Joi începe recensământul. Mai suntem 21 de milioane?

Publicat: 19 octombrie, 2011 23:51

Actualizat: 23 martie, 2022 07:24

Cel mai complex recensământ al populației și locuințelor începe joi și se va încheia în 31 octombrie. Vom ști, la final, pe baza CNP-urilor, câți am mai rămas în țară și încotro ne îndreptăm din punct de vedere demografic. Există speculații potrivit cărora în țară au mai rămas abia 17-18 milioane de oameni. Suntem pe plus sau pe minus din punct de vedere al natalității? Ce averi s-au mai făcut în ultimii 11 ani, câți au trecut de la ultimul recesnământ? Toate aceste întrebări vor primi un răspuns acum.Recenzorii care ne vor căuta la domiciliu au o listă de 106 de întrebări.Preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, spune că cetățenii își vor putea declara dublă cetăţenie, apartenenţa la o anumită religie sau cult religios şi va implementa întrebări pentru persoanele cu dizabilităţi.Doar 4 sunt întrebările la care puteți refuza un răspuns: De ce etnie aparţineți?, Care este limba dumneavoastră maternă?, De ce religie considerați că aparţineți? și Dacă suferiți de dizabilităţi.Cei care în mod repetat vor refuza să răspundă întrebărilor recenzorilor riscă o amendă de până la 4.500 de lei. La Cluj, peste 1600 de clujeni vor participa în calitate de recenzori la organizarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor.Recenzorii au obligaţia să se legitimeze în momentul în care se prezintă la locuinţa persoanelor care urmează să fie chestionate. Această legitimaţie poartă însemnele Institutului Naţional de Statistică. De asemenea, recenzorii vor avea asupra lor şi cartea de identitate sau buletinul, iar în cazul în care cetăţenii solicită aceştia se vor legitima şi cu buletinul.Interviul va dura în medie 40 de minute. Trebuie completate în total 8 chestionare (pentru gospodărie, locuinţă/clădire, persoane, persoane plecate în străinătate, persoane plecate pentru o perioadă mai îndelungată, spaţiul colectiv de locuit, persoane temporar prezente, personalul de recensământ – care cuprinde date despre recenzor).Toate informaţiile ce vor fi oferite beneficiază de protecţia confidenţialităţii, garantată prin lege, că ele nu vor fi folosite în nici un alt scop decât cel statistic.Se vor înregistra:– toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară (indiferent dacă la momentul recensământului se află în ţară sau în străinătate),- persoanele de cetăţenie străină sau fără cetăţenie care au domiciliul (reşedinţa permanentă) în România sau o reşedinţă temporară (indiferent de motivul stabilirii: refugiaţi, solicitanţi de azil, solicitanţi de cetăţenie română, străini sosiţi pentru afaceri sau în interes personal).Nu se vor înregistra:Persoanele de cetăţenie străină din cadrul reprezentanţelor diplomatice şi consulare sau al reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale şi membrii familiilor lor, personalul forţelor armate străine, personalul flotei comerciale navale şi aeriene, precum şi corespondenţii de presă care la momentul de referinţă al recensământului se află pe teritoriul ţării.
altera
legitimatie-recenzor
La recensământ se vor înregistra, de asemenea, toate clădirile de locuit, clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, clădirile cu unităţi de locuit în comun (internate şcolare, cămine pentru studenţi, dormitoare pentru muncitori, cămine de nefamilişti, case de copii, cămine pentru bătrâni, hoteluri, spitale, sanatorii, cabane turistice etc.) şi locuinţele din cadrul acestora.Nu se vor înregistra clădirile cu altă destinaţie (administrative, industriale, comerciale, agrozootehnice, social-culturale, spaţii de depozitare), dacă în incinta acestora nu se află locuinţe sau unităţi de locuit în comun. Nu se vor înregistra, de asemenea, cazărmile, închisorile sau alte clădiri aflate în incintele păzite ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, Ministerului de Justiţie şi Serviciului Român de Informaţii. Vor fi exceptate de la înregistrare şi acele clădiri situate pe teritoriul României, deţinute cu titlu de proprietate de alte state, administrate de reprezentanţele diplomatice şi consulare ale ţărilor respective sau de reprezentanţele organizaţiilor internaţionale, dacă în cadrul lor nu au domiciliul cetăţeni români.METODA DE ÎNREGISTRARE – tradiţională, prin intervievarea directă a populaţiei de către recenzori, răspunsurile fiind înscrise în chestionarele de recensământ.SancţiuniSe sancţionează cu amendă fapte precum:- împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor şi controlului datelor ce fac obiectul recensământului sau a desfăşurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului- refuzul furnizării personalului de recensământ a informaţiilor prevăzute în programul de înregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete.Sancţiuni pentru recenzoriSe sancţionează cu amendă fapte precum:- nerespectarea dispoziţiilor legale şi a instrucţiunilor privind modul de înregistrare şi prelucrare a populaţiei şi de păstrare a caracterului confidenţial al datelor personale declarate de cetăţeni- nerespectarea caracterului confidenţial al datelor- utilizarea de către personalul de recensământ a datelor obţinute în alte scopuri decât cele statistice.Constatarea contravenţiilor şi stabilirea sancţiunilor se face de către Poliţia Locală.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
30 septembrie, 2024
Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”
30 septembrie, 2024
La ce întrebări răspunde Chatbotul RAReș, disponibil pe site-ul Registrului Auto Român
30 septembrie, 2024
Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de Cancer
30 septembrie, 2024
Până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77 la sută
30 septembrie, 2024
Institutul Oncologic din Cluj, partea a unei rețele de expertiză europeană de luptă împotriva cancerului

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca reamintește persoanelor fizice că în anul 2024, termenul limită de depunere a formularului ...

30 septembrie 2024 – termen limită de depunere a formularului 216 și de plată, pentru impozitul special pe bunurile imobile de valoare mare

Institutul Oncologic din Cluj pune umărul la întărirea rețelelor europene de expertiză oncologică pentru viitorul ...

Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”

Registrului Auto Român le transmite șoferilor că de acum pot accesa informații tehnice via Chatbotul ...

La ce întrebări răspunde Chatbotul RAReș, disponibil pe site-ul Registrului Auto Român

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de ...

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de Cancer

Până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77 la ...

Până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77 la sută

Institutul Oncologic din Cluj este parte a unei rețele de expertiză europene de luptă împotriva ...

Institutul Oncologic din Cluj, partea a unei rețele de expertiză europeană de luptă împotriva cancerului

Dr. Delia Nicoară a reprezentat Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) la ...

Dr. Nicoară, IOCN, a vorbit la Bruxelles despre traseul pacientului și importanța rețelelor oncologice

Gătitul este o artă, iar perfecționarea gustului și a texturii alimentelor este una dintre cele ...

Cum să obții cea mai bună variantă a preparatelor culinare
Success message!
Warning message!
Error message!