LACĂTUL de pe Muzeul de Istorie a Transilvaniei nu poate fi dat jos nici de PREFECT, Gheorghe Vușcan fiind neputincios în cazul instituției care este închisă în mod inacceptabil din anul 2009. Fostul șef al Muzeului, profesorul Ioan Piso arăta că instituția a fost adusă în această situație din cauza contractului de 13 milioane de euro încheiat cu o firmă pentru reamenajarea sălillor expoziționale ale muzeului.
„Când eram dat afară pentru a treia oară din funcţia de director, Viorica Crișan, directoarea interimară a muzeului din Cluj a încheiat un contract cu firma Artex Services International SRL în valoare de 13 mil. de euro pentru reamenajarea expoziţiilor. În această sumă este cuprinsă exclusiv amenajarea expoziției, adică fără acoperiș, depozite, fațadizare etc., care au fost plătite din alte fonduri. A fost o bătaie de joc! Suma corectă trebuia să fie de zece sau de cincisprezece ori mai mică. Dar atunci de unde se mai putea fura?”, s-a întrebat Ioan Piso.
La mai bine de doi ani după această declarație, a venit și prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, care a avut în cursul zilei de luni o întâlnire pe tema blocajului lucrărilor de amenajare de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Interesul său este ca muzeul să fie deschis cât mai repede, în contextul în care Cluj-Napoca va fi în 2015 Capitală Europeană a Tineretului.
Muzeele din Iaşi, Sibiu, Sfântu Gheorghe au lucrările finalizate încă din 2011 pe exact acelaşi tip de contract şi în baza unor sentinţe favorabile definitive şi irevocabile.
Valoarea proiectului de la Cluj a fost de 11 mil euro + TVA. Complicaţiile au apărut şi din cauza unor divergenţe între echipele manageriale care s-au succedat în perioada 2009 – 2011 la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei”, a arătat prefectul de Cluj.
Prefectul Gheorghe Vuşcan susține că a primit asigurări din partea Primului Ministru şi a Ministrului Culturii că imediat după ce va exista o sentinţă definitivă şi irevocabilă, se vor aloca fondurile necesare pentru ca instituţia care deţine cel mai bogat patrimoniu – peste 400.000 de bunuri culturale, să finalizeze lucrările muzeale.
Ioan Piso a cerut în data de 6 iulie 2011 firmei Artex, cea care a câștigat lictitația pentru renovare, restituirea celor 1,7 mil. de euro plătiți în lipsa sa de către muzeul din Cluj.
Citește și Ioan Piso revine la șefia Muzeului de Istorie a Transilvaniei după a patra tentativă a bucureștenilor de a-l pune pe liber