La pușcărie cu ROBOR!

Publicat: 4 octombrie, 2017 08:22
Actualizat: 23 martie, 2022 05:09

România a ajuns în pragul unei crize economice, iar Guvernul Mihai Tudose pare să repete cu obstinație greșelile care au dus la criza din 2008 – 2011. Parcă niciodată guvernanții nu au reușit să ia atâtea decizii economice care să dea în cap economiei reale cu atâta obstinație.

Mai întâi a fost discursul abracadabrant al liderilor coaliției PSD-ALDE împotriva multinaționalelor. Discursul cu străinii care sug sângele poporului este descedentul lozincii ”Nu ne vindem țara!”. Bineînțeles, investitorii străini au luat act cu îngrijorare de atacurile lui Liviu Dragnea. Zilele trecute, directorul executiv al Camerei de Comerț Româno-Germane, Sebastian Metz, declara la Cluj că a scăzut apetitul oamenilor de afaceri germani de a investi în România.

A urmat apoi atacul la antreprenorii români. Introducerea split TVA ar urma să pună pe butuci tocmai afacerile mici și mijlocii, pe care coaliția PSD-ALDE pretindea că le apără.

Teoretic, socialiștii din PSD sunt adepții etatismului și, tot teoretic, ar trebui să aibă grijă de companiile de stat. Însă vedem cum foamea de bani a Guvernului duce la decapitalizarea acestor companii. La fel, investițiile publice, acelea care ar trebui să convertească creșterea economică în dezvoltare, sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire. Sau sunt egale cu numărul de kilometri ai Autostrăzii Transilvania inaugurați în timpul guvernărilor PSD din 2012 – 2016 și 2017: zero.

Acum, prin creșterea ROBOR, prin introducerea supraaccizei la carburanți și prin scumpirea gazelor naturale și electricității, Guvernul Mihai Tudose gripează și singurul motor al creșterii economice pe care a reușit să îl pornească. Este vorba de consum.

Economia va fi destabilizată și mai mult prin naționalizarea Pilonului II al pensiilor. Fluxuri de bani privați care intrau în economie vor fi oprite și confiscate de acest Guvern care a reușit doar să mărească privilegiile celor aflați la putere.

Trist este faptul că nu vedem mai multă competență nici la partidele de Opoziție. PNL mai pare să fie peste limita de plutire doar în fiefurile sale din Transilvania. În Cluj, Oradea, Alba Iulia sau Târgu-Mureș, acest partid mai respiră, însă în restul țării, PNL s-a transformat deja într-o fantomă politică. Liberalii nu sunt capabili să propună o formulă economică alternativă. USR, de asemenea, este prins în dramoleta alegerii unei noi conduceri.

În aceste condiții, România pare să se resemneze cu noul slogan de țară: Îndrăznește să crezi că vom putea evita falimentul! Pentru România, pentru a evita criza, par posibile două soluții. Prima este inspirată de Irina Loghin: să bage ROBOR-ul la pușcărie. Dincolo de glumă, cred că ar fi mai bună cea de-a doua soluție: să ne transformăm la modul serios într-o colonie a Uniunii Europene, așa cum se tem actualii guvernanți. Nu de alta, dar am mai mare încredere în competența economică a Angelei Merkel decât în cea a lui Mihai Tudose.

AUTOR: CLAUDIU PADUREAN, editorialist ClujToday.ro

Acest articol a fost scris pentru Trustul Clujean de Presă, care include site-urile BuzzNews.ro, ClujulCultural.ro, Welcome2Cluj.com, ClujToday.ro, TransylvaniaToday.ro, SportinCluj.ro, ClujInsider.ro și UNESCOinRomania.ro. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 octombrie, 2022
Impactul dureros al inflației: Companiile îl pot transfera clienților, dar limitat, și trebuie să ia alte decizii. Câteva recomandări
15 aprilie, 2021
Premierul Cîțu vine la Cluj în plină criză a coaliției de guvernare! Ce vrea de la Emil Boc?
23 noiembrie, 2020
Domnul Boc, Antonia și criza
9 iulie, 2020
1 000 de morți pe zi v-ar convinge că există coronavirus? România, locul I în UE la cazurile de infectări
16 aprilie, 2020
Experții în corporate intelligence: Atenție, în România au revenit și grupări infracționale care acționau în Vest

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu vrea să plece administrația Boc: Clujenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul intenționează să majoreze poate chiar din iulie salariul ...

Salariul minim, o nouă majorare din iulie? Ce spune Augustin Feneșan, prim vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor

Află din acest articol impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ...

Impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ANAF cu venituri pe care nu le poți justifica

Fondatorul Blitz, Catalin Priscornita, și bunul său prieten Albert Deak au acceptat invitația la podcastul ...

PODCAST: Cătălin Priscorniță și Albert Deak, piloți de raliu și filantropi în Africa

Viorel Băltărețu, candidat la Primăria Cluj-Napoca, a afirmat în emisiunea Punctul Critic că orașul are ...

Viorel Băltărețu, candidat la Primăria Cluj-Napoca: Avem nevoie mai întâi de centura metropolitană, nu de metrou

În fiecare casă, este important să te poți bucura de o atmosferă plăcută și curată ...

Iată 3 metode prin care poți găti și păstra un miros fresh în casă!

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreședinta Partidului REPER, și-a lansat sâmbătă candidatura la primăria Cluj-Napoca, în compania ...

Ramona Strugariu (REPER) și-a lansat sâmbătă candidatura la Primăria Cluj-Napoca

Dacă vă planificați o vacanță în Grecia, din luna iunie vor exista șapte destinaţii cu ...

Vacanță în Grecia 2024 – Zboruri de pe Aeroportul Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!