Președintele Klaus Iohannis nu a promulgat actul normativ conform căruia OUG-ul privind intervenția imediată în cazul urșilor periculoși s-ar fi ridicat la rang de lege și l-a trimis înapoi în Parlament pentru reanalizare. Ministrul Mediului, Tanczos Barna
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că parlamentarii UDMR vor verifica și vor rectifica elementele juridice indicate de șeful statului.
„Sunt ferm convins că protecția vieții omenești este o prioritate și pentru domnul președinte, așadar vrea ca implementarea cadrului legal al intervenției imediate în cazul urșilor periculoși să nu poată fi atacată și să respecte toate reglementările de specialitate.
Pe parcursul acestui proces de revizuire OUG-ul rămâne în vigoare și avem în continuare posibilitatea de a interveni în mod eficient împotriva urșilor periculoși care pun în pericol viața oamenilor și bunurile acestora în intravilanul localităților”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Ordonanța de Urgență prevede intervenția asupra urșilor prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare. Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia daca animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție.
Deputatul Konczei Csaba a declarat recent pentru aceeași sursă că numărul judeţelor aflate în pericol privind atacurile urşilor a crescut de la 8 judeţe la 13 judeţe. Cele mai mari probleme sunt în Covasna, Mureş, Sibiu, Bistriţa Năsăud.
Sute de localnici din Baile Tusnad au protestat în iulie 2021 la un mars menit sa atragă atenția supra pericolului reprezentat de incursiunile zilince ale urșilor în localitate. În Băile Tușnad, urșii intră în curțile oamenilor și sunt prezențe obișnuite pe străzile din oraș.