Clujeanul Lucian Fanea, economist de profesie, cere demisia șefului de la Protecția Consumatorului pentru răspunsurile pe care le-a oferit instituția în urma sesizării sale potrivit căreia pe etichetele unor produse lactate românești nu este menționat producătorul, ci doar distribuitorul. Povestea lui Lucian Fanea de la Cluj a fost preluată și realizatorii emisiunii “Romania, Te iubesc!” difuzata de Pro TV în 28 aprilie.Lucian Fanea a descoperit la cumpărături că brandurile romanești de lactate nu mai au menționat producătorul pe etichetă, ci doar distribuitorul, deși legea care interzice vanzarea lactatelor fara producator cu adresa pe eticheta nu a fost abrogata. Din acest motiv, Lucian Fanea a cerut explicații OPC Cluj.”Am trimis o adresa in data de 22 martie, sa vedem daca e normal sau nu, si ce masuri au luat ei. In data de 11 aprilie am primit un raspuns, zic eu, foarte ciudat, cum ca „pentru prevederile unor acte normative in care ANPC nu este indicata pentru a constata contraventiile si sanctiunile cum ar fi Ordonanta 99/2004 pentru produsele lactate, va rugam sa va adresati institutiilor abilitate”, spune Lucian pentru emisiunea “România, te iubesc”, de la Pro tv.Cei de la OPC Cluj sunt contraziși însă de șeful lor de la București, Bogdan Nica, in calitate de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC). Iată ce a declarat pentru reporterul Pro Tv:
“Reporter: pe eticheta produsului trebuie sa gasim numele si adresa producatorului?Bogdan Nica: exact…un consumator are dreptul de a stii cine produce, ca in caz de probleme sa stie cui se adreseaza in instanta …….. nu stiu daca intrebarea este relevanta, nici nu stiun daca …. sunt raritati … va sugerez sa sarim ….. e o smecherie ….. daaaa!? nu e o smecherie …. pana la urma de ce sa nu o spunem ……. ii e frica de adresa?! ………asta ce spuneti dumneavoastra nu e o chestie frecventa, e o raritate si e la limita legii”Nu numai că OPC Cluj și-a declinat competența în cazul sesizat de clujeanul Lucian Fanea, dar în răspunsul oficial I s-a recomandat reclamantului să se adreseze “institutiilor abilitate”. “Dar nu am primit în scris care sunt acele instituții abilitate”, susține Lucian Fanea pe blogul său.
“Din discutia avuta cu reporterul ProTV, domnul Bogdan Nica pare sa nu cunoasca realitatea de pe rafturile magazinelor, atata timp cat eu am prezentat in cadrul emisiunii 5 branduri de produse lactate (dintr-un total de 10 branduri luate aleator dintr-un singur magazin) pe eticheta carora lipseau cu desavarsire informatiile privind producatorul si adresa acestuia.Ii solicit domnului presedinte al ANPC, Bogdan Nica, sa faca public ultimul raport de control pe care l-a desfasurat OPC in privinta etichetarii produselor lactate, daca dansul sustine public ca aceste vicii de etichetare sunt raritati si ce masuri au fost luate in acel caz de raritate.Avand in vedere ca OPC Cluj a transmis un raspuns care este contrar raspunsului dat de presedintele ANPC, le solicit public sa-si analizeze situatia interna (fiind totusi vorba de o singura instituie, chiar daca una la Cluj si alta la Bucuresti) si unul dintre cei doi sefi (cel de la Cluj sau cel de la Bucuresti) care se considera ca nu cunoaste legea si nici ce este in realitate pe teren (in magazine) sa-si inainteze de urgenta demisia din postul pe care il ocupa”, cere Lucian Fanea pe blogul său.Un anumit domn Adrian Broaner, cu cursuri de agricultura in Elvetia si cu fabrica de lactate în mediul rural a oferit Pro TV o posibilă explicație pentru lipsa producătorului de pe etichete.”O mare cantitate de produse provine din Europa. Acel produs este adus de catre un distribuitor care de fapt ce face, cumpara cantitati mari in sistem en-gross, le aduce in Romania, le eticheteaza, le branduieste cu brand Ro, scrie ca este distribuitor, dar scrie foarte mic intr-un anumit colt si produsul o sa apara pe piata Ro, ca produs fabricat in Romania”, spune Adrian Broanar.