România va deveni anul acesta prima ţară europeană cu un Cod al Insolvenţei, fiind și ţara cu cea mai mare pondere a insolvenţelor în totalul firmelor, cu procente de zeci de ori mai mari chiar şi comparativ cu Polonia sau Ungaria, scrie economica.net.
Actul normativ ar putea intra în vigoare de la 1 mai sau chiar mai devreme. Noul Cod reintroduce durata de 3 ani pentru planul de reorganizare. În schimb, perioada de observaţie va fi limitată la un singur an. Se încearcă limitarea posibilității ca debitorii să-şi numească administratori favorabili. Administratorul provizoriu va fi numit de unul dintre creditori.
Se introduce un termen limită pentru denunţarea contractelor. Furnizorii o vor putea face în maximum trei luni, permiţând firmei aflate în insolvenţă să îşi construiască un plan mai clar. Dacă debitorul nu îşi respectă obligaţiile pentru mai mult de 60 de zile, creditorul va putea cere falimentul.
Firmele de leasing vor fi tratate exact ca băncile, adică drept creditori garantaţi, statut mai bun decât cel pe care îl au în prezent, adică de simplu furnizor.