In cadrul unui festival care promova obiceiuri și tradiții de pretutindeni – în special din Turcia – Primaria lui Emil Boc a confiscat ziarele anti-Erdogan impartite la eveniment si l-a amendat cu 1.000 de lei pe jurnalistul turc Gul Hayri, membru în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, informeaza actualdecluj.ro. După lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016, autoritățile turce sub conducerea lui Erdogan au lansat o epurare masivă, care a suscitat proteste vehemente în străinătate, destituind presupușii simpatizanți ai confreriei Gulen din funcții publice, armată, magistratură, învățământ și economie, potrivit AFP. Inchisorile sunt pline de opozanti. In aceste conditii, rezistenta celor din afara granitelor e o datorie. Asta a crezut si jurnalistul turc care a difuzat publicatia la Cluj.
Potrivit actualdecluj.ro, primarul ar fi transmis că i-ar fi amendat pe organizatorii Festivalului pentru că în cadrul evenimentului s-ar fi făcut propagandă politică prin intermediul publicatiei ZAMAN – Romania. Publicatia conţinea articole pro-Fethullah Gulen şi anti-Erdogan.
Junarlistii turci spun ca vor contesta amenda. Ei au si emis un comunicat de presa in care isi exprima punctul de vedere referitor la situatia creata.
Reactia ziarului ZAMAN
„În urma materialelor apărute în presa din România, privind amenda aplicată de Poliția Locală Cluj Napoca pentru distribuirea gratuită a ziarului Zaman România, în cadrul evenimentului Festivalul Turcesc și Festivalul Multiculturalității, desfășurat în perioada 14-16 iulie la Cluj Napoca, conducerea ziarului Zaman România precizează că publicația Zaman România este o publicație legală, care funcționează în baza legislației româneștiîn domeniu, fiind înregistrată la OSIM încă din 17 martie 2016.
De asemenea, prezența standului ziarului Zaman România în cadrul evenimentului desfășurat la Cluj Napoca este legitimă, existând un protocol de colaborare între publicația noastră și organizatorii evenimentului privind distribuirea gratuită a ziarului în zona în care se desfășoară Festivalul.
În ceea ce privește caracterul „propagandistic” al ziarului Zaman România, invocat de către Poliția Locală, precizăm că toate materialele publicate în ziar sunt preluări din presa din România sau din presa internațională despre situația din Turcia, despre încălcarea drepturilor omului și despre confiscarea libertăților cetățenești de către puterea de la Ankara.
Având în vedere aceste aspecte, ziarul Zaman România va contesta în termenul legal amenda dată de Poliția Locală din Cluj Napoca reprezentantului ziarului.
Conform informațiilor primite de la colegii ziariști din România, acțiunea Poliției Locale din Cluj, care a amendat reprezentanții ziarului și a confiscat peste 1500 de ziare, are la bază presiunile făcute în această direcție de către Ambasada Turciei la București și de către Consulatul onorific al Turciei la Cluj Napoca. Pentru oficialii turci, libertatea de exprimare nu mai este de mult un drept, dovadă în acest sens fiind sutele de ziariști turci aflați în închisorile din Turcia, din cauza opiniilor exprimate public.
Ziarul Zaman România va rămâne consecvent principiilor sale și va scrie în continuare despre drepturile omului, despre abuzurile din Turcia, despre nevoia de libertate a poporului turc și despre adevăr, indiferent de presiunile pe care le vor face în continuare reprezentanții regimului Erdogan”.
Comunicatul de presa este semnat de Hayri Gul, Redactor, Zaman România.
Situatia din Turcia
”Turcia a devenit cea mai mare închisoare din lume” . Îndrăneşte să scrie ONG-ul ”Reporter sans frontieres”. Mai mult de 150 de jurnalişti în închisoare şi mii de demiteri de la o zi la alta, fără motiv, fără speranţa de a mai fi angajaţi de cineva, potrivit evz.ro.
”Lovitura de stat a fost folosită de Erdogan pentru a elimina toţi duşmanii săi, apropiaţi sau îndepărtaţi, şi pentru a scăpa de oricine ar putea combate retorica sa”, povesteşte o jurnalistă a Hurryet care nu doreşte să-i fie citat numele de teama repercusiunilor. ”Cuvântul cheie este . În Turcia, terorist este oricine deranjează puterea: militanţii de stânga, câţiva ecologişti, curzii, jurnaliştii care ies din cuvântul guvernului. Toţi sunt terorişti sau prieteni ai teroriştilor. Un motiv suficient, în această perioadă de lege marţială, pentru a fi aruncaţi în închisoare fără nicio acuzaţie precisă şi fără limită de timp”, spune jurnalista din Turcia.
Arestări la un an după puci: 106.000 de persoane reținute, dintre care 50.000 în arest preventiv și 56.000 eliberați condiționat. Din totalul persoanelor arestate, 6.900 sunt militari, 8.800 sunt polițiști și 2.400 sunt judecători.
La un an dupa tentativa de lovitura de stat, 168 000 de persoane au fost trimise in judecata si 127 000 de persoane au fost concediate din sistemul public (aproximativ o treime sunt judecători și procurori, iar restul sunt polițiști).
Au fost confiscate bucuri si companii in valoare de un miliard de euro, fiind inchise 1.125 de asociații, 129 de fundații, 223 de academii, 1.061 de instituții de învățământ, 800 de cămine pentru studenți, 15 universități, 25 de instituții de sănătate și 19 sindicate.