Locotenentul Alexandru Gheorghe trecut în rezervă pentru că s-a alăturat protestelor din Piața Universității în anul 2012 a fost reangajat după ce a câștigat procesul cu Ministerul Apărării Naționale.
Locotenentul Alexandru Gheorghe va încasa drepturile salariale pe întreaga durată pentrecută ca ofițer în rezervă, însă nu va putea fi promovat în grad în următorii doi ani. Ce spune decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție:
„Înlocuieste sanctiunea trecerii în rezerva cu sanctiunea amânarii înaintarii în gradul urmator pe timp de doi ani. Dispune reintegrarea reclamantului în rândul cadrelor active ale Ministerului Apararii Nationale.
Obliga pârâtul sa-i plateasca reclamantului drepturile salariale începând cu data trecerii în rezerva si pâna la reintegrarea efectiva, cu dobânda legala pâna la data achitarii efective.
Respinge cererea de acordare a daunelor morale, ca neîntemeiata. Obliga intimatul la plata sumei de 1.000 lei catre recurent, reprezentând cheltuieli de judecata, cu aplicarea art. 274 alin. 3 c.p.c. Irevocabila. Pronuntata, în sedinta publica, astazi 2 iulie 2014″.
De ce a fost locotenentul trecut în rezervă
Locotenentul-protestatar Gheorghe Alexandru a fost trecut în rezervă în urma unei decizii din februarie 2012 a Consiliului de judecată al ofiţerilor din Flotila 71 Aeriană din Câmpia Turzii.
Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi în şedinţa din 6 februarie. Cei cinci ofițeri din acest for au concluzionat că locotenentul Alexandru „este vinovat de încălcarea prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare şi a altor prevederi ale regulamentelor militare şi a propus trecerea în rezervă a acestuia”.
Potrivit Consiliului de judecată al ofiţerilor din Flotila 71 Aeriană din Câmpia Turzii, faptele pentru care locotenentul Gheorghe Alexandru a fost găsit vinovat sunt următoarele:
– participarea în data de 23.01.2012 la mitingul/demonstraţia din Piaţa Universităţii-Municipiul Bucureşti, faptă interzisă de prevederile art. 29, lit. g) din Legea nr. 80/1995 şi prevăzută de art. 2, lit. d) din R.G.-8, Regulamentul consiliilor de judecată;
– purtarea uniformei militare pe timpul participării, în data de 23.01.2012, la mitingul/demonstraţia din Piaţa Universităţii-Municipiul Bucureşti, cu nerespectarea prevederilor coroborate ale art. 89, alin. (1) din R.G.-1, Regulamentul de ordine interioară în unitate şi art. 3, alin. (2) din Dispoziţia şefului Statului Major General nr. SMG-13/02.02.2011 privind unele reguli pentru portul uniformelor militare, faptă prevăzută de art. 2, lit. e) din R.G.-8;
– neînştiinţarea comandantului despre deplasarea şi în alte localităţi pe timpul părăsirii garnizoanei pe data de 23.01.2012, respectiv în municipiul Bucureşti, încălcând astfel prevederile art. 122, alin. (7), din R.G.-1, faptă prevăzută de art. 2, lit. e) din R.G.-8;
– acordarea de interviuri şi declaraţii reprezentanţilor mass-mediei civile, fără a păstra echidistanţa politică a armatei şi fără aprobarea comandantului unităţii, şi, totodată, furnizarea unor informaţii exceptate de la liberul acces, respectiv denumirea funcţiei şi a structurii unde se găseşte aceasta, conform prevederilor art. 12, lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, cu nerespectarea dispoziţiilor art. 65, alin. (1), lit. d) şi e) din Instrucţiunile privind activitatea de informare şi relaţii publice în Ministerul Apărării Naţionale, aprobate prin Ordinul nr. M. 12/28.01.2009, fapte prevăzute de art. 2, lit. e) din R.G.-8.
„Consiliul de judecată a fost format din cinci ofiţeri, cu grade de la locotenent la comandor, colegi de unitate ai locotenentului Gheorghe Alexandru, iar hotărârea a fost luată în unanimitate.
La şedinţa Consiliului, au fost prezenţi locotenentul Alexandru şi apărătorul ales de acesta. Pronunţarea hotărârii s-a făcut în prezenţa ofiţerului judecat, acesta refuzând să ia la cunoştinţă, prin semnătură, de conţinutul hotărârii, fapt care a fost consemnat într-un proces-verbal.
Potrivit prevederilor art. 23 din R.G.-8, ofiţerul judecat poate formula o cerere de apel împotriva hotărârii adoptate de Consiliul de judecată, în termen de două zile lucrătoare de la data luării la cunoştinţă de conţinutul acesteia”, se arată într-un comunicat de presă al Flotilei 71 Aeriană.