Legumele și fructele de culoare NEAGRĂ sunt cele mai sănătoase deoarece conţin un colorant polifenolic cunoscut sub numele de RESVERATROL. Ce este acesta şi care sunt efectele benefice ale acestuia?
Este cel mai eficient factor natural anti-oxidant cunoscut până în prezent. Prezenţa lui este întâlnită în soia neagră, lintea neagră, orezul negru, fasolea neagră, seminţele negre de susan, dude şi cireşe negre, mure şi corcoduşe negre, struguri şi prune negre, coacăze negre, ciuperci shiitake.
SOIA NEAGRĂ este bogată în proteine, fibre şi anticianine. Ceaiul preparat din boabe de soia neagră întăreşte oasele şi reduce mult colesterolul rău. Are efecte antitumorale şi antivirale, indicată în tratarea artritei, reumatismului, arterosclerozei. Soia mai are în compoziţie şi genisteină şi daidazină care au rol de blocharea formării de vase de sânge în jurul tumorilorşi de oprire din dezvoltare a celulelor maligne.
MUREA NEAGRĂ este foarte bună pentru tratarea constipaţiei şi pentru curele de detoxifiere a rinichilor şi a ficatului. Murele vindecă rănile şi hemoroizii, întăresc oasele, scad colesterolul rău, protejează ochii. Sunt indicate în curele de slăbire, ajută mult digestia. Se recoltează în lunile august-octombrie. Este bogată în proteine, calciu, fier, potasiu, acizi graşi, vitamine. Sunt recomandate în tratarea colitelor, diabetului, stomatitelor, logoreelor şi fisurilor anale.
COACĂZELE NEGRE conţin vitaminele A, B1, B2, B6, C, E,PP, microelemente precum fierul, bromul, calciul, fosforul, zincul, acizi organici, antioxidanţi şi uleiuri volatile.Coacăzele negre sunt tonice, răcoritoare, diuretice, stimulează activitatea intestinalăşi funcţia hepatică, combate febra, şi ameliorează durerile reumatismale. Coacăzele ajută la dezvoltarea oaselor şi a ligamentelor, stimulează formarea ţesuturilor, ameliorează oboseala, combate durerile musculare. Se recoltează în lunile iunie-iulie.
CIUPERCILE SHIITAKE sunt antioxidante, antivirale, antibacteriene, antifungice, hematoprotectoare, antiinflamatoare, stimulează producţia de interferon, scade nivelul trigriceridelor şi a tensiunii arteriale. Au început să fie cultivate şi la noi în ultimul timp. Originea acestor ciuperci este din Asia.
Ciupercile shiitake scad nivelul colesterolului, previn atacurile cardiovasculare, polizaharidul lentinan pe care îl conţin are un rol primordial în tratarea cancerului.
DUDELE NEGRE se coc în luna mai-iunie. Au efecte benefice în tratarea următoarelor afecţiuni: ulcer gastric şi duodenal, enterite, stomatite, gastrite, afecţiuni pulmonare, diabet zaharat, diaree, constipaţie. Ajută mult sistemul nervos, menţine buna funcţionare a inimii, rinichilor şi ficatului. Dudele combat insomnia, ajută enorm la buna funcţionare a creierului. Nutriţioniştii recomandă consumul dudelor negre în cure de câte două săptămâni, consumul zilnic recomandat fiind de 250 g proaspete.
RESVETRATROLUL are următoarele efecte:
– are un puternic rol anti-oxidant
– este un vasodilatator arterial redutabil
– are efecte anti-Sida, efecte protective pentru boala Alzheimer
– întinereşte pielea menţinânu-i elasticitatea
– creşte durata de viaţă, este şi un hormon fito-estrogen
– fixează calciul din oase, conferă protecţie în cazul cancerului de col uterin
– ajută la eliminarea acidului uric