Invenţia unor clujeni face vămile din 60 de ţări mai sigure şi dă o grea lovitură falsificatorilor. O companie IT din Cluj cu doar 15 angajați a creat un soft care îi alertează pe poliţiştii de frontieră despre transporturile suspecte, dar şi o aplicaţie mobilă care identifică medicamentele, hainele ori produsele de lux false, informează DIGI24.
Programul clujenilor identifică mărfurilor contrafăcute. Sistemul nu este însă folosit şi în România, pentru că Organizația Mondială a Vămilor – cea care a finanțat realizarea platformei – decide țările unde aceasta e implementata.
Daca softul este instalat într-o vamă aflată într-un port, acesta verifică toate transporturile care urmează să ajungă în următoarele 48 de ore. Se analizează ruta urmată de vas, țara de proveniență, cantitatea de marfă și firma ce efectuează transportul.
Odată dată alerta, aplicația mobilă, care are informații despre cele mai des contrafacute mărfuri – haine, parfumuri și alte produse de lux -, își face treaba.
Firma de la noi încasează între 7.000 și 20.000 de euro pentru fiecare instalare a soft-ului. Vânzarea produselor reprezintă 5% din comerțul mondial și un profit ilicit de 250 de miliarde de euro.
Din aceasta cauză, 200.000 de locuri de munca au fost desființate în Europa și SUA.