Cluj-Napoca a fost, între 15 şi 18 octombrie a.c., gazda unei importante conferințe internaționale, JCI Danube, care, sub umbrela temei generale Smart and Innovative Cities, a reunit o multitudine de evenimente speciale, adresate atât antreprenorilor, cât şi autorităţilor locale, specialiştilor în dezvoltare durabilă sau o.n.g.-urilor de profil. Evenimentul găzduit în principal de Sala Polivalentă şi de Cluj Arena a fost organizat sub egida Capitalei Europene a Tineretului, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, Consiliului Judeţean Cluj, al Băncii Transilvania și Fortech, în anul în care se împlinesc 100 de ani de la fondarea JCI.
Cele patru zile de dezbateri, workshop-uri, cursuri şi prezentări de soluții inovative au oferit participanţilor din ţări precum Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, Turcia, Moldova, Ucraina și România posibilitatea de a discuta şi de a genera iniţiative concrete şi practice pentru viitor, cu intenţia ca acestea să devină modele de bună practică pentru comunităţile locale din România şi nu numai. Totodată, conferinţa a reprezentat un excelent prilej pentru ca toţi cei prezenţi – speakeri de talie internaţională, personalităţi ale vieţii politice şi administrative clujene, cadre didactice universitare, antreprenori de succes, reprezentanţi ai sectorului neguvernamental – să îşi exprime viziunea asupra modului in care Cluj-Napoca poate fi cu adevărat aşezat pe harta oraşelor inteligente ale Europei.
În acest context, alături de proiectele care în momentul faţă fac ca despre Cluj să se poată vorbi ca despre un oraş inteligent şi inovator, proiecte precum Cluj Innovation City, Clusterul Cluj IT, TETAPOLIS, proiectul Cluj Capitală Culturală Europeană 2021, a rezultat cu necesitate ideea ca acest demers să implice în mod obligatoriu şi să aibă în centru beneficiarii finali ai acestuia, clujenii. „Concluzia mea este că smart cities este despre oameni, eu văd în acest concept un instrument ideal pentru că toate segmentele, ONG, mediu de afaceri, autorităţi, să găsească pârghia potrivită de a acţiona pentru a creşte calitatea vieţii”, a afirmat Cristian Culea, preşedintele JCI România.
La rândul său, Dan Bugariu, fondatorul Asociaţiei Smart Cities, a precizat că, în opinia sa, “Sunt trei puncte care se desprind în urma discuţiilor. Primul este inegalitatea şi aici vreau să spun că a lăsa elevii şi studenţii să se orienteze cu toţii spre un singur domeniu, cum e IT-ul, creează un dezechilibru. Apoi al doilea lucru se referă la ne-deţinere versus accesare. Cred că sunt câteva oraşe inclusiv Clujul care trebuie să înţeleagă şi încep să o facă, aşa cum au înţeles şi oamenii de afaceri, că trebuie să treacă de la a deţine la a observa aşteptările oamenilor, fluxurile de energie care vin dinspre ei . Şi în fine dacă e să treci de la a deţine la a utiliza trebuie să creezi un sistem în care oamenii să vadă că pot veni şi ei, că pot avea loc. Asta ne arată exemplul Google, Facebook, Apple şi sunt şi alţii, pentru că în aceste cazuri cu toţii contribuim, toţi participăm. Oraşele trebuie să îşi asume responsabilitatea să creeze cadrul în care oamenii să îşi găsească locul şi povestea”.
Prezent la lucrările Smart Cities Forum, profesorul universitar Călin Hinţea, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB şi, în acelaşi timp, coordonatorul grupului interdisciplinar de lucru care a elaborat strategia de dezvoltare a municipiului a vorbit despre modul în care acest document creează cadrul necesar şi poate ajuta Clujul să devină cu adevărat un oraş inteligent, indicând că strategia “nu este o biblie a Clujului pentru următorii şapte ani ci doar arată direcţiile strategice de dezvoltare. Dar noi în aceeaşi strategie am propus ca cele trei grupuri de lucru permanente să se întâlnească şi să facă o prioritizare a proiectelor din portofoliu şi a direcţiilor de acţiune, inclusiv cu planurile financiare anuale sau multianuale”.
La finalul Forumului, participanții au transmis invitația autorităților locale prezente la discuție, de a elabora set de obiective strategice care vor fi implementate în următorii 2-3 ani, manifestându-și totodată disponibilitatea de a continua o serie de astfel de dialoguri pe ariile prioritare pentru Cluj-Napoca.
Junior Chamber International (JCI) este una dintre cele mai importante organizaţii non-guvernamentale din lume, având peste 115 organizaţii naţionale afiliate, cu peste 200.000 de membri – persoane între 18 şi 40 ani, cu filiale în peste 6.000 de comunităţi locale de pe tot globul.