• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Ion Caramitru, distins cu Premiul pentru întreaga activitate la TIFF 2012

Ion Caramitru, distins cu Premiul pentru întreaga activitate la TIFF 2012

Publicat: 19 aprilie, 2012 13:47

Actualizat: 23 martie, 2022 07:00

Actorul, regizorul şi managerul cultural Ion Caramitru, una dintre cele mai active personalităţi din teatrul şi filmul românesc, va fi omagiat la cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în perioada 1 – 10 iunie 2012, la Cluj-Napoca. Ion Caramitru va primi Premiul pentru Întreaga Activitate, oferit în fiecare an unei personalităţi din cinematografia autohtonă.Director al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, fondator şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România şi fost ministru al Culturii (1996 – 2000), Ion Caramitru şi-a legat numele de evenimente majore din cultura şi politica românească. Născut pe 9 martie 1942, în Bucureşti, într-o familie macedo-română, Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1964, la clasa profesoarei Beate Fredanov.Şi-a făcut debutul pe marele ecran în Comoara din Vadul Vechi (1964), regizat de Victor Iliu, remarcându-se prin naturaleţea stilului într-o epocă în care jocul actorilor era încă marcat de teatralitate. Au urmat roluri în peste 40 de producţii româneşti şi străine şi colaborări cu nume grele ale cinematografiei precum Liviu Ciulei, Mircea Veroiu, Dan Piţa, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Steven Soderbergh, Brian De Palma sau Costa Gavras.După debut, cariera sa a continuat cu roluri în filme ca Pădurea Spânzuraţilor (regia Liviu Ciulei), Dimineţile unui băiat cuminte (r. Andrei Blaier), Baladă pentru Măriuca (r. Titel Constantinescu şi Constantin Neagu), Dincolo de pod şi Între oglinzi paralele (r. Mircea Veroiu), Înainte de tăcere (r. Alexa Visarion), Bietul Ioanide (r. Dan Piţa), Ştefan Luchian (r. Nicolae Mărgineanu), Promisiuni (r. Elisabeta Bostan), Întunecare (Alexandru Tatos), seria Liceenii (r. Nicolae Corjos).În 1981, memorabila întruchipare a pictorului Ştefan Luchian, în filmul lui Nicolae Mărgineanu, l-a consacrat în ochii publicului drept unul dintre cei mai talentaţi artişti ai generaţiei sale, performanţa sa fiind premiată la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti. În onoarea sa, după trei decenii de la lansare, Ştefan Luchian va fi proiectat pentru spectatorii din Cluj, la TIFF 2012.
Câţiva ani mai târziu, începând cu Declaraţie de dragoste şi continuând cu Liceenii şi Extemporal la dirigenţie, Ion Caramitru avea să devină îndrăgitul şi foarte popularul diriginte Socrate.
După 1989, numele său a apărut pe afişele unor producţii străine precum Kafka (1991), un thriller marca Steven Soderbergh inspirat de viaţa lui Franz Kafka, Two Deaths (r. Nicolas Roeg), Mission: Impossible (r. Brian De Palma) sau Amen (r. Costa Gavras), consolidându-şi reputaţia de actor talentat şi exigent şi dincolo de graniţele României.Pe scenă, a debutat în spectacolul Eminescu, de Mircea Ştefănescu, la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 1964. De-a lungul carierei sale, a avut partituri importante în piese de teatru semnate de William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset sau Mihail Sebastian. În portofoliul său intră colaborări cu regizori de renume ai teatrului românesc precum Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Vlad Mugur, Yuriy Kordonskiy, Radu Penciulescu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu.Ca actor şi regizor la Teatrul Bulandra – al cărui directorat l-a deţinut între 1990 şi 1993 -, a pus în scenă piese ca Amintiri, de Alexei Arbuzov, sau Neînsemnaţii, de Terry Johnson. Din 2005, este director al Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a montat spectacolele Dineu cu proşti, de Francis Veber, şi Şapte dintr-o lovitură, de Lia Bugnar. În această perioadă, a fost profesor de arta actorului la UNATC (1976 – 1981), apoi profesor asociat al aceleiaşi instituţii, din 1997 până în 2001.Ion Caramitru a fost onorat de-a lungul timpului cu numeroase distincţii. În 1995, Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord l-a decorat cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, pentru activitatea culturală româno-britanică iniţiată de acesta, iar doi ani mai târziu, statul francez i-a oferit medalia de Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor. În anul 2000, a fost recompensat şi cu Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce.Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF va avea loc în perioada 1-10 iunie, la Cluj-Napoca, şi între 13 şi 17 iunie, la Sibiu.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta
26 noiembrie, 2024
Chirurgul Patriciu Achimaș îi îndeamnă pe români să o voteze pe Elena Lasconi în turul doi
19 noiembrie, 2024
Deputatul Achimaș-Cadariu votează candidați cu pregătirea făcută „la o școală cât de cât acceptabilă, nu pe genunchi și nu pe înserat”

Sterică Fudulea de la IMM ROMÂNIA a fost ales Președinte al Consiliului Economic și Social. ...

Sterică Fudulea de la IMM ROMÂNIA, ales președinte al Consiliului Economic și Social

Începând din 15 ianuarie 2025, compania aeriană AnimaWings va conecta orașul Cluj-Napoca cu capitala României, ...

AnimaWings dă start zborurilor directe Bucureşti – Cluj şi retur începând cu 15 ianuarie 2025

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj şi compania aeriană LOT Polish Airlines întâmpină Noul An cu ...

Aeroportul Internaţional Cluj şi LOT Polish Airlines anunţă creşteri de frecvenţe pentru zborurile spre Varşovia

Tot mai mulți români din marile orașe se laudă că în România se trăiește mai ...

În România se trăiește mai bine decât în diaspora? Ce răspunde economistul Dan Mureșan

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și WIZZ AIR au anunțat o nouă rută internațională din ...

Aeroportul Internațional Cluj anunță o rută nouă spre Castellón din vara lui 2025

În viața cotidiană, situațiile financiare neprevăzute pot apărea când te aștepți mai puțin. Îți faci ...

Cum să folosești eficient IFN-ul ca rezervă de bani până la următorul salariu

Dan Sicobean, consultant fonduri guvernamentale & europene și membru al Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj ...

Dan Sicobean, consultant fonduri: La ce să te aștepți dacă vrei să-ți finanțezi afacerea în 2025

Dan Mureșan, vicepreședintele IMM România, a avut o reacție dură la Ordonanța trenuleț, scoasă din ...

Dan Mureșan, vicepreședinte IMM România, reacție dură la Ordonanța trenuleț: Greva fiscală ar fi justificată
Success message!
Warning message!
Error message!