În județul Satu Mare, la Negrești Oaș, în Piata agroalimentara, laptele și produsele lactate se vând ca-n țările din lumea a treia, adică direct la tarabă, fără vitrine frigorifice, deși mercurul în termometre urcă până la 30 de grade Celsius. Cel puțin așa scrie pe blog economistul Lucian Fanea.
„La piață, în fiecare zi de la primele ore (07.00) pana pe la amiaza (14.00) pe tarabe in plin soare la peste 30 grade celsius poti intalni femei-taranci din satele din jurul orasului Negresti-Oas care vand fara nici o problema, in conditii mai mult decat improprii si care pun in mare pericol sănătatea celor care le consuma, produse lactate din batatura proprie (lapte, branza, oua, cas, urda, etc)”, scrie Lucian Fanea.Acesta observă că în Europa, SUA si Canada este interzisa comercializarea laptelui crud pentru ca se poate contamina foarte usor si astfel poate cauza consumatorilor boli grave cum ar fi: difteria, febra tifoida, salmoneloza si alte boli la fel de grave, pe cand la noi poti intalni aproape in orice piata lapte de vanzare de la tarani fara sa ai certitudinea calitatii corespunzatoare a acestuia.Pentru evitarea contaminarii laptelui se foloseste metoda pasteurizarii care permite conservarea laptelui pe durata a 3-4 zile, dar acest procedeu nu este la indemana taranilor, observă Lucian Fanea.Aceste lucruri desi sunt cunoscute atat de vanzatori, consumatori cat si de autoritatile sanitar-veterinare si de protectia consumatorului sunt in foarte multe cazuri trecute cu vederea de toata lumea si astfel in continuare in Romania poti intalni in majoritatea pietelor agroalimentare expuse la vanzare pe un soare dogoritor sau pe un ger cumplit produse lactate direct de la tarani.”Desi in cadrul Pietei exista un birou special al Directiei Sanitar veterinare, se pare ca nu ii deranjeaza pe inspectori modul impropriu in care se comercializeaza produse lactate chiar sub privirea lor.Consider ca este cazul ca autoritatile competente sa opreasca aceasta forma de comercilizare a produselor, nu numai a celor lactate ci si a altor produse, care vandute in conditii extreme (temperaturi foarte scazute sau foarte ridicate) pot pune in mare pericol sanatatea consumatorilor.Poate este momentul ca Primaria din Negresti-Oas sa aiba in vedere un proiect prin care Piata Agroalimentara din Negresti-Oas sa fie modernizata, astfel ca osenii sa nu mai fie nevoiti sa isi vanda produsele in conditii de cele mai multe ori vitrege (ploi, frig, ger, canicula)”, mai cere Lucian Fanea.