Câteva leacuri moldovenești s-au perpetuat de-a lungul a sute şi mii de ani.INDIGESTIA – se tratează cu un amestec dintr-un litru de vin roşu, cu 250 ml rachiu, 1 lingură pelin uscat sfărâmat mlingură ţintaură uscată sfărâmată şi 1 lingură de coajă de portocale. Acestea se pun la macerat timp de 8 zile întrun recipient, care se închide etanş. Se agită zilnic, se strecoară şi se bea câte un păhărel de trei ori pe zi înainte de mâncare. Este foarte amară la gust, se poate îndulci cu 200 ml miere de albine.CALCULII BILIARI – din 200 g făină albă şi puţin ulei se face un fel de plăcintă peste care se pune 100g hrean ras şi se pune pe locul cu probleme. Se simte imediat o senzaţie de arsură, dar aceasta trebuie suportată.În acelaşi timp se administrează infuzie dintr-o lingură de hrean ras, în 500ml apă clocotită. Se infuzează timp de 40 de minute, apoi se strecoară şi se beau câte 50 ml de trei ori pe zi, înainte de masă(pentru eliminarea pietrelor).CONSTIPAŢIA – într-o cană de 250 ml se pun trei linguri de mălai, 1 lingură ulei, o lingură de miere polifloră, 1 linguriţă suc de lămâie. Se adaugă apă cât cuprinde, se fierbe la foc mic timp de 15 minute, se obţine un terci moale. După ce se ia de pe foc se sparge un ou, amestecându-se această compoziţie. Se serveşte călduţ, numai seara, cura durează 7 zile, rezultatele sunt garantate.COLESTEROLUL – de trei ori pe zi , înainte de mâncare se ia câte o linguriţă de boabe de muştar, care se înghit cu apă, fără a le zdrobi. Efectele sunt foarte bune, după circa trei săptămâni colesterolul va avea valori normale. Se pot folosi şi tărâţele de grâu, în loc de boabele de muştar. În acelaşi timp boabele de muştar şi tărâţele de grâu constituie un tratament bun în combaterea constipaţiei şi a ulcerului gastric.GRIPA – Se fierb 350 g tărâţe de grâu în 3 l de apă, până când scade zeama cam la 500 ml. Se strecoară după ce sa răcit. Separat se freacă 2 gălbenuşuri de ou cu 2 linguri de zahăr, până se formează o spumă. Peste aceasta se adaugă zeama strecurată în care a fiert tărâţa de grâu. Se amestecă până la omogenizare, compoziţia se bea de trei ori pe zi înainte de mâncare.ARSURILE – pe arsură se pune miere de albine şi se lasă locul nelegat sau
– se toarnă o cană de zeamă de varză proaspătă peste rană.
– ca să nu facă băşici la locul arsurii se pun comprese în lapte proaspăt sau comprese cu cartofi cruzi raşi.
– locul cu arsură se unge cu ulei de porumb, în care s-a macerat sunătoare.
– se toarnă imediat după ce bolnavul s-a ars, un albuş de ou pe locul afectat.BOLI DE FICAT – 2 linguri de usturoi pisate amestecă cu două linguri miere şi cu două linguri seminţe
de mac măcinate. Se unge compoziţia obţinută pe o bucată de pâine prăjită. Se mănâncă de trei ori pe zi câte o felie de pâine astfel preparată.SUGHIŢUL – trece dacă staţi într-un picior fără a vă sprijini de pereţi, ridicaţi în sus mâna de pe partea opusă piciorului şi vă ţineţi respiraţia cât puteţi. Trece şi dacă se mestecă o jumătare de linguriţă de mărar.URCIORUL – pe pleoapa ochiului se pune mămăligă de făină de porumb, dar trebuie să fie cât se poate de fierbinte. După acest tratament făcut timp de 5 zille ulciorul dispare.PIETRE LA RINICHI –Timp de trei săptămâni, în fiecare dimineaţă la orele 8 şi 12, se bea o cană de apă în care s-a diluat o linguriţă de tămâie, tratamentul se poate repeta după două săptămâni de pauză.
Leacuri moldovenesti vechi de când lumea
ULTIMELE ȘTIRI