Bacșișul va fi menționat din 1 ianuarie 2023 pe nota de plată şi pe bonul fiscal. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților și merge la promulgare.

Operatorii economici vor avea obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată înainte de emiterea bonului fiscal iar clientul va putea menționa cât vrea să lase bacșiș, un procent între 0% şi 15 la sută din valoarea consumaţiei.
Suma va apărea apoi în mod distinct și pe bonul fiscal. Firmele care nu aplică prevederile legii riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.
În plus, sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora.
Sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii, folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaţilor.
Operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern procedura şi modalitatea de distribuire către salariaţi a sumelor provenite din încasarea bacşişului.
Sumele provenite din încasarea bacşişului de către salariaţi sunt calificate ca venituri din alte surse şi se supun regimului fiscal prevăzut de Titlul IV – Cap. X din Legea nr. 227/2015, nefiindu-le aplicabile prevederile Titlului V – Contribuţii sociale obligatorii – din acelaşi act normativ. Impozitului pe venit datorat de salariat se reţine la sursă la momentul distribuirii bacşişului de către plătitorii de venituri şi se achită la bugetul de stat, potrivit art. 115 din Codul fiscal. Aceste sume nu pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.