Valul de imigranți din Siria cu care se confruntă Europa de Vest, cu precădere Germania, Franța sau Anglia, amenință libera circulație în UE.
Macedonia a devenit poarta de intrare în Europa a zeci de mii de imigranți din Orientul Mijlociu, în special din Siria, țară care se confruntă cu un război civil devastator. Acolo, peste 210.000 de oameni au fost ucişi în ultimii 5 ani, iar jumătate din populaţia ţării nevoită să se refugieze. Sâmbătă, Macedonia a renunţat la restricţiile impuse refugiaţilor sosiţi din Grecia astfel încât le-a pus la dispoziție trenuri către Serbia, arata digi24.ro.
Peste 7 000 de imigranți au traversat Macedonia și au ajuns în Serbia în noaptea de sâmbătă, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați, informează AFP, citată de Agerpres. Mulți refugiați sunt însoțiți de copii. Nu au mâncare și trăiesc sub cerul liber. În urma lor, acasă, e amenințarea morții, în față, speranța că își vor găsi un rost în țările prospere ale Uniunii Europene.
Macedonia declarase stare de urgență din cauza numărului mare de refugiați și mobilizase forțe speciale ale poliției și armatei la granița cu Grecia pentru a opri afluxul, dar, în noaptea de sâmbătă, a deschis trecerea pentru că forțele mobilizate nu au mai putut face față unui grup de circa 1.000 de imigranți. Aceștia par dispuși să riște totul pentru a nu mai reveni în țarile de origine.
În portul Pireu ajunge zilnic câte un feribot care transportă sirieni, afgani şi irakieni aduşi din insulele greceşti din Marea Egee.
Ungaria a decis să constuiască un gard de 175 de km la granița cu Serbia pentru a împiedica pătrunderea imigranților în țară.
Criza refugiaţilor ar putea avea repercusiuni inclusiv asupra circulaţiei în zona Schengen. Ministrul german de Interne Thomas de Maiziere a declarat că nu poate să excludă, în acest caz, o suspendare a Acordului Schengen privind circulaţia fără paşaport între cele mai multe state membre ale Uniunii Europene.
Presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel vor discuta despre cotele de acceptare a imigrantilor la reuniunea lor de luni, a anuntat duminica ministrul francez de Externe Laurent Fabius, citat de Reuters, informeaza hotnews.ro.
In Germania, care se confrunta cu un aflux fara precedent de solicitanti de azil, al caror numar ar putea ajunge la 800.000 in 2015, vicecancelarul Sigmar Gabriel a spus ca gestionarea acestei crize este „cea mai mare provocare de la reunificarea Germaniei”.
Intr-un interviu difuzat pe postul public de televiziune ARD, el a acuzat, de asemenea, Europa ca ar fi „intr-un somn adanc”.