Laptele de MĂGĂRIŢĂ este foarte sănătos şi cu multiple proprietăţi terapeutice.
Laptele de măgăriţă este foarte sănătos şi se aseamănă la gust şi compoziţie cu laptele matern. Este indicat atât la copii cât şi la adulţi. Laptele de măgăriţă este sărac în grăsimi şi proteine dar este bogat în lactoză.
Laptele de măgăriţă este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E. Este un lapte foarte uşor de digerat fiind asemănător cu laptele matern. Laptele de măgăriţă nu conţine bacterii, ce a ce face ca el să poată fi băut fără a fi pasteurizat. Laptele de măgăriţă are un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6 şi care ajută la scăderea nivelului de colesterol.
Se consumă numai proaspăt, pentru că prin fierbere îşi pierde proprietăţile. Acest lapte este recomandat copiilor, deoarece prin conţinutul bogat în calciu protejează copii de infecţiile gastrointestinale. Singura problemă este aceea că există puţin lapte măgăriţa dă în medie un litru de lapte pe zi în timp ce o vacă dă 10-12 litri.
Laptele de măgăriţă are următoarele beneficii:
– Previne infecţiile gastrointestinale
– Scade colesterolul
– Hidratează şi catifelează pielea
– Opreşte sângerările nazale
Cea mai scumpă brânză din lume este cea făcută din lapte de măgăriţă. Un kilogram de brânză se obţine din 25 de litri de lapte şi este produsă în localitatea Zasavica scrie Daily Mail. Un kilogram de brânză costă 1.000 de euro. În străinătate din laptele de măgăriţă se prepară lichioruri, săpunuri şi creme fine.
Un italian din Sicilia a reînviat tradiţia veche de mii de ani , oferind doritorilor o baie într-o cadă cu lapte de măgăriță. Preţul unei asemenea băi care are o durată de două ore, este de 20.000 de euro, dar italianul are foarte multe comenzi nereuşind să onoreze toate cererile, din cauză că nu are lapte de măgăriţă suficient.
Măgarii sunt animale inteligente, afectuoase dacă sunt iubite, le place să fie mereu în prezenţa omului. Durata medie de viaţă este în jur de 45 de ani. Măgarii şi azi în multe ţări ale lumii sunt folosiţi ca animale de transportat poveri. Hrana măgarului constă în iarbă şi fân iar ca suculente morcovi şi mere. Îi place mereu să aibă la îndemână apă curată şi mereu proasătă, dar şi un bulgăre mare de sare.
Cei mai mulţi măgari din ţară se găsesc în localitatea doljeană Vârtop unde în prezent sunt peste 280 de măgari. Localnicii spun că măgarul consumă mai puţină hrană decât caii şi sunt mai harnici şi mai ascultători. Preţul unui măgar variază între 200 şi 400 de lei.
Nu numai ca magarita da un litru de lapte timp de 6 luni, gestatia tine 12 luni.
In aceste conditii, lactatia este de numai 6 luni la 2 ani, daca se realizeaza monta in primul an dupa nasterea puiului. Monta se face doar in lunile aprilie -iulie, pentru ca manzul sa aiba asigurata la nastere parte de vegetatie bogata imediat dupa nastere, pentru o dezvoltare optima.
In alte articole am citit ca da doar 200 mililitri pe zi deci care este adevarul totusi? M-ar interesa o astfel de afacere 🙂