Lipsa toaletelor publice din Cluj ramane o problema de EV MEDIU. Unii clujeni ajung sa isi faca nevoile prin parcuri, pe alei si la coltul blocului. WC-urile publice decente sunt o raritate in orasul de 5 stele. Solutia la problema exista si are nevoie de votul vostru pentru a primi finantare prin proiectul de bugetare participativa al Primariei Cluj.
Unul dintre proiectele propuse în cadrul proiectului de bugetare participativă inițiat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca este “Toalete pentru toți”. Inițiatorii proiectului au lansat această idee pentru a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilități motorii și a persoanelor în vârstă, dar orice locuitor al orașului s-ar putea bucura de instalarea în diverse locații strategice din oraș a unor toalete publice adaptate și cu funcție de autocurățare.
Pentru ca acest proiect să poată fi implementat, este nevoie de cât mai multe voturi din partea persoanelor care locuiesc, studiază sau lucrează în Cluj. Oricine dorește să sprijine această inițiativă, trebuie să își facă un cont pe platforma bugetareparticipativa.ro și să voteze până în 22 octombrie proiectul “Toalete pentru toți” înscris la secțiunea “Amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat public, etc)”, spune una dintre inițiatoarele proiectului, arhitect Diana Galoș.
Ea spune că design-ul acestor obiecte poate fi rezultatul unui concurs de idei sau ele pot fi achiziționate direct de la un producător specializat.
Caracteristicile unor astfel de obiecte trebuie să fie următoarele:
– Accesibilitatea și adaptarea pentru grupuri vulnerabile (persoane în vârstă, mame cu copii, persoane cu dizabilităti, persoane cu traumatisme temporare)
– Igiena impecabilă asigurată prin funcția de autocurățare. Acest aspect este esențial pentru toate categoriile mai sus menționate care sunt nevoite să atingă toate suprafețele și accesoriile toaletei.
Astfel, prin accesibilitate, adaptare, igiena și un design inovator propunem în oraș o serie de obiecte-REPER.
De ce sunt necesare aceste toalete
1. In spațiile publice din oraș există extrem de puține toalete publice
2. Pentru persoanele cu dizabilități, timpul și distanța necesare accesării și utilizării unei toalete sunt doi factori esențiali pentru asigurarea calității vieții acestora. Copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități locomotorii se deplasează mult mai încet și se confruntă cu incontinență urinară, motiv pentru care amplasarea unor toalete în locațiile propuse este foarte importantă.
Amplasare
– Piața Unirii
– Piața Muzeului
– Casa de Cultură a Studenților
Mai multe detalii despre propunere găsiți aici.
Comisia tehnica de analiză a propunerilor de proiecte din cadrul Primariei a catalogat proiectul drept eligibil si a precizat ca „Proiectul a fost comasat cu proiectul „Toalete publice” depus de Robert Mihaly Kovacs și „WC-uri publice cu igienizare automată” depus de Andrei Asofiei, având același obiect – în conformitate cu prevederile Capitolul 6, Punctul 14 din Regulamentul procesului Bugetare participativă Cluj-Napoca 2017″.