ITM Cluj cu sprijinul informativ al DGIPI, serviciul de informații al Ministerului Administrației și Internelor a declanşat, în luna decembrie 2011, un control asupra SC Centurion Investmenst Group SRL Satu Mare, care acţiona în judeţul Cluj folosind personal fără contracte de muncă.Potrivit inspectorului șef al ITM Cluj, Emilian Roșca, societatea se ocupă în principal cu activităţi de consultanţă, recrutase personal pentru ca prin intermediul acestuia să încheie contracte de colaborare în vederea organizării unui Congres Internaţional, care urma să aibă loc la Cluj-Napoca, în perioada 17 martie 2012 – 15 aprilie 2012, pe tema produselor bio.“În luna decembrie numărul angajaţilor a fost de 70-80 persoane, cărora li s-au propus contracte de muncă în condiţii avantajoase (salarii de 2.900 de lei, pachete SPA, o masă pe zi etc).Iniţial societatea a închiriat birouri în municipiul Cluj-Napoca, pe Calea Baciului nr. 2-4, ulterior, din 1 decembrie 2011, la Grand Hotel Italia, de unde au fost evacuaţi în data de 16 decembrie 2011.ITM Cluj s-a deplasat la ambele locaţii pentru a obţine informaţiile necesare efectuării controlului. Societatea a fost evacuată, din cele două locaţii unde îşi desfăşurase activitatea anterior, ca urmare a neachitării facturilor aferente contractelor de închiriere. Pe baza cardurilor de acces, nominale, au fost identificate numele a 9 angajaţi care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă”, a afirmat Emilian Roșca.În baza informaţiilor obţinute, în data de 19 decembrie 2011 la ora 10.15, inspectori ai ITM Cluj, însoţiţi de lucrători ai Jandarmeriei Cluj, au desfăşurat un control inopinat în incinta Hotelului Napoca din str. O.Goga, nr.1, Cluj Napoca împreună cu brigada de jandarmi, unde s-a descoperit că Centurion Investmenst Group SRL avea organizată activitatea ad-hoc, în holul hotelului.ITM Cluj a solicitat lucrătorilor aflaţi la faţa locului să completeze ,,Fişe de identificare” . Un număr de 52 de persoane au completat fişele, rezultând următoarele:
- 11 persoane nu au semnat contracte individuale de muncă până în data de 19 decembrie 2012;
- 24 de angajaţi au semnat contractele de muncă după începerea activităţii, în intervale cuprinse între o săptămână şi o lună de la data angajării.
În total, au fost descoperiți 44 de angajați fără forme legale. Pentru totalul de 44 de angajaţi fără forme legale, Centurion Investmenst Group SRL nu a facut dovada transmiterii în registrul electronic REVISAL, încălcând prevederile HG nr. 500/2011, spune Emilian Roșca.Firma din Satu Mare a fost sancţionată cu amendă în valoare de 50.000 de lei. Având în vedere că societatea a încălcat dispoziţiile privind încadrarea în muncă a angajaţilor, ITM Cluj a întocmit plângere penală societăţii, solicitatând Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cercetarea sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute la art. 264 pct. 3 din Codul Muncii: Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la unu la 2 ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă.