

Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj

Aurelia Cristea, cea care a promovat legea prin care s-a interzis fumatul in spatiile publice ...

Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, candiata PSD la Primăria Cluj-Napoca

Șeful Serviciului de Prognoză de la Centrul Meteo Transilvania Nord, Narcis Maier, a explicat de ...

Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!