• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Jurnalist american reţinut în Rusia sub acuzaţia de spionaj

Jurnalist american reţinut în Rusia sub acuzaţia de spionaj

Publicat: 30 martie, 2023 15:30

Actualizat: 30 martie, 2023 15:30

Serviciul rus de securitate internă FSB a anunţat joi că un reporter al cotidianului american „The Wall Street Journal”, Evan Ghershkovich, a fost reţinut în oraşul Ekaterinburg din Urali, fiind suspectat de spionaj, a anunţat agenţia de presă Interfax, preluată de Reuters.

UPDATE – Ambasada Statelor Unite la Moscova a declarat că nu are niciun comentariu imediat. O sursă diplomatică americană a declarat că ambasada nu a fost informată cu privire la incident şi că a solicitat informaţii de la autorităţile ruse despre acest caz.

Organizaţia Human Rights Watch, cu sediul la New York, a cerut eliberarea sa.

Cenzură

Rusia a înăsprit legile de cenzură de când a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, la 24 februarie anul trecut, în ceea ce a numit o „operaţiune militară specială”. Autorităţile au introdus pedepse cu închisoarea pentru persoanele considerate că au „discreditat” armata. Definiţia a ceea ce constituie un secret de stat, în special în sfera militară, a fost şi ea lărgită, relatează Reuters.

„Problema este că legislaţia rusă recent actualizată şi interpretarea spionajului de către FSB permit astăzi încarcerarea oricărei persoane care este pur şi simplu interesată de afacerile militare”, a declarat Tatiana Stanovaya, un observator al Kremlinului şi fondator al firmei de analiză politică R.Politik. „Adică, (oricine) scrie despre războiul împotriva Ucrainei, companiile militare private, starea de lucruri din armată, echiparea trupelor cu muniţie, tactici şi strategii militare” poate intra în vizorul autorităţilor, a spus ea.

Reacții de jurnaliști

Alţi jurnalişti străini care acoperă Rusia şi-au exprimat online sprijinul pentru Gershkovich, spunând că acesta este un reporter profesionist, nu un spion.

Andrei Soldatov, autor şi expert în agenţiile de securitate ale Rusiei, care se află în afara ţării, a scris pe Twitter: „Evan Gershkovich este un jurnalist foarte bun şi curajos, nu un spion. Este un atac pe faţă la adresa tuturor corespondenţilor străini care încă mai lucrează în Rusia. Şi înseamnă că FSB-ul a scăpat din lesă”.

Gershkovich, care relatează din Rusia din anul 2017, a lucrat anterior la ziarul The Moscow Times şi pentru agenţia de presă AFP înainte de a se alătura biroului din Moscova al Wall Street Journal, în ianuarie anul trecut. În ultimele luni, el a acoperit în principal politica rusă şi conflictul din Ucraina.

Jurnalistul nu putea fi contactat, joi, pe telefonul său mobil şi, potrivit serviciului de mesagerie Telegram, el a fost ultima dată online miercuri, la ora 13:28, ora Moscovei.

Cotidianul rus Kommersant a relatat că Gershkovich va fi transportat de la Ekaterinburg la Moscova şi va fi deţinut în închisoarea Lefortovo din capitală, un centru de detenţie preventivă al FSB.

Reacția Kremlinului

UPDATE – Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a postat pe contul său oficial de Telegram un comentariu despre reţinerea reporterului de la The Wall Street Journal, Evan Gershkovici, la Ekaterinburg, sub acuzaţia de spionaj, relatează The Guardian.

„Ceea ce făcea un angajat al ediţiei americane a Wall Street Journal în Ekaterinburg nu are nimic de-a face cu jurnalismul. Din păcate, nu este prima dată când statutul de corespondent străin, viza jurnalistică şi acreditarea sunt folosite de străini în ţara noastră pentru a acoperi activităţi care nu reprezintă jurnalism”, a scris Zaharova, fără să menţioneze vreo dovadă împotriva lui Gershkovich.

La rândul său, Kremlinul a transmis că a înţeles că Gershkovich a fost prins „în flagrant delict”. Alţi jurnalişti care lucrează pentru publicaţia americană în Rusia ar putea rămâne în funcţie, cu condiţia să aibă acreditările potrivite şi să desfăşoare „o activitate jurnalistică normală”, a afirmat Kremlinul, potrivit Reuters.

Wall Street Journal reacționează

UPDATE – „The Wall Street Journal este profund îngrijorat pentru siguranţa domnului Gershkovich”, precizează publicaţia financiară americană într-un comunicat.

Ziarul „neagă vehement” acuzaţiile de spionaj la adresa reporterului său, Evan Gershkovici, în vârstă de 31 de ani, care a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei. Publicaţia spune că reţinerea corespondentului său, cetăţean american, se bazează pe acuzaţii false.

The Wall Street Journal solicită eliberarea imediată a reporterului său „de încredere şi dedicat”.

„Suntem solidari cu Evan şi cu familia sa” – transmite The Wall Street Journal.

Jurnalistul acoperă Rusia şi Ucraina fiind corespondent al biroului din Moscova al The Wall Street Journal.

Evan Gershkovich este primul reporter al unei publicaţii americane care este arestat în Rusia sub acuzaţia de spionaj după Războiul Rece. Arestarea sa are loc pe fondul tensiunilor acerbe dintre Moscova şi Washington din cauza luptelor din Ucraina, notează Associated Press.

FSB nu a precizat când a avut loc arestarea.

Gershkovich ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de spionaj.

Ştirea iniţială:

Într-un comunicat citat de Interfax, FSB a precizat că a „oprit activităţile ilegale ale cetăţeanului american Gershkovich Evan, născut în 1991, corespondent al biroului din Moscova al ziarului american The Wall Street Journal, acreditat la Ministerul rus de Externe, care este suspectat de spionaj în interesul guvernului american”.

Varianta FSB

În comunicat se precizează că Gershkovich a fost însărcinat „de partea americană” să adune informaţii despre „activităţile uneia dintre întreprinderile complexului militar-defensiv”, dar FSB nu a furnizat nicio dovadă în acest sens.

FSB precizează că a deschis un dosar penal al împotriva lui Gershkovich pentru suspiciune de spionaj, acuzându-l că a adunat informaţii clasificate ca secret de stat despre o fabrică militară, dar nu a menţionat numele fabricii şi nici nu a precizat unde se află aceasta.

„S-a stabilit că E. Gershkovici, acţionând în baza unei misiuni din partea americană, colecta informaţii clasificate drept secret de stat despre activitatea uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus”, a declarat FSB.

Ultimul articol publicat de jurnalist în Wall Street Journal datează din 28 martie şi este o analiză semnată alături de colegul său de la Berlin, Georgi Kantchev, intitulată „Economia Rusiei începe să se destrame – Investiţiile sunt în scădere, forţa de muncă este redusă, bugetul este comprimat. Oligarh: ‘Nu vor fi bani anul viitor’”.

Deocamdată, publicaţia americană nu are nicio reacţie în legătură cu reţinerea corespondentului său.

Sursa: News.ro

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
3 octombrie, 2023
Transilvania Food Summit și Ziua Interacțiunii Om-Animal, la USAMV
3 octombrie, 2023
UBB și Universitatea George Mason – parteneriat strategic în domeniul AI
3 octombrie, 2023
Inginerie, automotive sau IT, câteva dintre domeniile unde poți prinde un job la Târgul de Cariere în 9 și 10 octombrie
1 octombrie, 2023
La Cluj se lansează un fond pentru educație de 50 000 de euro
1 octombrie, 2023
UBB pe podium în clasamentul Times Higher Education: 1001-1200 global

Într-o eră marcată de progrese tehnologice rapide, au apărut schimbări ale formelor tradiționale de educație, ...

Dezvoltarea vederii în spațiu a copilului prin intermediul jocurilor

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va găzdui, în intervalul 6-8 ...

Transilvania Food Summit și Ziua Interacțiunii Om-Animal, la USAMV

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), România, și George Mason University, SUA, (prin Schar School of ...

UBB și Universitatea George Mason – parteneriat strategic în domeniul AI

Producție, inginerie, automotive sau IT, doar câteva dintre domeniile în care angajatorii caută candidați potriviți ...

Inginerie, automotive sau IT, câteva dintre domeniile unde poți prinde un job la Târgul de Cariere în 9 și 10 octombrie

Fundația Comunitară Cluj și Fundația Bosch România lansează Fondul EduCare Bosch, dedicat elevilor de gimnaziu ...

La Cluj se lansează un fond pentru educație de 50 000 de euro

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziția 1001-1200 global la nivel internațional și poziția a ...

UBB pe podium în clasamentul Times Higher Education: 1001-1200 global

Maria Popovici filmează un special la Cluj în 7 și 8 Octombrie, intitulat „O să ...

Weekend cu Maria Popovici la Cluj

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj devine primul aeroport din țară care va avea autobuz electric ...

Aeroportul Internațional Cluj își cumpără autobuz electric
Success message!
Warning message!
Error message!