INTESTINE de PASĂRE, considerate DELICATESE

Publicat: 9 august, 2014 10:02
Actualizat: 23 martie, 2022 05:39

SITARUL este pasărea ale cărui intestine constituie o adevărată delicatesă gastronomică.

Carnea de sitar este foarte gustoasă şi se consumă cu tot cu eviscere. Intestinele de sitari în cobinaţie cu alte preparate gastronomice, încă de acum sute de ani erau servite la marile curţi boiereşti fiind apreciate pentru gustul lor delicat. Şi azi, acest meniul este unul de lux în marile restaurante ale lumii. 

Masculul, mai mic ca femela

SITARUL (Scolopax rusticola) este întâlnit la noi primăvara şi toamna deoarece este o pasăre migratoare. Hrana sitarului este constituită din insecte, larve, râme, viermişori scoşi din pământ cu ajutorul ciocului. Glasul sitarului este un „psit-psit-psit’”, scos numai de pasărea mascul. Glasul găinuşei este un „hsst-hsst-hsst”.

Are greutatea cuprinsă între 200 și 300 de grame, masculul fiind întotdeauna mai mic. Este de culoare brun ruginie pe cap şi spate şi de culoare alb-gălbuie pe piept cu dungi brune ondulate. Coada este de culoare neagră, cu vârful cenuşiu, partea dedesubt argintie. Năpârleşte începând cu luna iulie. Sitarul caută solurile cu multă umiditate, chiar zonele mlăştinoase.

Pasajul are loc în luna martie-aprilie, atunci sitarii se adună în stoluri numeroase. Dacă timpul este frumos zborul lor este foarte liniştit, dacă timpul este rău zborul este rapid şi la mare înîlţime. La pasaj participă în procent de 90% cocoşeii. Sitarul cloceşte pe pământ unde îşi face cuib din iarbă uscată şi frunze. Depune 3-5 ouă, cloceşte 24 de zile, depune două ponte pe an. Cloceşte numai femela rolul masculului fiind acela de procurare a hranei. Auzul şi văzul sunt foarte bune, dar mult mai dezvoltat este pipăitul.

Vânătoarea

Vânătoarea începe la 1 septembrie şi se încheie la 30 aprilie. Trofeul sitarului îl constituie cele două pene închircite de la umărul aripei. Pe timpul zborului sitarul elimina tot ce este în intestine. Vânătorii folosesc alice de 2 mm.

Sitarul are un zbor imprevizibil în linii frânte, picaje, volte, ceea ce face ca vânătoarea la sitari să fie o adevărată provocare pentru a dovedi iscusunţa vânătorului. Se poate vâna la picior cu câinele de vânătoare, la goană sau la pândă.

În bucătărie 

Sitarii se pot pregăti în numeroase moduri. Bucătarii adevăraţi ştiu să pună în valoare gustul extraordinar al sitarului. Acesta se pregăteşte numai după ce a stat la fezandat 3-4 zile pe timp calduros sau chiar o săptămână pe timp rece.

Se pot pregăti la tavă, la frigare sau chiar sitari umpluţi. Intestinele de sitari se pot pregăti într-o multitudine de preparate, dar de cele mai multe ori se asociază cu ficat de vacă, ciuperci etc.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
5 februarie, 2025
Tendințe în accesorii: Statement sau discret? Ce se poartă în acest sezon
5 decembrie, 2024
Trei decenii cu Rialda la Cluj
10 octombrie, 2024
Soluția ideală pentru confort în casa ta. Ce trebuie să știi despre eficiența unui calorifer electric
10 octombrie, 2024
TOP 7 aspecte pe care nu trebuie să le omiți atunci când vrei să cumperi o centrală termică
25 septembrie, 2024
Cum să obții cea mai bună variantă a preparatelor culinare

Accesoriile sunt detalii esențiale care pot transforma orice ținută, oferindu-ți ocazia să îți exprimi personalitatea ...

Tendințe în accesorii: Statement sau discret? Ce se poartă în acest sezon

Augustin Fenesan de la IMM România analizează creșterea PIB-ului României pe cap de locuitor, evidențiind ...

PIB-ul pe cap de locuitor, umflat artificial în România: nu trăiesc atât de bine românii

Prim vicepreședintele IMM România, Augustin Feneșan, a vorbit în emisiunea Antreprenoriada despre intenția noului ministru ...

Augustin Feneșan de la IMM România, analiza momentului despre limitarea plăților cash

Sterică Fudulea de la IMM ROMÂNIA a fost ales Președinte al Consiliului Economic și Social. ...

Sterică Fudulea de la IMM ROMÂNIA, ales președinte al Consiliului Economic și Social

Începând din 15 ianuarie 2025, compania aeriană AnimaWings va conecta orașul Cluj-Napoca cu capitala României, ...

AnimaWings dă start zborurilor directe Bucureşti – Cluj şi retur începând cu 15 ianuarie 2025

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj şi compania aeriană LOT Polish Airlines întâmpină Noul An cu ...

Aeroportul Internaţional Cluj şi LOT Polish Airlines anunţă creşteri de frecvenţe pentru zborurile spre Varşovia

Tot mai mulți români din marile orașe se laudă că în România se trăiește mai ...

În România se trăiește mai bine decât în diaspora? Ce răspunde economistul Dan Mureșan

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și WIZZ AIR au anunțat o nouă rută internațională din ...

Aeroportul Internațional Cluj anunță o rută nouă spre Castellón din vara lui 2025
Success message!
Warning message!
Error message!