Așa presiune cum este pusă acum pe mediul de afaceri nu s-a mai întâlnit până după 1989, a apreciat în emisiunea Antreprenoriada prim vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, referindu-se la măsurile fiscale care intră în vigoare în cascadă (Legea nr. 296/2023).
Măsuri analizate în emisiune:
Amenzile ANAF nu vor mai putea fi plătite la jumătate în termen de 15 zile de către anumiți contribuabili, fiind eliminată aceasta facilitate. Până acum, la prima constatare a unor abateri, agentul economic sau firma puteau fi tratatate cu clemență, adică li se putea da un avertisment și un termen pentru intrarea în legalitate, a subliniat Feneșan.
Bonurile de masă vor fi suprataxate din 1 ianuarie (+10 la sută CASS), iar Augustin Feneșan crede că mulți angajatori vor fi nevoiți să renunțe la acest stimulent acordat angajaților.
O altă măsură analizata a fost cea referitoare la IT-știi care vor plăti impozit pe venit pentru suma ce depășește 10.000 de lei brut începând cu 1 noirmbrie. Nu în ultimul rând, Augustin Feneșan a vorbit și despre prevederea conform căreia IT-știi pot opta să nu mai plătească contribuția la Pilonul II de pensii (3,75 la sută).
Guvernul a aprobat prin OUG salariile minime brute în sectorul construcțiilor (4.582 de lei), în domeniul agricol și în industria alimentară (3.436 de lei).
Mai multe detalii, în emisiune.