• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Lecția de civism oferită de copiii din mai multe comune clujene consătenilor

Lecția de civism oferită de copiii din mai multe comune clujene consătenilor

Publicat: 20 mai, 2016 13:42
Actualizat: 23 martie, 2022 05:17

O adevărată lecția de civism a fost oferită de copiii din Tureni consătenilor care aruncă gunoaiele în locuri interzise. În Florești, copiii voluntari au înfrumusețat incinta școlii. S-a întâmplat în cadrul unui proiect al Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca.

550 de kilograme de deşeuri colectate selectiv din 5 sate din comuna Tureni, 48 de saci de gunoi adunaţi de pe uliţele satului Sînpaul şi un 100 de metri pătraţi de gard transformaţi într-o operă de artă în Floreşti sunt rezultatele palpabile ale celor trei acţiuni comunitare iniţiate de echipa Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca şi realizate în perioada 31 martie – 6 aprilie 2016, în cadrul proiectului „Voluntariatul, o punte între etnii”.

Peste 230 de  elevi de toate vârstele, profesori, părinţi şi reprezentaţi din primăriile celor trei comune s-au mobilizat în perioada pentru face prin forțe proprii o schimbare în comunităţile lor.

În Floreşti, la Şcoala Gimazială „Gheorghe Şincai”, coordonaţi de profesorul de desen Dan Vlasiu, timp de două zile, peste 65 de elevi şi voluntari au lucrat intens la tranformarea gardului şcolii. Dintr-un gard de beton gri, mâinile harnice ale tuturor celor implicaţi au realizat cea mai mare opră de artă din Floreşi, 100 de metri pătraţi cu frumoase peisaje din natură. Acum gardul are rolul nu doar de delimitare a spațiului ci și de înfrumusețare a incintei şcolii cu efect pozitiv asupra elevilor ce învață în școală.

În cele 5 sate din comuna Tureni, cu mic cum mare, locuitorii s-au mobilizat şi au colectat selectiv peste 500 sute de kilograme de deşeuri. Au răspuns iniţiativei de colectare selectivă, de la elevi de grădiniţă, până la persoane de peste 50 de ani, care au fost informaţi și mobilizați de reprezentanţii primăriei, dar şi de preotul satului, în cazul comunităţii din Ceanu Mic.

Acţiunea din Sînpaul a presupus implicarea tuturor elevilor, indiferent de etnie sau statut social, din clasele primare într-o amplă activitate de strângere de deșeuri din sat. Împărţiţi în echipe şi alături de profesori şi de voluntari, în câteva ore, copiii au strans peste 45 de saci de deșeuri, unii dintre aceştia depăşindu-i în dimensiune pe cei mai mici dintre elevii implicaţi. Saci au fost aduşi la stradă, de unde au fost preluaţi de autoritățile competente.

Toţi cei implicaţi s-au bucurat să participe la acţiunile de voluntariat şi au înţeles că este nevoie de contribuţia fiecăruia pentru a aduce îmbunătăţiri vizibile în comunitate.

„Parcă avem o pădure în curtea şcolii. Nu mă așteptam să iasă chiar așa frumos din mâinile noastre” ne-a spus Ana S. (elevă Floreşti), la finalul activităţii de reabilitare a gardului şcolii.

În Tureni, directoarea şcolii ne-a asigurat că acţiunea reprezintă doar un început, al unui proces de mobilizare comunitară: „Cu siguranţă vom continua această iniţiativă şi sperăm ca în timp să reuşim să implicăm cât mai multe persoane” d-na Carmen P. (Director Şcoala Gimnazială din Tureni)

„Elevii au avut multe învăţat din această activitate şi s-au bucurat să fie şi ei voluntari. Eforturile le-au fost răsplatite prin rezultate și prin încrederea că și ei pot face schimbări, ” ne-a declarat dl Augustin M. (învăţător în Școala Sînpaul).

Acţiunile de voluntariat fac parte din proiectul „Voluntariatul, o punte intre etnii”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca. Proiectul urmărește dezvoltarea celor trei comunități rurale prin implementarea de programe educaționale și implicarea autorităților locale în realizarea de acțiuni care să încurajeze relaționarea interetnica pozitivă.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 iulie, 2024
UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market
10 iulie, 2024
Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate
4 iulie, 2024
Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu
2 iulie, 2024
Au început lucrările la pista de biciclete din Baciu
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți

Investiția în confortul casei tale nu este doar o chestiune de lux, ci de îmbunătățire ...

7 lucruri în care merită să investești pentru a te bucura la maximum de confortul casei tale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, lansează ...

UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024. Între 26 ...

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă ...

Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

Circulația pe Valea Oltului se va închide de luni 8 iulie, până pe 9 august, ...

Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport ...

Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu

Bucureștiul, capitala României, este un oraș plin de surprize și contraste, unde istoria se îmbină ...

Descoperă farmecul Bucureștiului – TOP destinații de neratat pentru un weekend perfect
Success message!
Warning message!
Error message!