Pentru majoritatea românilor, Letonia este o țară nedescoperită ca destinație turistică, deși are extrem de multe de oferit. Riga, capitala pitorească, are rare comori arhitectonice și o sumedenie de muzee. La țară, puteți încerca o votca autentică și sauna ruseasca („Bania”), iar dacă vă plac dulciurile trebuie să știți că maeștrii cofetari letoni sunt faimoși în toată regiunea.Pentru a ajunge in Letonia, avionul este cea mai buna alegere. Din Cluj la Luton, Londra, si de acolo un alt avion pana in capitala tarii, Riga. Costurile sunt relativ scazute, avand in vedere ca aceiasi linie aeriana low cost are legatura din Luton spre Riga.Ajuns in Riga in decembrie, mi s-a parut ca aterizez in tara lui Mos Craciun, temperaturile de acolo fiind foarte scazute.In Riga, am descoperit ca in mai toate statiile sunt automate de bilete pentru transportul in comun. Autobuzele circula pana la miezul noptii si o calatorie costa 0,50 Centime, ceea ce inseamna cam 2,5 Ron. Moneda nationala e Lat-ul, care valoreaza in jur de 6 lei. In Riga exista si varianta de 5 calatorii cu 2,5 Lats.DaugavpilsIn aceiasi noapte, am pornit inspre al doilea oras ca marime din Letonia, Daugavpils, capitala provinciei Latgalia.Dupa o calatorie de infarct cu autobuzul, al carui sofer visa probabil sa ajunga pilot de raliu, am ajuns cu inimima cat un purice, la destinatie, dupa 4 ore.Orasul Daugavpils se afla in apropierea Marii Baltice si este strabatut de raul Daugava, care pare un urias fluviu.In Daugavpils, arhitectura dominanta e cea sovietica, aceleasi blocuri de locuinte pe care le cunoastem si noi foarte bine, cu diferenta ca zonele-tampon dintre cartiere sunt uneori foarte mari.De asemenea, parcurile abunda in zona centrala si nu numai, iar cladirile mai vechi, ce au rezistat razboiului au un farmec aparte, dominant fiind stilul Jugend – Art Neuveau.In Daugavpils, 52% din populatie este de etnie rusa, doar 18% fiind letoni, deci limba rusa e cea care domina in toate institutiile si care e cea mai des auzita pe strada sau in magazine.In 3 zile, am vizitat un muzeu, o puscarie-muzeu, cateva biserici, cateva parcuri si cateva monumente, cu tot curajul pe care a trebuit sa mi-l adun ca sa rezist vremii de afara; -15 grade in timpul zilei.Satul Tabore
Am vizitat si satul Tabore, la 30 de km de Daugavpils. Cea mai placuta experienta pe care am trait-o a fost la sauna ruseasca, pe care ei o numesc „Bania”.Este o casuta intr-o curte, formata din doua incaperi. Prima incapere e cea unde se lasa toate hainele si prosoapele.In a doua este amplasata o soba de teracota in care sunt incinse pietre si care pot genera temperaturi mai mari decat 70 de grade.Temperatura este intretinuta sau crescuta cu ajutorul apei turnate peste pietre, ele generand aburi fierbinti. Este o vorba ruseasca care spune ca dupa o asemenea baie de aburi, purificarea este completa. Sauna nu este recomandata totusi celor care au probleme cardiace, pentru a nu risca o purificare definitiva.Inapoi inspre Riga, am luat un microbus al carui sofer avea alură de haiduc – par lung, barba si o privire de razboinic. Muzica ruseasca tot drumul, acelasi stil de condus, aceleasi emotii, aceiasi usurare cand usile s-au deschis si am coborat intregi.Riga studențilorIn Riga, am gasit o cazare la caminele studentesti la pretul de 5 Lats pentru o persoana/ noapte. Camera are trei paturi, wireless si doua bai.Ca si in majoritatea apartamentelor din Letonia, wc-ul si dusul sunt in doua incaperi separate. Bucataria este comuna, ca in caminele studentesti de la noi, iar la receptie se vorbeste cel putin engleza, rusa si letoniana.Orasul este superb, centrul vechi m-a fermecat prin arhitectura Art Neuveau, podurile peste Daugava, prin cafenele si restaurante cu mult bun gust si cu oameni extrovertiti.Daca ajungeti in orasul vechi, nu ratati magazinele de ciocolata Emihls Gustavs, unde ciocolata e un deliciu – se mananca si se bea, ducand pofticiosii pe cele mai inalte culmi ale placerii.Seara, multi „street performers”si cu toate ca frigul era patrunzator, pe unii i-am revazut in acelasi loc dupa mai bine de 2 ore.Strazile au un farmec aparte, majoritatea zonei centrale este formata dintr-o retea de pietonale, din piatra, unde sunt aliniate o multime de pub-uri, cafenele, magazine de bun gust, biserici si catedrale in stil baroc.Intr-una dintre ele, am urcat pana in varf, de unde Riga se vedea desfasurandu-se ca o miniatura. Tot in centrul sunt si majoritatea muzeelor, foarte aproape unul de celalalt. Printre cele mai importante: Russian Occupation Museum (unde se afla si o reconstituire a asprelor conditii de munca din Siberia), Ethnographic Open-Air Museum, History Museum, Museum of History and Navigation, Nature Museum.
Letonia are 2,2 milioane de locuitori si, fiind o tara ex-sovietica, greu încercata de dominatiile străine, si-a pastrat totusi traditiile.Este o tara europeana care a fost crestinizata de-abia in secolul al XIII-lea, cea mai tarzie crestinizare din Europa, alaturi de alte triburi baltice apartinand Lituaniei si Estoniei. Prin urmare, obiceiurile pagane sunt inca destul de bine pastrate.Din punct de vedere demografic Letonia este formata in proportie de 59% din letoni, principala minoritate fiind cea rusa (27%), urmata de belarusi, ucrainieni si polonezi in procente mult mai mici. Un alt aspect foarte interesant e ca in Letonia exista si latgalii, care vorbesc un dialect mult diferit fata de letoni.Latgalia e pozitionata in partea de sud-est a Letoniei, la Nord de raul Daugava; o treime din populatia tarii ocupa aceasta zona.Statiunea Jurmala, la Marea Baltica
O alta destinatie interesanta a fost statiunea Jurmala, la Marea Baltica. Din Riga, cu trenul se poate ajunge in 30 de minute, iar statiunea Jurmala este plina de turisti, majoritatea rusi. Bineinteles, exista multe localuri, restaurante, magazine ce ofera ciocolata calda si ceai la pahar de plastic „to go”.Din gara pana la tarmul Marii Baltice, se poate ajunge in 15 minute pe jos. Daca zabovesti si pe la muzeul masinilor de epoca, iti poate lua ceva mai mult.Am ajuns pe plaja si am ramas uimit sa vad atat de multi oameni plimbandu-se cu paharele de plastic de-a lungul tarmului inghetat bocna.Unii patinau, altii dansau lunecand pe gheata, oameni de toate varstele admirau peisajul superb oferit de malul marii inghetat pe o distanta de mai bine de 30 de metri.O calatorie in Letonia este sigur o experienta foarte interesanta, recomand cu caldura tara, mai ales in lunile de vara, dar daca se intampla sa ajungeti iarna, o sesiune de Banja si o tarie dupa o sa va incalzeasca cu multa eficienta si o sa va pregateasca de drum.[slideshow]Un reportaj de OVIDIU CHIȘ
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.